REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., eksportuotų prekių kainos padidėjo 1,2 procento, importuotų – sumažėjo 1,6 procento, praneša Lietuvos statistikos departamentas.

2012 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., eksportuotų prekių kainos padidėjo 1,2 procento, importuotų – sumažėjo 1,6 procento, praneša Lietuvos statistikos departamentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrajam eksportuotų prekių kainų pokyčiui didžiausią įtaką padarė 9,4 procento padidėjusios variklinių transporto priemonių, priekabų ir puspriekabių, 4,3 – žemės ūkio produktų, 12,6 – atliekų surinkimo, apdorojimo ir šalinimo, medžiagų atgavimo produktų, 1,9 procento – maisto produktų kainos ir 1 procentu sumažėjusios chemikalų ir chemijos pramonės gaminių kainos.

REKLAMA

Bendrajam importuotų prekių kainų pokyčiui didžiausios įtakos turėjo 5,4 procento sumažėjusios žalios naftos ir gamtinių dujų ir 2,9 procento padidėjusios chemikalų ir chemijos pramonės gaminių, 2,5 – rafinuotų naftos produktų, 1,3 procento – maisto produktų kainos.

Per mėnesį iš eksportuotų prekių labiausiai padidėjo variklinių transporto priemonių – 11,9 procento, plaušienos, popieriaus ir kartono – 11,2, pieno gaminių – 7,4 procento kainos, o sumažėjo grūdų malimo produktų, krakmolo ir krakmolo produktų – 7,8 procento, plataus vartojimo elektroninės įrangos – 5,6 procento kainos. Iš importuotų prekių labiausiai pabrango pagrindiniai chemikalai, trąšos ir azoto junginiai – 4,5 procento, perdirbti ir konservuoti vaisiai, uogos ir daržovės – 4 procentais, gyvi gyvūnai ir gyvūninės kilmės produktai – 3,6 procento, o atpigo žuvys ir kiti žuvininkystės produktai – 7,5 procento, kiti, niekur kitur nepriskirti, kasybos ir karjerų eksploatavimo produktai – 6,4, žalia nafta – 6 procentais, elektra – 4,9 procento.

REKLAMA
REKLAMA

Per metus (2012 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2011 m. rugsėjo mėn.) eksportuotų prekių kainos padidėjo 5,3, importuotų – 2,8 procento. Iš eksportuotų prekių daugiausia pabrango žemės ūkio daugiamečiai augalai – 22,6 procento, rafinuoti naftos produktai – 16,9, žemės ūkio vienmečiai augalai – 16,7 procento, o atpigo perdirbti ir konservuoti vaisiai, uogos ir daržovės – 22,3 procento, grūdų malimo produktai, krakmolas ir krakmolo produktai – 20 procentų, tabako gaminiai – 10,1 procento.

Iš importuotų prekių daugiausia pabrango konservuota mėsa ir mėsos produktai – 12,5 procento, augalinis aliejus ir augaliniai bei gyvūnų riebalai ir taukai – 11,4, žemės ūkio vienmečiai augalai – 11,1 procento, o atpigo pieno gaminiai – 7,5 procento, optiniai prietaisai ir fotografijos įranga – 7 procentais, konstrukciniai metaliniai gaminiai – 6,1 procento.

Įtaka bendrajam eksportuotų/importuotų prekių kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo produktų kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, kokia yra produktų pagal veiklos rūšį lyginamoji dalis bendroje eksportuotų / importuotų prekių apimtyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų