REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasigaminkime prieskonių mišinių

Šimtus metų žmonės maistą gardina įvairiais prieskoniais. Tai – neatsiejama raciono dalis. Prieskoniai gerina apetitą, suteikia patiekalui skonį ir aromatą. Anksčiau tai buvo prabangos prekė, o šiandien galima įsigyti net pačių rečiausių prieskonių. Mokslininkai teigia, kad maisto pagardai vertingi ne tik dėl skonio, bet ir dėl gydomųjų savybių.

Šimtus metų žmonės maistą gardina įvairiais prieskoniais. Tai – neatsiejama raciono dalis. Prieskoniai gerina apetitą, suteikia patiekalui skonį ir aromatą. Anksčiau tai buvo prabangos prekė, o šiandien galima įsigyti net pačių rečiausių prieskonių. Mokslininkai teigia, kad maisto pagardai vertingi ne tik dėl skonio, bet ir dėl gydomųjų savybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepa Buitkutė

Prieskoniai skatina virškinimo fermentus išskiriančių liaukų veiklą, todėl valgis tampa skanesnis, lengviau virškinamas, geriau pasisavinamos maistingosios medžiagos. Daugumai prieskonių būdingos baktericidinės ir antioksidacinės savybės. Atlikę išsamius tyrimus, mokslininkai išrinko sveikatai naudingiausius prieskonius. Vienas iš jų – cinamonas. Jis mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Per dieną rekomenduojama suvartoti 1/4 arbatinio šaukštelio cinamono. Šiais rudais, ypač kvapiais milteliais galima pagardinti kavą ar įvairius desertus. Ne mažiau naudingi ir čiobreliai. Manoma, kad jie turi magišką galią – apsaugo nuo vėžio. Šis prieskoninis augalas ilgą laiką buvo naudojamas kaip antiseptinė priemonė, o dabar čiobreliais pagardinama vištiena, jų dedama gaminant žuvies ir mėsos marinatus. Kmynai – vieni populiariausių pasaulio prieskonių. Jie padeda sėkmingai kovoti su vėžiu. Lietuvoje kmynai naudojami marinuojant mėsą, gaminant lydytus ir varškės sūrius, kepant duoną, sausainius, jų dedama į arbatą. Raudonėlių lapuose randama 42 kartus daugiau antioksidantų nei obuoliuose. Šis prieskonis tinka mėsos, makaronų patiekalams, omletui ir salotoms gardinti. Labai naudingos organizmui yra ciberžolės. Tyrimais įrodyta, kad šis prieskonis nepamainomas kovoje su cistine fibroze, gaubtinės žarnos vėžiu, artritu ir net Alzheimerio liga. Ciberžolės puikiai tinka troškiniams, ryžių ir lęšių patiekalams. Neabejojama ir bazilikų teikiama nauda. Mokslininkų ištirta, kad šie prieskoniai teigiamai veikia kaulų čiulpų funkciją, kraujotakos, nervų, kvėpavimo bei virškinimo sistemas. Senovės Indijoje bazilikai laikyti viena švenčiausių žolių, valančių čakras ir gerinančių gyvybinės energijos tekėjimą. Anot mokslininkų, sergant peršalimo ligomis, bazilikai mažina temperatūrą ir skatina prakaitavimą. Jie padeda ir sloguojant ar sergant bronchitu, nes skystina gleives ir jas šalina.

REKLAMA

Prieskoniai, kaip ir kiti kvapūs pagardai, atidarytame pakelyje pamažu praranda skonį. Nors patogiau naudoti maltus prieskonius, geriau juos pirkti sveikus ir prireikus sumalti. Visus šiuos mišinius paruoškite vienodai: šviežius prieskonius smulkiai sumalkite, suberkite druską ir gerai išmaišykite. Prieskonių mišinius laikykite sandariuose stiklainėliuose, saugokite tamsioje vietoje.

Mėsos prieskoniai 15 g mairūnų, 50 g baltųjų pipirų, 15 g tarkuotų muskatų riešutų, 30 g laurų lapelių, 20 g gvazdikėlių, 50 g šalavijų, 25 g kvapiųjų pipirų, 10 g rozmarinų, 250 g joduotosios druskos.

REKLAMA
REKLAMA

Paukštienos ir veršienos prieskoniai 20 g baltųjų pipirų, 10 g kalendrų, 25 g čiobrelių, 25 g bazilikų, 10 g gvazdikėlių, 20 g tarkuotų muskatų riešutų, 10 g maltų muskatų žiedų, 10 g kvapiųjų pipirų, 15 g laurų lapelių, 30 g džiovintų grybų, 350 g druskos.

Žvėrienos prieskoniai 50 g mairūnų, 25 g čiobrelių, 15 g rozmarinų, 25 g bazilikų, 15 g juodųjų pipirų, 20 g tarkuotų muskatų riešutų, 25 g maltų muskatų žiedų, 50 g kalendrų, 350 g druskos.

Prieskoniai kepsniams ant grotelių Reikės: 3 arbat. šaukšt. smulkiai maltos kavos 1/2 šaukštelio garstyčių miltelių 1/4 šaukštelio maltos paprikos 1/8 šaukštelio maltos aitriosios paprikos 1 šaukštelio juodųjų pipirų 1/2 šaukštelio džiovintų petražolių Viską sumaišykite. Prieskonių mišiniu apibarstytą mėsą palaikykite ne mažiau kaip valandą, o tada kepkite ant grotelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daržovių ir sriubos prieskoniai Reikės: 100 g svogūnų ir salierų 50 g kubeliais pjaustytų česnakų 750 g druskos Mišinį suberkite į plokščią skardą ir išdžiovinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 150 °C temperatūros. Orkaitės dureles palikite šiek tiek praviras. Paruoštą prieskoninę druską sugrūskite piestoje, kad ji būtų biri.

Verta žinoti Smulkūs prieskoniai skonį patiekalui suteikia greičiau nei stambūs. Ryžiai, bulvės ir makaronai yra neutralaus skonio, todėl patariama į juos dėti daugiau prieskonių. Prieskoniais maistą galima nuspalvinti: karis suteikia geltonai rudą, ciberžolės – geltoną, šafranas – auksinę, paprikos – rausvai rudą spalvą. Mėsą prieskoniais gardinti reikia tada, kai jos paviršius kepant paruduoja. Užbėrus prieskonių, būtina sumažinti ugnį, kad šie neprisviltų. Nereikia ragauti patiekalo vos į jį įbėrus prieskonių. Aromatai dar nebus visiškai įsigėrę į maistą, todėl galite padauginti prieskonių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų