REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio galingųjų palaikų ekshumacija retai pakeičia informaciją, kurią apie jų mirtis jau turime.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį palestiniečių medikų komanda atidarė buvusio palestiniečių lyderio Yasiro Arafato kapą, paėmė palaikų mėginius ir perdavė turimus įrodymus Europos ekspertams, kad būtų nustatyta, ar buvo bandyta lyderį nunuodyti prieš jo mirtį 2004 metais. Pasak lyderio našlės, šis tyrimas leis sužinoti visą tiesą ir nurimti.

REKLAMA

Tačiau atsakymo teks laukti bent tris mėnesius. Rezultatai taip pat gali būti neaiškūs. Polonium–210, kurį Šveicarijos mokslininkai aptiko ant Y. Arafato drabužių šią vasarą, greitai suyra. Ir jei pasitikėsime ligšioline ekshumacijos istorija, tai teks pridurti, kad ši makabriška veikla retai patvirtina konspiracines teorijas. Pateikiame jums septynis garsiausius pavyzdžius.

Simonas Bolivaras

2008 metais Venesuelos prezidentas Hugo’as Chavezas paskelbė įdomų naują projektą – komisiją, kuri ekshumuos XIX amžiaus karinio ir politinio lyderio Simono Bolivaro palaikus ir nuspręs, ar asmuo, įkvėpęs Chavezo bolivarinę revoliuciją, iš tikrųjų 1830 metais mirė nuo tuberkuliozės. Chavezo įtarimai? Kolumbijos ir Venesuelos elitai S. Bolivarą nužudė siekdami sutrukdyti Lotynų Amerikos suvienijimui.

REKLAMA
REKLAMA

Chavezas atidare S. Bolivaro kapą 2010 metais ir parodė nepriklausomybės ikonos griaučius per nacionalinę televiziją. 2011 metais gauti rezultatai patvirtino, kad Venesuelos lyderis klydo. Ekspertai aptiko toksinų, kurie galėjo prisidėti prie S. Bolivaro mirties, bet, medikų teigimu, jie galėjo atsirasti dėl vartotų vaistų.

Tačiau H. Chavezas savo nuomonės nepakeitė ir dabar savo didvyriui stato mauzoliejų.

Zachary’us Tayloras

Zachary’aus Tayloro – vieno iš aštuonių JAV prezidentų, mirusių prezidento poste – mirties 1850 metais aplinkybes yra neaiškios. Kaip pasakoja “History Chanel“, Z. Tayloras sudorojo didelę porciją vyšnių ir pieno su ledais renginyje, susijusiame su Wašingtono paminklo statybomis, ir tada visa tai užgėrė keletu stiklinių vandens Baltuosiuose rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kelių dienų jis mirė nuo skrandžio ligos, kurią daktarai įvertino kaip bakterinę mažosios žarnos infekciją.

1990–aisiais rašytoja Clara Rising tikino, kad Z. Tayloras buvo nunuodytas dėl demonstruojamo nepritarimo vergovei, ir įtikino koronerį kad reikia atlikti prezidento palaikų ekshumaciją. Tačiau medicinos ekspertai nustatė, kad Z. Tayloras mirė nuo vienos iš begalybės natūralių ligų, kurios galėjo sukelti mirtį.

Salvadoras Allende’as

Kuomet Čilės prezidentas Salvadoras Allende’as mirė 1973–ųjų metų perversmo metu, karinė chunta, perėmusi valdžią į savo rankas, pranešė, kad marksistas lyderis nusižudė užimtuose prezidento rūmuose su pusiau automatiniu ginklu, jam duotu Kubos lyderio Fidelio Casto. Abejonės dėl šio oficialaus paaiškinimo ėmė kilti labai greitai; praėjus kelioms dienoms po lyderio mirties jo našlė ėmė tvirtinti, kad jos vyrą galėjo nužudyti kariškiai. Fidelis Castro parėmė šią teoriją.

REKLAMA

Vėliau gydytojas, kuris buvo su prezidentu jo mirties dieną teigė, kad S. Allende’as nusižudė, tačiau Čilės specialistas palaikė nužudymo hipotezę.

2011 metais Čilės teisėjas liepė atlikti S. Allende’o mirties tyrimą, prijungtą prie žmogaus teisių pažeidimų generolo Augusto Pinocheto valdymo laikotarpiu analizės. Po S. Allende’o palaikų ekshumacijos užsienio ekspertai teigė, kad S. Allende’as iš tikrųjų nusižudė pasinaudojęs AK-47, kurį gavo iš Fidelio Castro.

Wladyslawas Sikorskis

Wladyslawas Sikorskis, Lenkijos vyriausybės tremtyje antrojo pasaulinio karo metu vadovas, žuvo per lėktuvo katastrofą 1943 metais netoli Gibraltaro. Vertinimą atlikęs britų tyrėjas dėl nelaimės kaltino pernelyg užsiėmusį skrydžių kontrolės centrą, tačiau buvo populiari ir konspiracijos teorija, teigianti, kad W. Sikorskis buvo nužudytas dar prieš lėktuvo sudužimą. Užsakovas galėjo būti ir Sovietų Sąjungos lyderis Josephas Stalinas, ir britų lyderis Winstonas Churchillis.

REKLAMA

Lenkijos valdžia ekshumavo W. Sikorskio palaikus 2008 metais, bet tyrėjai nusprendė, kad generolas mirė dėl daugelio organų veiklos sustojimo, kurį žmonės dažnai patiria per lėktuvo sudužimus. Ir neaptiko jokių įrodymų, kad lyderis buvo pasmaugtas, nušautas ar nunuodytas. Lenkijos Nacionalinio atminimo institutas nesutiko priimti vertinimo, kad nelaimė įvyko dėl lėktuvo gedimo ir perėjo prie kitos versijos – sabotažo.

Nicolae’as ir Elena Ceausescu’ai

Kuomet rumunų diktatorius Nicolae’as Ceausescu’as buvo nuverstas 1989 metų revoliucijos metu ir jam bei jo žmonai buvo įvykdyta mirties bausmė, naujoji Rumunijos valdžia palaidojo porą Ghencea kapinėse, Bukarešte, o ant kryžių, vengiant išniekinimo, buvo įrašyti netikri vardai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios skubios laidotuvės Nicolae’o ir Elenos Ceausescu’ų vaikus paskatino aiškintis, ar jų tėvai tikrai buvo palaidoti minėtose kapinėse, ir pareikalauti tėvų palaikų ekshumacijos. Jie laimėjo bylą ir DNR testas 2010 metais patvirtino jų tapatybę. Valentinas Ceausescu’as, kuris dėl abejonių nelankė tėvų kapo, perlaidojo juos tose pačiose kapinėse.

Asifas Nawazas

Asifas Nawazas, pakistaniečių armijos vadas ir žinomas demokratijos gynėjas bėgiodamas mirė 1993 metais. Pakistano kariuomenė mirties priežastimi nurodė širdies smūgį. Bet jo našlė įtarė, kad jis galėjo būti nunuodytas. Po to, kai JAV mokslininkai generolo šukose rado arseniko, Pakistano policija užsakė atlikti vado palaikų ekshumaciją. Tačiau autopsija patvirtino, kad A. Nawazas patyrė širdies smūgį.

REKLAMA

Tačiau tai neįtikino A. Nawazo brolio Shuja’o , kuris tikisi, kad JAV vyriausybė kada nors atskleis teisybę.

Turgotas Ozalas

Turgoto Ozalo, Turkijos ministro pirmininko ir prezidento mirties tyrimas galėtų būti laikomas išimtimi iš taisyklės. T. Ozalo mirties 1993 metais priežastimi buvo skelbiamas širdies nepakankamumas. Bet jo žmona Semra teigė, kad jos vyras, kuris stengėsi suvienyti turkus ir užbaigti kurdų sukilimą, tokia savo veikla subūrė gausų priešų būrį, ir buvo nunuodytas limonado gėrimu Bulgarijos ambasadoje, Ankaroje.

REKLAMA

Turkų tyrėjai ekshumavo lyderio palaikus ir „Today’s Zaman“ paskelbė, kad palaikuose buvo aptiktos net keturios skirtingos nuodingosios medžagos, kurių kiekis buvo 10 kartų didesnis nei norma. Tačiau vis dar laukiama oficialaus tyrimų raporto.

Net jei Turkijos valdžia išsiaiškintų, kad T. Ozalas buvo nunuodytas, palaikų ekshumacija retai kada patvirtina konspircijų teorijų šalininkų versijas. Šį mėnesį mokslininkai nustatė, kad XVI amžiaus danų astronomas Tycho Brahe, kuris buvo ekshumuotas jau du kartus, mirė ne nuo ap(si)nuodijimo merkurijumi, kaip buvo įtariama. Po tiek nepasitvirtinusių atvejų reiktų leisti mirusiesiems ilsėtis ramybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų