REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

STT agentai sužlugdė slaptą operaciją

Dėl profesionalumo stokos ar iš baimės Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tyčia sužlugdė perspektyvią operatyvinę operaciją, kurios metu prokurorui turėjo būti įteiktas didžiausias kyšis.

REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kokios taurios idėjos būtų deklaruojamos, šiame pasaulyje daugeliui bet kurios šalies verslininkų nusukti dalį mokesčių yra kone garbės reikalas.

REKLAMA

Mokesčių inspektoriai pernai suuodė, kad Šiauliuose įregistruotos statybos bendrovės „Butrema“ vadovas 46 metų Jonas Kungys pabandė nušvilpti nei daug, nei mažai – 2,7 milijono litų sumą. „Akistatos“ žiniomis, šie pinigai buvo pervesti į ofšorinę bendrovę Kipre ir... tyliai išgaravo iš Mokesčių inspekcijos akiračio.

Vis dėlto neišgaravo kai kurie dokumentai bei inspektorių budrumas, todėl užčiuopus siūlo galą afera buvo išvilkta dienos švieson, o sumaniajam J. Kungiui iškelta baudžiamoji byla.

REKLAMA
REKLAMA

Slapta sekimo byla

Tą bylą tiriantis Šiaulių apygardos Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Ernestas Armalas pernai rudenį pajuto, kad ja įtartinai domisi aukštas pareigas einantys asmenys. Prokuroras apie tai nedelsdamas informavo savo tiesioginį viršininką – Šiaulių apygardos prokuratūros vadovą Aivarą Povilaitį. Abu pasitarę nutarė kreiptis į STT.

Buvo užvesta slapta operatyvinė byla ir gauta teismo sankcija naudoti slaptas vaizdo ir pokalbių įrašymo priemones, tai pat klausytis „Butremos“ vadovo J. Kungio telefoninių pašnekesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrukus STT agentai įrašė du juos labai sudominusius pasiplepėjimus telefonu. J. Kungys paskambino savo geram pažįstamam teisininkui Vidui Maigiui (52 m.). Šis, anksčiau vadovavęs kitiems policijos padaliniams, nuo 2000-ųjų ėjo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas. 2009 metais jis išėjo į atsargą ir šiuo metu dirba buvusio policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus įsteigtoje bendrovėje „AS Double Invest“, besiverčiančioje privačia detektyvų veikla, skolų išieškojimu ir finansiniu tarpininkavimu.

REKLAMA

Dviprasmiški pokalbiai

Netrukus po šio pokalbio J. Kungys paskambino Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkui ir Šiaulių miesto tarybos nariui Evaldui Vaineikiui (38 m.).

J. Kungys tiek ekskomisaro V. Maigio, tiek E. Vaineikio klausė patarimų, prašė padėti sutvarkyti „vieną subtilų reikalą“. Pokalbių pasiklausę STT inspektoriai suprato, jog J. Kungys ieškojo, kas jį užtartų pas bylą tiriantį prokurorą E. Armalą, kad šis, tirdamas bylą dėl nuslėptų mokesčių, nebūtų pernelyg griežtas. Tiesa, tai tik interpretacija, nes pašnekovai nebuvo linkę telefonu kalbėti atvirai, šnekėjo dviprasmiškai, užuominomis.

REKLAMA

Po dienos kitos, 2011-ųjų lapkričio 3-iąją, E. Vaineikis paskambino prokurorui E. Armalui ir pasiprašė priimamas.

Nekviestas svečias

Netrukus nekviestas svečias iš Mokesčių inspekcijos atžingsniavo nešinas popieriniu maišeliu. Pokalbį E. Vaineikis pradėjo iš tolo. Iš pradžių pareiškė esąs atsiųstas savo partijos draugų, po to pridūrė žinąs, jog E. Armalas tiria J. Kungio bylą.

E. Vaineikis ėmė kalbėti, jog kartu su garbingu verslininku J. Kungiu jis priklausąs tam pačiam prestižiniam „Rotary“ klubui, o galiausiai paklausė, ar nebūtų įmanoma, girdi, J. Kungiui kaip nors padėti. Prokuroras E. Armalas atšovė, kad prokuratūroje įtariamųjų bičiuliams konsultacijos neteikiamos. Stojo nejauki tyla, tuo pokalbis ir baigėsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai atsisveikinęs svečias pakilo išeiti, prokuroras pamatė pastalėje paliktą maišelį ir pavymui šūktelėjo jį pasiimti, bet E. Vaineikis tik numojo ranka ir neatsisukdamas išpėdino.

Menkavertė dovana

Žvilgtelėjęs į maišelį prokuroras E. Armalas jame išvydo butelį konjako „Fridtjof Nansen Cognac X.O“ bei konservų dėžutę su pusiau sintetiniais – kubiluose augintų lašišų – ikrais.

E. Armalas apie paliktą dovanėlę iškart informavo savo viršininką – Šiaulių apygardos vyriausiąjį prokurorą Aivarą Povilaitį, o šis telefonu iškvietė E. Vaineikio pokalbį su prokuroru jau girdėjusius STT pareigūnus.

REKLAMA

Surašę poėmio protokolą ir parsinešę maišelį į savo Šiaulių biurą, STT agentai išsiaiškino, jog konjakas kainuoja lygiai šimtą, o ikrai – 14 litų.

Nustatyta, kad gėrimą su užkanda E. Vaineikis nupirko pakeliui, vykdamas pas prokurorą E. Armalą, stabtelėjęs prekybos centre. Būtent tą konjaką jis išsirinko dėl to, kad tuo metu jam buvo akcija. Kiek pasvarstęs į maišelį įsimetė ir ikrų dėžutę.

Idealus scenarijus

Gal tik beviltiškas idiotas patikėtų, jog baudžiamoji byla dėl 2,7 milijono litų gali būti „nupirkta“ už tokią niekingą dovaną. Vadinasi, kyšininkas pats lenda į spąstus..! Derinimai telefonu vyksta, žvalgomasis vizitas su nereikšminga dovanėle jau padarytas.

REKLAMA

Bet kurios pasaulio šalies bet kokios tarnybos operatyviniai darbuotojai iš džiaugsmo būtų trynę rankomis. Nes juk tereikia lukterėti, kol suinteresuotoji pusė vėl bandys susitikti su prokuroru E. Armalu. Ir nėra nė menkiausios abejonės, kad susitikęs jau nežais su niekingais buteliais ir konservų dėžutėmis, o pasiūlys ir įteiks tikrą kyšį – tikriausiai šimtatūkstantinį – už bylos numarinimą ar bent „prigesinimą“.

Keistas posūkis

Taigi tas reikalas galėjo išsirutulioti į bene garsiausią visų laikų STT operaciją, kuri būtų buvusi geras įrodymas, kad Lietuvoje su korupcija iš tikro kovojama. Nes su milžinišku kyšiu sulaikyti aukštas pareigas einantys kaltininkai būtų buvę nuteisti ilgus metus kalėti, visuomenėje būtų kilęs pritarimo rezonansas, na o STT pareigūnams apdovanojimai bei pagyrimai – garantuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau viso to nebuvo. STT vadovai, žinoma, neprisipažins, ar jie patys išsigando, ar gavo nurodymą „iš viršaus“ nekompromituoti aukščiausios Lietuvos valdžios vyrų. Šiaip ar taip, operacija buvo skubiai... nutraukta ir sužlugdyta!

Sulaikytas dėl taurelės

Vos po kelių dienų E. Vaineikis buvo triukšmingai suimtas savo kabinete už tai, kad darbo metu – per kažkokį susitikimą – išgėrė... taurelę.

Kitą dieną buvo sulaikyti ir verslininkas J. Kungys su ekskomisaru V. Maigiu. Už ką šiedu? Ogi kad tarpusavyje kažką dviprasmiškai bei miglotai pasitarė telefonu...

REKLAMA

Kad ir kiek E. Vaineikis aiškino, jog butelį prokurorui atnešęs iš draugiškumo ir niekam neprašęs jokių nuolaidų, tai nepadėjo – niekinga byla dėl butelio, kuriuo atseit buvo mėginta išspręsti pustrečio milijono vertės problemą, buvo iškilmingai įteikta teismui ir tinkamai nušviesta spaudoje.

Šiauliečiai teisėjai visi iki paskutinio nusišalino, tad „butelio bylą“ išnagrinėjo Kelmės rajono apylinkės teismas. Neseniai jis visiems trims kaltės taip ir nepripažinusiems teisiamiesiems paskelbė nuosprendį.

Juokingi nuosprendžiai

Papirkimu įteikiant butelį ir piktnaudžiavimu tarnyba kaltintam E. Vaineikiui paskirta 8840 litų (70 MGL) bauda, be to, atimta teisė metus (!) dirbti valstybinėje tarnyboje.

REKLAMA

Ekskomisaras V. Maigys bei verslininkas J. Kungys – tik nesijuokite – nuteisti už tai, kad plepėdami telefonu kurstė piktnaudžiauti tarnyba. Žmogiška kalba tariant, jiedu pripažinti kaltais už tai, kad Šiaulių mokesčių inspekcijos viršininką E. Vaineikį netiesiogiai skatino pavaišinti prokurorą E. Armalą taurele iš padovanotojo butelio. Už tokią „žiaurią“ veiką J. Kungys įpareigotas sumokėti 7280 litų, o V. Maigys – 7540 litų baudas.

Na o STT savo tinklalapyje įdėjo žinutę, jog užbaigta svarbi operacija korupcijos byloje dėl 2,7 milijono litų...

Sigitas STASAITIS  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų