REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per ateinančias porą savaičių smulkiojo ir vidutinio šalies verslo atstovai turi pasirinkti partnerius, tieksiančius jiems energiją ateinančius metus. Tačiau vietoj skubos rinkoje jaučiamas vangumas.

Per ateinančias porą savaičių smulkiojo ir vidutinio šalies verslo atstovai turi pasirinkti partnerius, tieksiančius jiems energiją ateinančius metus. Tačiau vietoj skubos rinkoje jaučiamas vangumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki gruodžio 10 dienos smulkiųjų ir vidutinio dydžio įmonių savininkai turėtų nuspręsti, kokį energijos tiekėją – nepriklausomą ar valstybinį (Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius – LESTO) – renkasi ir pasirašyti sutartis. Didžiosios Lietuvos įmonės tokį pasirinkimą jau padarė prieš metus.

REKLAMA

Nepriklausomi energijos tiekėjai didelės nuostabos nereiškia ir tikina, kad didžioji banga tų, kurie norėtų naudoti pigesnę energiją, ateis po Naujųjų metų, kai kainos šoktelės. Patys verslininkai tvirtina, kad ramiai rinktis trukdo informacijos apie energijos tiekėjus, jų siūlomus tarifus stoka.

Trūksta informacijos

Bendrovė RAIT „Elektrum Lietuva“ užsakymu atliko tyrimą, kuris parodė, kad didžiajai daliai smulkiojo ir vidutinio verslo savininkų trūksta informacijos apie pasirinkimo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, 8 iš 10 smulkiųjų, turinčių iki 9 darbuotojų, įmonių vadovai tikino pritrūkę informacijos apie elektros kainos pasirinkimo galimybes, 7 iš 10 tvirtino, kad informacijos trūksta ir apie sutarčių sąlygas. Tuo metu 7 iš 10 vidutinių įmonių vadovų tvirtino pasigendantys informacijos apie kainų pasirinkimo galimybes, taip pat – apie laisvos energijos rinkos pranašumus, nepriklausomus energijos tiekėjus, sutarčių sąlygas, sutarties sudarymo laikotarpį ir t. t.

Paklausti, kas turėtų rūpintis informacijos teikimu, 60 proc. įmonių vadovų tikino, kad tai pirmiausia pačių nepriklausomų energijos tiekėjų užduotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smulkieji abejoja

Mažiau nei kas ketvirtas vidutinei įmonei vadovaujantis verslininkas negalėjo pasakyti, ką nuspręs iki gruodžio 10 dienos, tačiau daugiau nei 50 proc. tvirtino, kad pasirinks nepriklausomą energijos tiekėją, ir tik kiek daugiau nei 20 proc. apklaustųjų aiškino, kad nesirengia rinktis kito energijos tiekėjo.

RAIT atliktas tyrimas išdavė ir tai, kad labiausiai dėl nepriklausomo energijos tiekėjo pasirinkimo abejoja smulkiosios įmonės. Kas ketvirtas apklaustas verslininkas tikino nesirinksiantis kito energijos tiekėjo, 40 proc. smulkiųjų įmonių vadovų nežinojo, kokį sprendimą priims, ir tik trečdalis atsakė pasirinksiantys nepriklausomą energijos tiekėją.

REKLAMA

Vertinant bendrai 43 proc. apklaustų verslininkų planavo pasirinkti nepriklausomą energijos tiekėją, beveik 25 proc. atsakė neigiamai.

Kodėl netaupoma?

Tokia padėtis „SBE Energy“ vadovo Žydrūno Stankevičiaus nestebina. „Didieji verslai jau žino, tačiau mažesni klientai klausia, ar LESTO nesupyks, ar jų nelaukia kokių nors pasekmių, ar norėdami didintis galias jie galės tai padaryti, – sakė jis. – Manau, tai, kad didieji verslai renkasi nepriklausomus tiekėjus, galėtų būti signalas, kad sistema jau sukurta ir tiekėjai žino, kaip reikia dirbti.“

REKLAMA

Pasak Ž. Stankevičiaus, nuomonė, esą smulkiesiems, kurie per metus pakeitę energijos tiekėją sutaupys vos kelis šimtus litų, neapsimoka vargintis, neteisinga. „Žinant, kad dažnai kalbama, jog Lietuvoje situacija nėra gera, nedideli atlyginimai, mažėja pajamos, kodėl gi renkamasi netaupyti tada, kai galima taupyti? – retoriškai klausė „SBE Energy“ vadovas. – Mano pasiūlymas vienareikšmis: rinktis pigesnį būdą. Nepriklausomų energijos tiekėjų siūlomas variantas tikrai pigesnis, nes jie gali pasiūlyti mažesnę kainą nei vartotojai turės jau 2013 metų sausį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suskubs gavę sąskaitas

Verslininkų vangumas Ž. Stankevičiui nekelia susirūpinimo. Pasak jo, panaši padėtis buvo praėjusiais metais, kai likti su LESTO ar pasirinkti nepriklausomą energijos tiekėją turėjo stambieji šalies verslai. „Praėjusių metų pabaigoje įmonės numojo ranka ir sakė, kam čia rinktis kitą tiekėją, gal visai gerai likti su valstybiniu. Tačiau kai vasarį buvo gautos sąskaitos už sausį ir visi pamatė kainų skirtumą, puolė rinktis nepriklausomus tiekėjus. Tada sulaukėme netikėtos bangos, kurios nė neplanavome“, – prisiminė verslininkas.

REKLAMA

Jo nuomone, šiandien gana palankiu tarifu energiją perkantieji verslininkai nepagalvoja, kad jau po Naujųjų metų įkainiai didės. „Elektra brangs šiaip ar taip, tačiau ji nepabrangs taip, kaip pabrangtų likus su LESTO, – tikino Ž. Stankevičius. – Geriau už sutaupytus pinigus verslininkas su šeima nueis pavakarieniauti nei juos paleis vėjais.“

Nesudėtinga procedūra

Anot „SBE Energy“ vadovo, viena priežasčių, kodėl smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai vangiai reaguoja į pokyčius, – mitas, kad persijungimo prie nepriklausomo energijos tiekėjo procedūra labai sudėtinga. „Iš tiesų nereikia jokių atjungimų, perjungimų, elektrikų atvažiavimo, lindimo į skydines ir pan. Tiesiog šalys informuojamos apie pokyčius ir pasirašomos sutartys“, – aiškino Z. Stankevičius.

REKLAMA

Vienintelis pokytis, laukiantis pasirinkusių kitą energijos tiekėją, – vietoj gaunamos vienos sąskaitos į pašto dėžutes atkeliauja dvi: viena iš LESTO, kita iš energijos tiekėjo.

Praras galimybę rinktis

Kitos nepriklausomos energijos tiekėjos „Elektrum Lietuva“ pardavimo vadovo Ričardo Tvarono nuomone, nusprendę nesirinkti nepriklausomų energijos tiekėjų verslininkai praranda galimybę rinktis pradedant energijos kaina, baigiant mokėjimo grafikais ir sutarties terminais. „Įmonėms, kurios iki gruodžio 10 dienos nepasirinks tiekėjo, LESTO tieks energiją garantinio tiekimo kainomis – su 25 proc. antkainiu. Tuo tarpu tiekėjai gali pasiūlyti apie 20 proc. mažesnes kainas“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energijos rinkos liberalizavimas, anot „Elektrum Lietuva“ atstovo, daugiausia leis išlošti vartotojui. „Kuo didesnė rinka, tuo didesnė konkurencija ir tuo daugiau laimi vartotojas. Esminis pokytis – vartotojai galės daryti įtaką savo sąskaitoms už suvartotą elektrą, nes jie galės rinktis“, – tikino R. Tvaronas.

Baiminosi pokyčių

Šilalės rajone veikiančios bendrovės „Pitlius“ vadovas Eugenijus Gudauskas iš nepriklausomo energijos tiekėjo elektros energiją perka jau metus. „Tada keitėsi tarifai į vieną, į kitą pusę, svyravo, galiausiai jie padidėjo ir priėmėme sprendimą pasirinkti nepriklausomą energijos tiekėją“, – prisiminė verslininkas.

REKLAMA

Tinkamą partnerį E. Gudauskas išsirinko iš bent 11 – pirmiausia išsiaiškino, kokius tarifus jie gali pasiūlyti elektros energiją intensyviai naudojančiai kepyklai. „Mes viską darome su elektra, visus procesus“, – pabrėžė pašnekovas.

Kartu su „Pitliumi“ sutartis su nepriklausomais tiekėjais pasirašė dar kelios įmonės, o nuo kitų metų iš nepriklausomų tiekėjų energiją pirkti E. Gudauskas žada ir kelioms bendrovės valdomoms parduotuvėms.

„Vienintelis sunkumas pereinant prie kito tiekėjo buvo psichologinis. Pradžios visi bijo, ir man sunku buvo prisiversti ką nors keisti, tačiau tai apsimoka ekonomiškai, tik reikia derėtis, kad tiekėjas sutartį pritaikytų pagal poreikius“, – pabrėžė verslininkas ir atskleidė, kad kartu su „Pitliumi“ nepriklausomą tiekėją pasirinkusi smulkesnė įmonė sutaupo apie 1 000 litų per mėnesį.

REKLAMA

Geriausios sąlygos stambiesiems

LESTO atstovas Ernestas Naprys teigė, kad per 9 šių metų mėnesius nepriklausomus tiekėjus pasirinkusių LESTO vartotojų skaičius išaugo daugiau nei perpus ir šiuo metu viršija 25 tūkst. „Nepriklausomų tiekėjų daugeliu atvejų dar nepasirinko smulkieji vartotojai, turintys nedidelės galios objektus, arba vartotojai, kurių objektams užtikrinamas garantinis tiekimas. Potencialių objektų, dar turinčių pasirinkti nepriklausomus tiekėjus, skaičius siekia daugiau nei 70 tūkst.“, – sakė jis.

E. Naprys atsakydamas į „Ekonomika.lt“ klausimus priminė, kad paprastai geriausias sąlygas iš nepriklausomų energijos tiekėjų gauna didžiausi klientai. „Daliai smulkiųjų įmonių ar buitiniams vartotojams nepriklausomi tiekėjai savo paslaugų kartais net nesiūlo. Kaip žinoma, bet kokioje rinkoje galioja paklausos ir pasiūlos dėsniai – kuo didesnis vartotojas, tuo geresnių sąlygų gali tikėtis“, – tvirtino LESTO atstovas ir pabrėžė, kad visiems vartotojams garantinį energijos tiekimą užtikrins valstybės bendrovė.

REKLAMA
REKLAMA

FAKTAI: Energijos taupymas

Pasirinkti nepriklausomus tiekėjus smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai turėtų pasirinkti iki šių metų gruodžio 10 d.

25 tūkst. šalies verslo objektų jau pasirinko nepriklausomus energijos tiekėjus, 70 tūkst. dar turėtų nuspręsti „SBE Energy“ duomenimis, pasirinkę nepriklausomą energijos tiekėją verslininkai galėtų sutaupyti 3,3–3,5 cento nuo kiekvienos kilovatvalandės

„Elektrum Lietuva“ duomenimis, nepriklausomas tiekėjas gali pasiūlyti 20 proc. mažesnes kainas nei valstybinis tiekėjas

Energijos tiekėjų skaičiavimai rodo, kad praėjusiais metais nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusios Lietuvos įmonės prarado galimybę sutaupyti 20 mln. litų

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų