REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės negali be galo būti įtampos būsenoje. Žymus posakis „geriau siaubinga pabaiga, nei siaubas be pabaigos“ idealiai nusako paslaptingosios „pasaulio pabaigos“ laukimo būseną. O pasaulio pabaiga tariamai turi ateiti gruodžio 21 dieną. „Reikėtų kažką daryti“, – nusprendė Rusijos mieste Tomske ir miestiečiams pasiūlė ta proga įsigyti specialų rinkinį pasaulio pabaigos sutikimui, į kurį įeina ir šprotų konservai, degtinė, virvė bei muilas.

Žmonės negali be galo būti įtampos būsenoje. Žymus posakis „geriau siaubinga pabaiga, nei siaubas be pabaigos“ idealiai nusako paslaptingosios „pasaulio pabaigos“ laukimo būseną. O pasaulio pabaiga tariamai turi ateiti gruodžio 21 dieną. „Reikėtų kažką daryti“, – nusprendė Rusijos mieste Tomske ir miestiečiams pasiūlė ta proga įsigyti specialų rinkinį pasaulio pabaigos sutikimui, į kurį įeina ir šprotų konservai, degtinė, virvė bei muilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, lengvai įtikinamiems asmenims jau visi šie metai turėjo būti pakankamai įtempti. 2012 metų vasarai buvo numatytas žvaigždės Betelgeizės iš Oriono žvaigždyno sprogimas. Ji turėjo sprogti, bet deja... Žinoma, negalime atsiriboti nuo faktų: Betelgeizė, nuo Žemės nutolusi maždaug 500 šviesmečių (skirtingi šaltiniai nurodo skirtingus duomenis), iš tiesų demonstruoja nestabilumo požymius. Tačiau tokia būsena gali tęstis begalybę. Kita vertus, tokios žvaigždės yra sprogusios jau ne kartą, pavyzdžiui, 1054 metais. O žmonija gyvena sau toliau.

REKLAMA

2012 metų rugsėjį Žemę turėjo užplūsti „ideali Saulės audra“, kuri turėjo paralyžiuoti gyvenimą mūsų planetoje, nes turėjo būti sunaikinti elektros tinklai, kompiuteriai, kontrolę prarastų lėktuvai ir palydovai. Iš tiesų tokia galimybė teoriškai egzistavo. Tačiau nieko drastiško neįvyko.

Neatskrido iš niekur ir rūgštinis rūkas, asteroidas ar paslaptingos planetos. Bet ar tai reiškia, kad iš tiesų vertėtų tik ramiai gyventi ir kikenti iš Tomsko miesto gyventojų pasiūlymo? Ne. Vertėtų rimtai pažvelgti į situaciją ir pagalvoti, kas gi galėtų nutikti.

REKLAMA
REKLAMA

Štai, pavyzdžiui, amerikiečiai, senokai išmoko, ką jiems praneša FEMA: „Tikėkis iš mūsų pagalbos, tačiau ir pats nenuvilk.“ Pirmas tris dienas gali tekti verstis pačiam. Kalbama apie uraganas, kurių pastaruoju metu JAV padaugėjo. Amerikiečiai jau iš esmės gyvena nuo tornado iki tornado.

Palyginus su Tomsko pasiūlymu – butelis degtinės, konservai, žvakių už 50 rublių, grikiai, bazinių medikamentų rinkinys, virvė ir muilas – amerikiečių variantas gerokai įspūdingesnis: vien tik vandens po penkis litrus kiekvienam žmogui vienai dienai, trijų dienų konservų atsargos, žibintuvėlis, vaistinėlė, švilpukas, respiratoriai, drėgnos servetėlės asmeninei higienai, peilis, vietovės žemėlapis ir mobilus telefonas su įkrovimu nuo rankinio generatoriaus arba saulės baterijų. Bei dar daugybė įvairiausių smulkmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pasaulio pabaigą kiekvienas suvokia savaip. Ir jūsų pasaulio pabaigos rinkinys turbūt ir priklausys nuo to, kokios pasaulio pabaigos jūs laukiate. Taigi, kas gi mus apsaugoti nuo supernovos sprogimo? Visų pirma, laimei mes neturime tiek jau daug kandidatų sprogimui aplink mus. Nebent galėtume įžvelgti du Pegaso žvaigždyne, iki kurio 150 šviesmečių, ir ta pati Betelgeizė, iki kurios keturis kartus ilgesnis atstumas. Sprogimo atveju iš tiesų pasidarytų šviesiau, tačiau pagrindine problema ne tam, o tame, kad staiga pablogės Žemės ozono sluoksnis, tad sustiprės ultravioletinis srautas. Tačiau mes žinome: paprasčiausias stiklas jo nepraleis, tad viskas dėl to ramu. O štai lauke reikės nebebus galima vaikščioti tik su natūralių medžiagų rūbais (nes sintetinės medžiagos praleidžia ultravioletinius spindulius), su plačiais sombrero ir akiniais-„konservais“ su stiklinėmis linzėmis. Pirštinės, suprantama, irgi įeis į madą.

REKLAMA

Vertėtų pasiruošti tam, kad mikroorganizmai dirvoje ir vandenyne žus. Tai gerokai pablogins derlingumą, reiškia – sukels badą. Matyt, šprotų gali ir neužtekti, geriau būtų apsirūpinti įvairesniais produktais ilgesniam laikui. Netgi kai sprogusi supernova užgęs (prireiks poros mėnesių), pasekmės niekur nedings dar ilgai. Viena iš jų – sausros. Tad reikėtų turėtų distiliacinį aparatą arba specialų šaldytuvą, kondensuojantį oro drėgmę.

Ten, kur netoliese yra ledynų ar kalnų, vertėtų baiminti potvynių. Tai bus klastingiausia stichinė nelaimė. Ji gali prasidėti staigiai ir nepastebėtai – ir skirtingai nuo gaisro jūs galite net nenutuokti, kad jus tuoj pasieks neįtikėtina vandens srovė iš sprogusios vandens saugyklos. Vanduo staigiai ir tyliai panaikino bet kokiu atsitraukimo kelius. Tada į gelbėjimosi rinkinį reiktų įtraukti šiltus rūbus, degtukus. Vaistus reikėtų supakuoti į plastikinius maišelius, kurie tuo pat metu bus ir atsarginis išsilaikymo ant vandens paviršiaus padargas.

REKLAMA

Jeigu siejate globalų elektroninį žlugimą su magnetine audra, tai žinokite, kad žlugtų ne tik internetas, bet ir visa elektros tiekimo sistema. Tokių nemalonumu jau buvo, kai interneto mes dar neturėjome. Tad elementais reikėtų apsirūpinti, kaip ir dinaminiu žibintuvėliu ir saulės baterijomis. Tiesa, galim ir kiti variantai: merginos-išradėjos ir Nigerijos sukūrė elektros generavimo sistemą, veikiančio nuo šlapimo. Tačiau šis naudingas aparatas dar nėra gaminamas. Tad ir žvakės būtų aktualios. Ir titnagas, juk degtukai gali greitai baigtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaupkite ryškios medžiagos gabalus, kad galėtumėte pasigaminti signalines vėliavėles. Turėkite veidrodėlį. Būtų gerai ir bugnai – jais lengviausia signalizuoti. Tame pačiame Tomsko miesto gyventojų sąraše beje yra ir bloknotas bei pieštukas – teks prisiminti, kaip rašoma ranka. Ar sugebėsite?

Dažnai klausima, ar reikėtų pasaulio pabaigai dujokaukių? Niekada nepamaišys. Net jeigu planetos nepasieks koks nuodingas debesis, juk gali apsiversti koks sunkvežimis su chemikalais, o tokiu atveju dujokaukė suteiks jums išgyvenimo malonumą.

REKLAMA

Prireiks ir specialaus kostiumo. Juk gali prasidėti galaktinį dujų ataka. Paprasčiausiai uodai pradės po visą pasaulį nešioti visas egzotines ligas, kaip, pavyzdžiui, buvo Volgograde 2010 metais, kai uodai „atsinešė“ Vakarų Nilo karštinę. Cheminis kostiumas tikrai pravers.

Galiausiai, tie, kurie laukia ateivių invazijos, gali nusiraminti: per pastaruosius 500 milijonų metų nei vienas ateivis taip ir nesugebėjo įsikurti mūsų planetoje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų