REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Ar geriau pigesnis butas blokiniame name, kur girdėti kiekvienas kaimynų žingsnis už sienos, ar geriau investuoti daugiau ir gyventi ramiau mūriniame name“, – neretai svarsto būsimieji buto pirkėjai. Mūriniai namai pasižymi geresne šilumos ir garso izoliacija už blokinius, tačiau yra pastebimai brangesni.

REKLAMA
REKLAMA

Lankomiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt šių metų lapkričio mėnesį atlikta skelbimų duomenų analizė parodė, kad sostinėje butai mūriniuose namuose parduodami vidutiniškai trečdaliu brangiau nei blokiniuose.

REKLAMA

Vidutinė Vilniuje parduodamo buto kaina mūriniame name yra 224 tūkst. litų, o blokiniame – 157 tūkst. litų. Tai yra 67 tūkst. litų mažiau.

„Butų kainų skirtumas leidžia pirkėjui blokiniame name įsigyti žymiai – daugiau nei 20 kvadratinių metrų – erdvesnį butą. Tai gali būti dar vienas papildomas kambarys ar jauki svetainė“, - sako Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas.

Jis pastebi, kad butų mūriniuose namuose paklausa visuomet buvo kiek didesnė negu blokiniuose. „Tai matome ir mūsų portalo lankytojų paieškose. Butų mūriniuose namuose populiarumui įtakos turi ir tai, kad jų šiuo metu Domoplius.lt parduodama tris kartus daugiau nei blokiniuose“, - sako E. Narbuntovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Portalo ekspertai analizavo butų kainas senos statybos, t.y. iki 2000 metų, namuose. Bene didžiausias butų kainų skirtumas mūriniuose ir blokiniuose namuose užfiksuotas Naujamiestyje. Ten kainos pagal namo tipą skiriasi net 38 proc.: buto blokiniame name vidutinė kaina 138 tūkst. litų, o mūriniame – 223 tūkst. litų.

Viename iš seniausių ir labiausiai vertinamų sostinės mikrorajonų Antakalnyje butai blokiniuose namuose ketvirtadaliu pigesni negu mūriniuose, atitinkamai 177 ir 238 tūkst. litų. Miegamuosiuose sostinės rajonuose kainų skirtumai pastebimai mažesni. Pavyzdžiui, Fabijoniškių mikrorajone už butą mūriniame name tektų pakloti 193 tūkst. litų, o blokiniame – 170 tūkst. litų, t.y. kainų skirtumas – 14 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Domoplius.lt analizės metu pastebėta, kad trijų kambarių buto vidutinė kaina sostinėje skiriasi net 38 proc.: minėto dydžio butą blokiniame name galima įsigyti už 176 tūkst. litų, o mūriniame – už 282 tūkst. litų. O vieno kambario parduodamų butų kainų skirtumas pagal namo tipą beveik nesiskiria.

„Sostinėje yra nemažai sovietmečiu statytų bendrabučio tipo mūrinių namų, kuriuose butai dažniausiai yra vieno kambario. Jie neatlaiko konkurencijos nekilnojamojo turto rinkoje ir jų kaina palaipsniui krenta. Blokinių bendrabučio tipo namų yra labai mažai. Dėl šios priežasties vieno kambario butų kainos Vilniuje nepriklausomai nuo namo tipo yra panašios“, - pastebi E. Narbuntovičius.

REKLAMA

Kituose Lietuvos didmiesčiuose mūriniai namai savo kaina taip pat lenkia blokinius. Mažiausias kainų skirtumas – 12 proc. – užfiksuotas Klaipėdoje. Norintiems uostamiestyje įsigyti butą blokiniame name vidutiniškai teks pakloti 151 tūkst. litų, o mūriniame – 21 tūkst. litų daugiau.

Kaune butų vidutinė kaina yra mažiausia lyginant su Vilniumi ir Klaipėda. 102 tūkst. litų – tiek Kaune kainuoja butas blokiniame name. Buto mūriniame name kaina – 158 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų