REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujosios Zelandijos mokslininkas atliko tyrimą ir nustatė, kokios veiklos žmonėms suteikia daugiausia laimės, o kurios mažiausiai. Seksas, vertinant pagal visas tris kategorijas - malonumą, reikšmingumą ir įsipareigojimą – buvo įvardytas pirmoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu alkoholio vartojimas ir linksmybės įvardijami antroje kaip teikianti malonumą veikla, ir tik 10-oje pagal reikšmingumą.

REKLAMA

Tyrimą atlikęs Carstenas Grimmas iš Canterbury universiteto, Naujojoje Zelandijoje, sakė: „Viena iš sričių, kurią aš tyrinėju - orientacija į laimę - skatina ieškoti įvairių laimės siekimo būdų. Psichologai teigia, kad žmogus gali padidinti savo gyvenimo gerovę trimis laimės aspektais: jausdami malonumą, jausdami įsipareigojimą ir jausdami reikšmingumą."

„Vienas iš laimės aspektų – malonumas – pasireiškia, pavyzdžiui, valgant desertą, kurį jūs dievinate. Valgydami jūs susitelkiate ties sensoriniais malonumais. Įsipareigojimas yra tai, kad jūs patiriate visiškai įnikęs į savo veiklą, pavyzdžiui, čiuoždami nuo kalvos. O turėti reikšmę gyvenime - tai tapti ko nors didesnio, visuotino dalimi, būti reikšmingu."

REKLAMA
REKLAMA

Ponas Grimmas eksperimentą atliko naudodamas mobilųjį telefoną, tekstinių žinučių pagalba. Eksperimento dalyviai turėjo informuoti ką jei nuveikė per dieną ir kaip tuo metu jautėsi.

„Rašiau žmonėms tris kartus per dieną ilgiau nei savaitę. Tyrimas padėjo nustatyti kurios veiklos yra įvardijamos kaip teikiančios daugiausiai ar mažiausiai laimės."

„Ne nuostabu, kad seksas visomis laimės prasmėmis buvo įvardijamas pirmoje vietoje. Ir, be abejonės, sirgimas - kaip mažiausiai laimės teikiantis procesas. Paskaitų lankymas ir mokymasis teikia nedidelį malonumą, tačiau užima aukštus reitingus reikšmingumo kategorijoje."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie žmonės, kurie yra laimingi darydami vieną ar kitą veiklą visose trijose kategorijose jaučia gyvenimo pilnatvę. Vadinasi, gebėjimas siekti laimės visomis prasmėmis, gali pagerinti asmens gerovę."

Kas mus daro laimingais?

Geriausiai vertinamos veiklos:

1. Seksas

2. Alkoholio vartojimas

3. Savanorystė

4. Meditacija

5. Rūpinimasis vaikais

Blogiausiai vertinamos veiklos:

1. Sirgimas

2. Naršymas „Facebook“ svetainėje

3. Namų ruoša

4. Mokymasis

5. Žinučių rašymas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų