REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Chaosas gatvėse sukėlė apsiginklavimo maniją

Pastaruoju metu naršant internete vis dažniau galima rasti siūlymų įsigyti įvairiausių rūšių ginklų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje daugėja apiplėšimų, vagysčių, sukčiavimo atvejų. Kuriasi naujos nusikalstamos grupuotės. Didžiausią įtaką didėjančiam nusikalstamumui daro augantis nedarbas.

REKLAMA

Policija nespėja tramdyti gatvėse siautėjančių nusikaltėlių, todėl galvas kelia juodosios rinkos prekeiviai, internetiniuose skelbimų puslapiuose siūlantys įvairiausių ginklų, tiesa, dažniausiai – dujinių pistoletų, dujų balionėlių, elektros šoką sukeliančių prietaisų ar teleskopinių lazdų.

Iki nusiginklavimo liko nedaug

Kriminalinį pasaulį iš vidaus pažįstantys žmonės „Balsas.lt savaitei“ pareiškė, kad šiais laikais apsiginkluoti iš interneto parduotuvių gali bet kuris to norintis žmogus.

REKLAMA
REKLAMA

Žiaurų nusikaltimą padaryti pasirengęs ar psichiškai nesveikas asmuo interneto platybėse įsigytą dujinį pistoletą gali tuojau pat nunešti pažįstamam savamoksliui auksarankiui, o šis už simbolinį užmokestį jį perdirbs į mirtinai pavojingą kovinį ginklą. Tokiais perdirbtais ginklais jau ne vienerius metus sėkmingai naudojasi jaunosios nusikaltėlių grupuotės Vilniuje, Kaune ar mažesniuose šalies miesteliuose.

Iki 2011 metų kovo 1 dienos dujiniams pistoletams (revolveriams), senoviniams ginklams, taip pat nedidelės galios ginklams įsigyti ir laikyti leidimų nereikėjo. Nauja tvarka numato, kad visiems asmenims, kurie dar turi policijoje neužregistruotų dujinių pistoletų (revolverių) ir kitų anksčiau minėtų ginklų, privaloma iki 2014-ųjų sausio 1 dienos kreiptis į teritorinę policijos įstaigą ir pateikti prašymą užregistruoti ginklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teikiant prašymą būtina turėti ginklą ir pažymas, kad asmuo neįrašytas į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ir nėra gydomas dėl psichikos ligos ar sutrikimo.

Siūlo pigų asortimentą

Stebina, kad apsiginkluoti galima nepatiriant labai didelių išlaidų. Pavyzdžiui, internete orinį pistoletą „Baikal IZH-53 M“ galima nusipirkti ir už 100 litų, teleskopinės lazdos kainuoja nuo 15 iki 50 litų, o pigiausi elektros šoką sukeliantys prietaisai įvertinti tik 40 litų.

Būtent minėta tik 200 litų kainuojančia ginkluote dažniausiai naudojasi naktimis miestų gatvėse zujantys jaunieji nusikaltėliai. Kaskart sustabdę patikrinti policijos patruliai tokių veikėjų automobiliuose randa minėtų įrankių.

REKLAMA

„Elektros šoko įtaisai savigynai, kieto metalo teleskopinės lazdos, guminės lazdos, turinčios kieto metalo šerdį, plastikinės lazdos ar tonfos yra priskiriamos D kategorijos ginklams, – aiškino Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupala. – Norint jų įsigyti ir juos laikyti nereikia gauti policijos leidimo, tačiau prekiauti tokiais ginklais gali tik asmenys, turintys Policijos departamento išduotą licenciją verstis ginklų prekyba, ar ginklų parduotuvių šeimininkai.

Jei nustatoma, kad vykdoma neteisėta prekyba tokiais ginklais, policija taiko administracinio poveikio priemones ir šie ginklai yra konfiskuojami. Pažymėtina, kad pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatas asmenims draudžiama nešiotis D kategorijos ginklą, išskyrus gynybinio pobūdžio elektros šoko įtaisus, dujinius ginklus.“

REKLAMA

Anot A. Čiupalos, policijos pareigūnai neretai apsilanko interneto skelbimų portaluose ir stebi skelbimus, siūlančius įsigyti ginklų. Tačiau dažniausiai virtualioje erdvėje prekiaujama arba mainomasi legaliai laikomais arba senoviniais, antikvariniais ginklais.

Žudikai keliaudavo į turgus

Buvę garsiausių šalies istorijoje žmogžudysčių bylų dalyviai šio straipsnio autoriui pasakojo, kad 1992–1999 metais nelegaliais ginklais apsirūpindavo Vilniaus Gariūnų arba Kauno Aleksoto turgavietėse.

Nemaža dalis nusikalstamo pasaulio atstovų ginklų įsigijo iš mūsų šalį palikusių sovietų armijos kariškių. Kai buvo atkurta nepriklausomybė, iš Lietuvos traukdamiesi sovietų kariškiai pusvelčiui banditams perleido ne tik sandėliuose laikytus „Kalašnikov“ automatus, bet ir ypač didelės galios sprogstamuosius užtaisus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau įsigyti ginklą buvo didelė problema. Todėl šiandien keista matyti, kad įvairiais ginklais prekiaujama internete“, – „Balsas.lt savaitei“ pasakojo vienas praeityje garsus kriminalinio pasaulio veikėjas, kuris karščiausiu lietuviško banditizmo laikotarpiu, t. y. 1992–1998 metais, pagal užsakymus šaudė turtingus žmones, o vėliau buvo sučiuptas, nuteistas kalėti iki mirties ir iki šiol Lukiškių kalėjime atlieka bausmę. – Tik siaurai mąstantis žmogus gali manyti, kad nagingi meistrai iš dujinio pistoleto ar revolverio nesukonstruoja gerokai galingesnio ginklo. Patikėkite, jau anais laikais turėjome savų meistrų. Net neabejoju, kad ir dabartiniai nusikaltėliai turi net po kelis ginklų gamintojus, kurie bet kuriuo paros metu pasirengę atlikti jiems pavestą darbą.“

REKLAMA

Nušautas ginklų pardavėjo tėvas

Dažnas nelegalios ginklų prekybos tema kalbintas teisėsaugos pareigūnas prisiminė stambiausius šalies istorijoje tarptautiniu mastu veikusius ginklų kontrabandininkus. 2005 metais vis dažniau buvo gaunama operatyvinės informacijos, kad lietuviai meistriškai perdirba rusiškus dujų pistoletus „IŽ 79-8 Baikal“ į kovinius, kad perdirbti ginklai plinta šalies kriminaliniame pasaulyje.

Pavojaus signalą netrukus atsiuntė ir kolegos iš Jungtinės Karalystės. Pasirodo, šios šalies organizuotų gaujų nariai taip pat buvo pamėgę mūsų nusikaltėlių tiekiamus perdirbtus pistoletus.

REKLAMA

Ginklai užsienyje buvo parduodami keliasdešimt kartų brangiau.

Bene labiausiai kolegas britus stebino lietuvių perdirbtų ginklų kokybė – net išardžius juos sunku plika akimi atskirti nuo originalių.

Glaudžiai bendradarbiaujant Lietuvos ir Jungtinės Karalystės SOCA (Sunkių organizuotų nusikaltimų tyrimo agentūra) pareigūnams gaujos nariai įkliuvo 2005-ųjų rugpjūtį netoli Mančesterio, kai bandė už 30 tūkst. svarų parduoti 30 perdirbtų dujinių pistoletų su duslintuvais ir apie 1 220 pakuočių šaudmenų.

Tąsyk pareigūnai užlaužė rankas dviem klaipėdiečiams – Mariui Renkei ir jo bendrininkui Antanui Vaišnorui – bei trims Jungtinės Karalystės piliečiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anglijos belangėje net 18 metų įkalintas M. Renkė praeityje nekart buvo teisiamas Lietuvoje už automobilių vagystes, plėšimą, turto prievartavimą. Ne vienerius metus jis buvo priskiriamas uostamiestyje klestėjusiai Gintauto Žukausko, pravarde Storas, gaujai. Į pogrindinį nusikaltėlių pasaulį M. Renkė įsiliejo dar būdamas nepilnametis – kai neteko tėvo Zigmo Renkės, dirbusio Klaipėdos apsaugos policijoje.

M. Renkės tėvą šaltakraujiškai nušovė juvelyrinių dirbinių parduotuvę apiplėšę nusikaltėliai. Tąsyk brangių papuošalų plėšimą organizavo ir mirtinus šūvius į Z. Renkę paleido buvę Klaipėdos policininkai.

REKLAMA

KOMENTARAS

Algirdas Matonis, Kriminalinės policijos biuro viršininkas

Kriminalinių gaujų klestėjimo laikotarpiu šalį šiurpinę nusikaltėliai dažniausiai darydami nusikaltimus ar spręsdami tarpusavio konfliktus naudodavosi TT pistoletais. Gariūnuose ne kartą esame „pirkę“ pogrindžio sąlygomis pagamintų mažo kalibro šautuvų ir šaudmenų. Ne viena tokia byla buvo.

Nuo nepriklausomybės pradžios iki 2002 metų, kai šalyje buvo neutralizuotos klaipėdiečio Sigito Gaidjurgio ir Panevėžio Tulpinių gaujos, daugybę metų nusikaltėliai naudojosi „Kalašnikov“ ir AK-47 automatais, „Makarov“, TT tipo pistoletais, taip pat pusiau automatiniais ginklais „Agram 2000“. Kiek man žinoma, nemažą dalį ginkluotės panevėžiečiai įsigijo iš Latvijos kurortiniame mieste Liepojoje saugotų gausių sovietų kariškių atsargų.

REKLAMA

Kad „Kalašnikov“ automatas tebėra populiarus, patvirtina ir prieš keletą metų viename pakaunės sodų įvykęs ginkluotas konfliktas tarp šiuo metu laikinojoje sostinėje dominuojančių nusikaltėlių gaujų. Visi iš nusikaltėlių konfiskuoti ginklai saugomi Kriminalistinių tyrimų centre. Jie neutralizuojami, padaromi nekenksmingi. Pastaraisiais metais ginklų konfiskavimo atvejų pasitaiko gana retai. Taip pat nedažnai tais pačiais šaunamaisiais ginklais žudomi kriminaliniams sluoksniams priskiriami asmenys.

TIK FAKTAI

Policijos departamento duomenimis, nuo 2011 metų kovo 1 dienos iki 2012-ųjų lapkričio 20 dienos visoje Lietuvoje dėl galimybės įregistruoti ginklą kreipėsi 11 416 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šių metų spalio 1 dienos šalyje užregistruota 111 345 ginklai, priklausantys civiliams asmenims

Daugiausia registruota lygiavamzdžių šautuvų – 46 882.

Dujinių pistoletų – 3 533, mažos galios revolverių – 3 241, graižtvinių šautuvų – 27 709, kombinuotų šautuvų – 2 666, revolverių – 2 621, dujinių revolverių – 2 415, pneumatinių šautuvų – 80, senovinių ginklų – 54, templinių ginklų – 53, injekcinių ginklų – 25.

Mažiausiai – pneumatinių pistoletų – tik 1.

„Policija stebi skelbimus viešojoje erdvėje ir nuolat tikrina, ar nėra vykdoma neteisėta prekyba ginklais. Dažnai internete prekiaujama daiktais, panašiais į ginklus, tačiau dėl nedidelės galios jie nėra priskiriami ginklams. Visų pirma tai dažasvydžiui skirti šautuvai, pistoletai, kiti šaudymo įtaisai, taip pat vadinamojo airsoft tipo šautuvai, pistoletai. Prie jų priskiriami ir įrankiai, turintys ūkinę, buitinę paskirtį (peiliai, kirviai ir pan.). Tokių „ginklų“ Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas nereglamentuoja. Jais galima prekiauti bendrais pagrindais“, – „Balsas.lt savaitei“ teigė Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas A. Čiupala.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų