REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenė, bendrai vertinant, puikiai mato skirtumą tarp tikro mokslo ir visokiausių prietarais pagrįstų tuščių fantazijų. Tačiau būna visko. Jūs galite būti visiškai protingas žmogus ir tikėti, kad ateiviai grobia žmones, kai kuriose vietose vaidenasi ir kažkur kalnuose gyvena sniego žmogus. Čia nieko baisaus. Bet kada net teismai ir vyriausybės nemato aiškios ribos tarp realybės ir prietarų – čia jau blogai.

REKLAMA
REKLAMA

1. Rumunijos vyriausybė bijo raganų

 

 

Burtai ir magija Rumunijoje – didelė industrija. Nieko nuostabaus, jeigu atsižvelgsime į tai, kokie populiarūs vampyrai šiandieninėje pasaulio popkultūroje ir į tai, kad Rumunija – pačio garsiausio visų laikų ir visų tautų vampyro tėvynė. Nuostabą kelia tai, kad vyriausybė palaiko šią tendenciją.

REKLAMA

2010 metais buvo pasiūlytas įstatymo projektas, pagal kurį burtininkai ir raganos taptų legalia profesija – aišku, tam, kad būtų galima pareikalauti iš jų mokėti mokesčius. Senatoriai šį projektą atmetė – ne todėl, kad pasibjaurėjo „nešvariais“ burtininkų pinigais. Jie visiškai rimtai bijojo, kad už tokio įstatymo priėmimą bus užkerėti, nužiūrėti bloga akimi ar kaip nors kitaip paveikti.

Rumunija išgyvena didelį ekonomikos nuosmukį ir intensyviai ieško naujų pajamų šaltinių. Nenuostabu, kad vyriausybė varvina seiles, matydama gana pasiturinčiai gyvenančių būrėjų pajamas – jiems iki šiol pavyko valstybei nemokėti nieko, kadangi jų „profesija“ lyg ir neegzistuoja. Vos tik valdžios žmonės prakalbo, kad neblogai būtų apmokestinti būrimo verslą, iš anos pusės pasipylė grasinimai, į kuriuos Rumunijos vyriausybė pažiūrėjo gana rimtai ir ilgai nesiryžo imtis ryžtingų veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ekonominė padėtis šalyje pasiekė tokį dugną, kad blogiau jau, atrodė, negalėtų padaryti joks burtininkas. Štai tada įstatymas ir buvo priimtas. Maža to, dabar eilės laukia dar vienas įstatymas, pagal kurį būrėjai gali gauti didelę baudą ar net sėsti į kalėjimą, jeigu jų pranašystės neišsipildys.

Logika tokia – jeigu spausti raganas, tai tik pačias nekompetentingiausias. Taip saugiau.

2. Namas, kuriame oficialiai gyvena vaiduokliai

 

 

Mūsų laikais namai, kuriuose gyvena vaiduokliai, vis dažniau tampa atrakcionais, kur už nedidelį mokestį jus pagąsdins plastikiniais skeletais, netikėtai iššokančiais iš už užmaskuotų durų. Retai dabar sutiksi žmogų, kuris rimtai žiūrėtų į istorijas su vaiduokliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet kai kur tokių keistuolių esama. Pavyzdžiui, JAV Aukščiausiajame teisme. 1991 metais vienas namas čia buvo oficialiai pripažintas kaip apgyvendintas vaiduoklių.

Ši istorija prasidėjo 1989 metais, kada Jeffrey ir Patricia Stambovskiai nusipirko 18 kambarių namą už 650 tūkstančių dolerių iš buvusios savininkės - Helenos Akli. Netrukus sutuoktiniai Stambovskiai ėmė įtarti, kad namas turi savo paslapčių. Ir jos yra antgamtinės...

Priežastis? Keistas jausmas. Pavyzdžiui, kada stovi virtuvėje, ir staiga tave persmelkia šaltis. Žinoma, gal būt, kažkas atidarė duris ar šaldytuvą... o jei ne?

REKLAMA

Sutuoktiniai Stambovskiai buvo matę pakankamai daug Holivudo trilerių, tad suprato, kad su vaiduokliais geriau nejuokauti.

Todėl jie, daug negalvoję, iškėlė ieškinį poniai H. Akli, apkaltinę ją, kad ji sąmoningai nuslėpė informaciją apie name gyvenančius vaiduoklius. Iš pradžių teismas nusprendė, kad šiuo atveju „riziką perkant prisiima pirkėjas“, tačiau sutuoktiniai Stambovskiai apskundė teismo nuosprendį, ir Aukščiausiasis teismas priėmė nutartį, kurioje sakoma, kad pardavėjas pažeidė pirkimo – pardavimo sutarties sąlygas, patikinęs pirkėją, kad namas tuščias.

REKLAMA

Tai yra, H. Akli buvo pripažinta sulaužiusi sutartį, kadangi nesugebėjo laiku aptikti savo name „ano pasaulio gyventojų“. Ar ne idiotizmas?

Tad dabar JAV yra precedentas „namų su vaiduokliais“ pirkimo – pardavimo sutartims ginčyti ateityje.

3. Mirties priežastis – spontaniškas užsiliepsnojimas

 

 

Netikėtas žmogaus užsiliepsnojimas be jokios priežasties – viena iš pastarojo meto paslapčių, susijusių su mūsų kūnu. Tačiau atgrisėliai mokslininkai atkakliai nenori pripažinti, kad paversti žmogų fakelu gali kažkokia antgamtinė jėga. Dauguma jų sieja savaiminio užsiliepsnojimo atvejus su neatsargiu elgesiu, numestomis nuorūkomis ir kitais nuobodžiais dalykais. Tyrėjai grafoje „mirties priežastis“ linkę įrašyti bet ką, tik ne „spontaniškas savaiminis užsiliepsnojimas“, ir neigia bet kokį magijos įsikišimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, 2011 metais Airijos koroneris (specialus teismo tardytojas, tiriantis staiga mirusių asmenų mirties priežastis) Ciaranas MacLachlanas, tirdamas sudegusio Michaelio Faerti bylą, pažeidė šią nerašytą taisyklę.

Apdegęs M. Faerti kūnas buvo rastas po to, kai jo kaimynas išgirdo gaisrinės signaliacijos garsą. Pats namas nenukentėjo – sudegė tik šeimininko kūnas. Todėl policininkai savo protokole užrašė, kad „užsidegimo šaltinio nustatyti nepavyko“. Kodėl niekam į galvą neatėjo, kad tas šaltinis galėjo būti degantis židinys, prie kurio sėdėjo auka – didelė mįslė.

REKLAMA

Tyrėjai apsistojo ties versija „savaiminis užsiliepsnojimas“, kadangi jiems nepavyko rasti jokių ugnies išplitimo name pėdsakų, tačiau mokslininkai tvirtina, kad jų visai galėjo ir nebūti, jeigu degimas vyko žvakės dagčio principu: kūno riebalai galėjo tapti „žvake“, kuri sudega, nepaliesdama nieko aplinkui save.

4. Indijos vyriausybė oficialiai pripažįsta astrologiją

 

 

Kad nekiltų jokių nesusipratimų, tiesiog priminsime: astronomijos tyrinėjimų objektas yra planetos ir žvaigždės, kurios stebimos pro didžiulius teleskopus. Astrologija – tai kada jums pasakoma, kokia lemtis jūsų laukia šią savaitę pagal jūsų gimimo datą. Viena iš jų yra gerbiama mokslinė disciplina. Paliekame jums patiems spręsti, kuri iš jų.

REKLAMA

Jeigu jūs gyvenate Indijoje, tai atsakymas į šį klausimą gali būti gana netikėtas. Kaip tik 2011 metais Mumbajaus Aukščiausiasis teismas pripažino astrologiją „mokslu, kuriuo reikia pasitikėti“ - ir neturinčiu nieko bendro su prietarais. Tad dabar Indijos universitetai teikia diplomus ir suteikia astrologijos mokslinius laipsnius greta chemijos ir fizikos.

5. Honkongo vyriausybė leidžia milijonus feng šui

 

 

Feng šui – senovės Kinijos tradicija, kuri moko išdėstyti namuose baldus ir visokius daiktus taip, kad iki maksimumo būtų padidinta gyvybinė energija. Tačiau 1960 metais komunistų partijos pirmininkas Mao Dzedunas (Mao Zedong) uždraudė feng šui, paliepęs kinams semtis gyvybinės energijos išimtinai iš entuziazmo, kuris kyla įgyvendinant jo didžiąsias idėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet vėliau senovinė tradicija pamažu atgimė, ir dar tokiu mastu, kad Kinijos vyriausybė buvo priversta skirti beveik 10 milijonų dolerių kompensacijai už tuos metus, kada kinų tauta kentė kančias dėl feng šui.

Per tą laiką daug ko buvo pristatyta ne pagal feng šui, ir todėl energijos srautai tekėjo visiškai ne ten. Žmonės, „netekę gyvybinės energijos“ dėl neapgalvotų statybų, buvo pripažinti nukentėjusiais ir turinčiais teisę gauti kompensaciją už savo „pažeistas auras“.

Kompensacijos pinigai buvo naudojami ir „apvalymo“ ritualams – jų prireikė daugybei architektūros objektų: tuneliams, namams, tiltams, o pinigus skyrė vyriausybė. Vien tik geležinkelis, jungiantis Honkongą su Guangžou, pareikalavo 17 solidžių išmokų feng šui tikslams.

REKLAMA

Geležinkelių bendrovės vadovas pripažino, kad apvalymo ritualams buvo išleisti milijonai. Ir pridūrė, kad yra absoliučiai tikras, jog pasielgta teisingai.

6. Airijoje ir Islandijoje draudžiama statyti ant „fėjų žemės“

 

 

Atsakingi asmenys, kurie Airijoje priima sprendimus dėl kelių statybos, turi būti labai atsargūs, kad atsitiktinai neįlįstų į teritoriją, kurią jau nusižiūrėjo vietinės fėjos.

Nepaisant to, kad dauguma airių tvirtina netikintys istorijomis apie fėjas, iki šiol paplitusi praktika keisti kelių ir magistralių maršrutą, jeigu „ekspertai“ tvirtina, kad tam tikras žemės sklypas gali būti mažų sparnuotų sutvėrimų rinkimosi vieta.

REKLAMA

Tautosakininkas Eddie Lenihanas tvirtina, kad pastačius kelią ant fėjų žemės, pasekmės gali būti pačios katastrofiškiausios – gali sugesti stabdžiai ir įvykti didelės avarijos.

Tokia praktika yra ir Islandijoje, kur didžioji gyventojų dalis tiki elfais – beje, ten jie ne tokie mieli, kaip Disnėjaus filmukuose, o gana nemalonios kerštingos dvasios, kurios savo teritorijoje irgi nepakęs kažkokių ten buldozerių.

Todėl keliai Islandijoje irgi reguliariai tiesiami, darant aplinkelius, kad tik nebūtų sudrumsta piktųjų elfų ramybė. Vieną kartą projektą teko ir visai nutraukti, kada dėl technikos gedimų darbininkai nepajėgė nuo kelio pašalinti didžiulio akmens. Jie nusprendė, kad šitokiu būdu elfai jiems siunčia signalą, ir nedelsdami nutraukė darbus. Nuo to laiko į akmenį niekas daugiau nesikėsino.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų