REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sau­sio 1-osios dau­gu­mai var­to­to­jų elekt­ra brangs­ta 6 cen­tais už ki­lo­vat­va­lan­dę. Eks­per­tai at­vi­rai kal­ba, jog prie­žas­čių elekt­rai brang­ti ne­bu­vo.

Nuo sau­sio 1-osios dau­gu­mai var­to­to­jų elekt­ra brangs­ta 6 cen­tais už ki­lo­vat­va­lan­dę. Eks­per­tai at­vi­rai kal­ba, jog prie­žas­čių elekt­rai brang­ti ne­bu­vo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar tai – nuei­nan­čios val­džios po­li­ti­nis kerš­tas rin­ki­mų lai­mė­to­jams ir rin­kė­jams, ku­rie bal­sa­vo prieš ato­mi­nę elekt­ri­nę? Ko­dėl jau ban­do­ma su­prie­šin­ti „ža­lio­sios“ ener­gi­jos ga­min­to­jus su elekt­ros var­to­to­jais?

REKLAMA

Nau­jos kai­nos tuš­tins ki­še­nes

Šiuo me­tu apie 71 pro­cen­tas bui­ti­nių elekt­ros var­to­to­jų at­si­skai­to „stan­dar­ti­niu“ vie­nos lai­ko zo­nos ta­ri­fu – 46 cen­tai už ki­lo­vat­va­lan­dę. Nuo 2013 me­tų sau­sio 1 die­nos bus 51,9 cen­to už ki­lo­vat­va­lan­dę.

Mi­nė­ti var­to­to­jai per mė­ne­sį vi­du­ti­niš­kai su­var­to­ja 100 ki­lo­vat­va­lan­džių elekt­ros ener­gi­jos, to­dėl ki­tais me­tais iš­lai­dos už elekt­ros ener­gi­ją jiems vi­du­ti­niš­kai pa­di­dės 6 li­tais per mė­ne­sį: jei šie­met vi­du­ti­niš­kai per mė­ne­sį mo­kė­da­vo 46,39 li­to, tai ki­tą­met mo­kės 52,34 li­to.

REKLAMA
REKLAMA

Maž­daug 13 pro­cen­tų elekt­ros var­to­to­jų at­si­skai­to pa­gal „stan­dar­ti­nį“ dvie­jų lai­ko zo­nų ta­ri­fą, ku­ris da­bar yra 49,7 cen­to už ki­lo­vat­va­lan­dę dar­bo die­no­mis, o 37,2 cen­to už ki­lo­vat­va­lan­dę nak­ti­mis, sa­vait­ga­liais ir šven­čių die­no­mis. Nuo sau­sio 1 die­nos šis ta­ri­fas bus ati­tin­ka­mai 56,1 cen­to ir 42,2 cen­to. Šių var­to­to­jų, su­var­to­jan­čių per mė­ne­sį apie 180 ki­lo­vat­va­lan­džių elekt­ros ener­gi­jos, 2013 me­tais iš­lai­dos vi­du­ti­niš­kai pa­di­dės apie 10 li­tų per mė­ne­sį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar apie 7 pro­cen­tai na­mų ūkių at­si­skai­to pa­gal „Elekt­ri­nių vi­ryk­lių“ vie­nos lai­ko zo­nos ta­ri­fą, ku­ris šiuo me­tu yra 44,2 cen­to už ki­lo­vat­va­lan­dę. Nuo sau­sio 1 die­nos bus 50,5 cen­to. To­kių var­to­to­jų su­var­to­ja­mos elekt­ros ener­gi­jos vi­dur­kis per mė­ne­sį yra 160 ki­lo­vat­va­lan­džių, tad nuo atei­nan­čių me­tų jie per mė­ne­sį vi­du­ti­niš­kai mo­kės apie 10 li­tų dau­giau, nei šie­met.

REKLAMA

A. Ku­bi­lius ra­do kal­tų

Vos pa­skel­bus, kad elekt­ra Lie­tu­vo­je brangs, tuometinis prem­je­ras And­rius Ku­bi­lius su­sku­bo paaiš­kin­ti, kad vie­na iš svar­biau­sių prie­žas­čių, ko­dėl brangs­ta elekt­ra gy­ven­to­jams, yra vis in­ten­sy­ves­nė at­si­nau­ji­nan­čios elekt­ros ga­my­bos plėt­ra Lie­tu­vo­je.

„Kaip ir ki­to­se Eu­ro­pos vals­ty­bė­se, pa­vyz­džiui, Vo­kie­ti­jo­je, at­si­sa­kiu­siai ar stab­dan­čiai bran­duo­li­nės ener­ge­ti­kos nau­do­ji­mą ir ple­čian­čiai vė­jo jė­gai­nių nau­do­ji­mą, ža­lio­ji ener­ge­ti­ka tam­pa bran­ges­ne al­ter­na­ty­va, ką pa­žy­mė­jo vi­si eks­per­tai“, – tei­gė A. Ku­bi­lius.

REKLAMA

Prem­je­ras dar pa­brė­žė, kad už to­ly­gią at­si­nau­ji­nan­čių iš­tek­lių plėt­rą tu­ri su­mo­kė­ti elekt­ros nau­do­to­jas.

Po­li­ti­nė „kiau­lė“ ir kerš­tas rin­kė­jams

Nep­rik­lau­so­mas ener­ge­ti­kos eks­per­tas, bu­vęs Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kont­ro­lės ko­mi­si­jos (VKEKK) pir­mi­nin­kas, Vil­niaus Ge­di­mi­no tech­ni­kos uni­ver­si­te­to pro­fe­so­rius Vid­man­tas Jan­kaus­kas elekt­ros bran­gi­ni­mo prie­žas­ti­mi įžvel­gia po­li­ti­nį kerš­tą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įtam­pa tarp nuė­ju­sios ir nau­jos val­džios jau­čia­ma la­bai ryš­ki. Ga­li­ma įtar­ti, kad bu­vu­sio­ji val­džia pa­ki­šo kiau­lę nau­jai val­džiai, su ku­rios atė­ji­mu taip dras­tiš­kai brangs elekt­ra, nors jos bran­gi­mą pa­lai­mi­no bu­vu­si val­džia. Tai pa­ro­dy­mas, žmo­nėms, už ką rei­kia bal­suo­ti“, – sa­kė V. Jan­kaus­kas.

Vie­šo­jo­je erd­vė­je ap­stu kal­ti­ni­mų rin­kė­jams, kad dau­gu­ma jų re­fe­ren­du­me pa­si­sa­kė prieš ato­mi­nės elekt­ri­nės sta­ty­bą. Ar tai nė­ra ato­mi­nės elekt­ri­nės stūmė­jų kerš­tas tau­tai?

REKLAMA

„Jei­gu bū­tų re­fe­ren­du­me bal­suo­ta už ato­mi­nės elekt­ri­nės sta­ty­bą, bū­tu­me da­bar tu­rė­ję pi­ges­nę elekt­rą? Juo­kin­gas ar­gu­men­tas. Juk elekt­ri­nė ge­riau­siu at­ve­ju bū­tų pa­sta­ty­ta tik po de­šim­ties me­tų. Ir vi­siš­kai neaiš­ku, ko­kia bū­tų bu­vu­si jos pa­ga­min­tos elekt­ros ener­gi­jos kai­na“, – ma­no V. Jan­kaus­kas.

REKLAMA

Prie­žas­čių bran­gin­ti ne­bu­vo

Pro­fe­so­riaus V. Jan­kaus­ko tei­gi­mu, šiuo me­tu ne­bu­vo prie­žas­čių taip ženk­liai bran­gin­ti elekt­rą.

„Pag­rin­di­nė elekt­ros bran­gi­mo prie­žas­tis – brangs­ta va­di­na­mo­sios vie­šo­sios pa­slau­gos – tai kai­nos da­lis, ku­rią val­džia už­de­da pa­pil­do­mai. Elekt­ros kai­ną su­da­ro elekt­ros ga­my­bos kai­na, elekt­ros per­siun­ti­mo lai­dais kai­na ir vie­šo­sios pa­slau­gos. Ga­my­bos ir per­siun­ti­mo kai­na be­veik ne­si­kei­čia. Pa­di­dė­ja vos pu­se cen­to iš Ru­si­jos per­ka­mos elekt­ros kai­na“, – sa­kė V. Jan­kaus­kas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis skai­čia­vo, kad apie 10 cen­tų elekt­ros kai­nos ver­tės su­da­ro pri­dė­ti­nės ver­tės mo­kes­tis (PVM), 10,5 cen­to su­da­rys vie­šų­jų pa­slau­gų mo­kes­tis, o pa­ti elekt­ra kai­nuo­ja tik apie 30 cen­tų. Iš jų, pa­sak V. Jan­kaus­ko, 15 cen­tų – už elekt­ros ga­my­bą, o dar 15 cen­tų – už per­siun­ti­mą tink­lais.

„Tai­gi aiš­kiai ma­to­si, už ką žmo­nės mo­ka ir kad vie­šų­jų pa­slau­gų mo­kes­čio ne­bu­vo rei­ka­lo di­din­ti“, – paaiš­ki­no V. Jan­kaus­kas.

REKLAMA

Jung­ties nė­ra, bet už ją mo­kės var­to­to­jai

V. Jan­kaus­ko tei­gi­mu, žmo­nėms iš anks­to už­dė­tas pa­pil­do­mas mo­kes­tis už elekt­ros ka­be­lio su Šve­di­ja sta­ty­bą.

„Ka­be­lio dar nė­ra, o iš žmo­nių pi­ni­gus jau ren­ka. Nors vi­sa­da sa­kiau, kad mums la­bai svar­bu tu­rė­ti jung­tis, ku­rios yra ne­pa­ly­gi­na­mai svar­biau, nei ato­mi­nė elekt­ri­nė. Bet ar vals­ty­bė ga­li iš anks­to iš žmo­nių rink­ti pi­ni­gus ši­tai li­ni­jai sta­ty­ti? Tai prieš­ta­ra­vi­mas eko­no­mi­kos prin­ci­pams“, – ste­bė­jo­si val­džios akib­rokš­tu V. Jan­kaus­kas.

REKLAMA

Pi­ni­gai – Elekt­rė­nų eže­ro van­de­niui pa­šil­dy­ti

Di­džiau­sią vie­šų­jų pa­slau­gų da­lį pa­bran­gi­mo, pa­sak V. Jan­kaus­ko, su­da­ro pi­ni­gai, skir­ti Elekt­rė­nų elekt­ri­nei iš­lai­ky­ti. Elekt­rė­nų elekt­ri­nė­je elekt­ra yra ga­mi­na­ma du­jo­mis.

„Aiš­ki­na, kad pa­bran­go du­jos. Elekt­rė­nų elekt­ri­nės iš­lai­ky­mas yra bū­ti­nas – nie­kas dėl to ne­si­gin­či­ja, nes ji rei­ka­lin­ga, kaip re­zer­vas ava­ri­jų me­tu. Bet kai dir­bau VKEKK, skai­čia­vo­me, kad jai iš­lai­ky­ti už­tek­da­vo tris kar­tus ma­žes­nės kai­nos. Elekt­rė­nai dir­ba la­bai men­ku pa­jė­gu­mu, bet ga­lė­tų dar tris­kart ma­žes­niu, nes du­jos bran­gios, kam be rei­ka­lo šil­dy­ti Elekt­rė­nų eže­ro van­de­nį?“, – ste­bė­jo­si V. Jan­kaus­kas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo tei­gi­mu, dau­ge­lis mies­to me­rų pa­ta­rė Vy­riau­sy­bei, kad užuo­t sky­rus tiek daug lė­šų Elekt­rė­nams, skir­tų mies­tų ter­mo­fi­ka­ci­nėms elekt­ri­nėms, ku­rios ga­mi­na ir ši­lu­mą, ir elekt­rą.

Pie­no ūkiui – ga­las

Kaip di­des­nė elekt­ros kai­na pa­veiks že­mės ūkį, pra­mo­nę, var­to­to­ją?

„Pab­ran­gus dar ir elekt­rai, pie­no ūkiams vi­siš­kas ga­las“, – tvir­ti­na Šiau­lių ra­jo­no Gruz­džių se­niū­ni­jos ūki­nin­kas Vi­tol­das Nor­kus, lai­kan­tis sa­vo ūky­je 200 mel­žia­mų kar­vių.

Jau da­bar pie­no ūkio iš­lai­ky­mą amor­ti­zuo­ja au­ga­li­nin­kys­tė. „Jei­gu ne grū­dai, pie­no ūkiui se­niai bū­tų bank­ro­tas“, – sa­kė ūki­nin­kas.

Va­sa­rą per mė­ne­sį ūki­nin­kas su­mo­ka apie 3000 li­tų už elekt­rą, žie­mą – apie 4000 li­tų. Va­sa­rą vei­kia sau­lės ko­lek­to­riai, šil­dan­tys van­de­nį, to­dėl elekt­ros su­nau­do­ja­ma ma­žiau. Elekt­ros pa­bran­gi­mas iš jo pa­pil­do­mai per mė­ne­sį atims dar apie pu­sę tūks­tan­čio li­tų.

REKLAMA

Ūki­nin­kas spė­ja, kad pie­no per­dir­bė­jai ir par­da­vė­jai dėl elekt­ros bran­gi­mo ga­li bran­gin­ti pie­ną ir jo pro­duk­tus.

„Bet mums nie­kas ne­ža­da už pie­ną mo­kė­ti dau­giau. Už lit­rą pie­no gau­na­me 82 cen­tus. Spa­lį po­rą cen­tų pa­kė­lė kai­ną, nes pa­ju­to kon­ku­ren­ci­ją iš Lat­vi­jos, ku­rios su­pir­kė­jai at­va­žiuo­ja pie­no pas Lie­tu­vos ūki­nin­kus“, – pa­sa­ko­jo V. Nor­kus.

Duo­ną bran­gins ne ga­min­to­jas

„Mes duo­nos dėl elekt­ros ne­bran­gin­si­me, bet ar jos ne­bran­gins pre­ky­bos cent­rai, par­duo­tu­vės? Mes pre­ky­bi­nin­kams įta­ko­s ne­ga­li­me daryti, nors ir pa­tys nu­stem­ba­me, kaip pas juos pa­brangs­ta mū­sų duo­na“, – sa­kė „Šau­kė­nų duo­nos“ sa­vi­nin­kas Liu­das Da­jo­ras.

REKLAMA

Per mė­ne­sį elekt­rai „Šau­kė­nų duo­na“ iš­lei­džia apie 30 tūks­tan­čių li­tų.

„Ti­ki­mės dėl šio pa­bran­gi­mo iš­gy­ven­ti. Ne­bent vi­sai bus blo­gai. Mes pel­no per daug ne­no­ri­me, svar­bu, kad bū­tų iš ko at­ly­gi­ni­mus iš­mo­kė­ti“, – sa­kė L. Da­jo­ras.

Duo­ną šau­kė­niš­kiai, pa­sak L. Da­jo­ro, bran­gin­tų ta­da, jei brang­tų mil­tai.

„Net nea­be­jo­ju, kad čia ne eko­no­mi­nis, o po­li­ti­nis spren­di­mas bran­gin­ti elekt­rą. La­bai ne­gra­žiai at­ro­do, bet ei­li­niai žmo­nės nie­ko ne­ga­li pa­da­ry­ti, nors su­pran­ta­me, kas ir ko­dėl lu­pa nuo žmo­nių pa­sku­ti­nį kai­lį“, – svars­tė L. Da­jo­ras.

Tar­pu­val­džiu už­li­pa ant gal­vų

UAB „Pu­tokš­nis“ valdybos pirmininkas Al­vy­das Stul­pi­nas skai­čiuo­ja, kad per mė­ne­sį bend­ro­vė su­nau­do­ja elekt­ros maž­daug už pu­sę mi­li­jo­no li­tų ir yra vie­na di­džiau­sių elekt­ros var­to­to­jų ap­skri­ty­je. Elekt­ros pa­bran­gi­mas – pa­pil­do­ma naš­ta įmo­nei, per mė­ne­sį – de­šim­tys tūks­tan­čių li­tų.

REKLAMA

„Pro­duk­ci­jos kai­nų ne­pa­vyks pa­kel­ti. Įmo­nės tu­rės ieš­ko­ti vi­di­nių re­zer­vų, kaip rei­kės su­tau­py­ti. At­si­lieps ir dar­bo vie­tų kū­ri­mui ir ki­toms są­nau­doms. Skau­džiai at­si­lieps vi­sai Lie­tu­vos eko­no­mi­kai, įmo­nių kon­ku­ren­cin­gu­mui. La­bai skau­dus smū­gis pra­mo­nei – švel­nes­nį žo­dį sun­ku pa­rink­ti“, – ko­men­ta­vo elekt­ros bran­gi­mo pa­sek­mes A. Stul­pi­nas.

UAB „Pu­tokš­nis“ pla­na­vo sta­ty­ti ko­ge­ne­ra­ci­nę jė­gai­nę, bet įve­dus pa­pil­do­mą mo­kes­tį, to­kioms jė­gai­nėms, idė­jos te­ko at­si­sa­ky­ti.

„Gai­la, kad kai­no­da­ros klau­si­mai po­li­ti­nia­me tar­pu­val­dy­je var­to­to­jams smo­gia ne­be pir­mą kar­tą ir ne pa­sku­ti­nį. O nuo po­li­ti­nių spren­di­mų ken­čia tie, ku­rie už­dir­ba ša­liai pi­ni­gus“, – sa­kė pra­mo­ni­nin­kas A. Stul­pi­nas.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų