REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo statutas apibrėžia, kokios procedūros turi būti vykdomos sprendžiant, ar panaikinti parlamentarų teisinę neliečiamybę, paklaustas, ar pats neketina jos atsisakyti, teigė Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Gapšys.

REKLAMA
REKLAMA

„Seimo statutas sprendžia, kokia procedūra tokiu atveju turi būti vykdoma, (...) pačiam imuniteto atsisakyti neįmanoma, tai nėra statute aptarta ir paties atsisakymas vis tiek nepanaikintų laikinosios tyrimo komisijos ir balsavimo būtinybės. Tai yra procedūra, kurią būtina pereiti ir tokios procedūros galioja ir Europos Parlamente – ten taip pat nėra įmanoma atsisakyti imuniteto, nes jis yra tos institucijos reikalas. Ne to asmens, o tos institucijos“, – trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė V. Gapšys.

REKLAMA

Pasiteiravus, kodėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos, spręsiančios, ar leisti Seimo narius Viktorą Uspaskichą, V. Gapšį ir Vitaliją Vonžutaitę patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti jų laisvę, pirmininko pavaduotoju tapo Darbo partijos narys Artūras Paulauskas, jis atsakė nežinąs, tačiau „matyt, jie taip balsavo".

„Jis yra teisininkas, todėl problemų neturėtų kilti. Pavaduotojas komisijoje neatlieka ypatingo vaidmens, jį atlieka pirmininkas. Pavaduotojo paskyrimas yra labiau procedūrinis dalykas – jis, nedalyvaujant pirmininkui, gali vesti posėdį. Čia simbolinis bandymas sureikšminti, kad A. Paulauskas tapo komisijos pirmininko pavaduotoju“, – mano V. Gapšys.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis iš Seimo tribūnos paprašė panaikinti trijų į Seimą išrinktų parlamentarų – V. Uspaskicho, V. Vonžutaitės ir V. Gapšio teisinę neliečiamybę, primena ELTA.

„Prašau Lietuvos Respublikos Seimą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narius V. Uspaskichą, V. Vonžutaitę ir V. Gapšį ar kitaip suvaržyti jų laisvęĀ, – sakė D. Raulušaitis.

Generaliniam prokurorui kreiptis į Seimą pavedė Darbo partijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas, patenkinęs prokurorų prašymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją, kuri spręs, ar leisti minėtus Seimo narius patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti jų laisvę.

Už tai numatantį nutarimą antradienį balsavo 117 Seimo narių, prieš buvo 2, susilaikė 3 parlamentarai.

Tyrimo komisija sudaryta iš 13 Seimo narių. Komisijos pirmininku paskirtas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis, pirmininko pavaduotoju - Seimo Darbo partijos frakcijos narys A. Paulauskas.

Seimo sudaryta komisija turės atlikti tyrimą iki šių metų gruodžio 21 d.

Pagal priimtą nutarimą, komisijoje dirbs Seimo nariai Arvydas Anušauskas, Šarūnas Birutis, Valentinas Bukauskas, Vanda Kravčionok, Kęstutis Masiulis, A. Mazuronis, A. Paulauskas, Darius Petrošius, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Stasys Šedbaras, Remigijus Šimašius ir Jonas Varkala.

REKLAMA

Opozicija siūlė išbraukti A. Paulauską iš kandidatų į komisijos pirmininko pavaduotojus ir patikėti šias pareigas opozicijai atstovaujančiam Liberalų sąjūdžio frakcijos nariui Remigijui Šimašiui, tačiau Seimas tam nepritarė.

Parlamentas taip pat atmetė opozicijos siūlymą sutrumpinti komisijos darbą iki gruodžio 4 d.

Konservatorius Kęstutis Masiulis piktinosi, kad bandoma vilkinti tyrimą. Jo nuomone, Seimas rudens sesijoje gali nespėti balsuoti dėl komisijos išvadų ir jos gali būti nukeltos į pavasarį.

„Paprastai tokios komisijos su darbu susidorodavo per savaitę“, – pastebėjo K. Masiulis.

Jeigu Seimas nesutiktų panaikinti trijų parlamentarų teisinio imuniteto, byla būtų nutraukta.

Konstitucija ir Seimo statutas numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų