REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remiantis majų kalendoriumi, mūsų planetai Žemei beliko egzistuoti vos vienas mėnesis. Žiniasklaida nepaliaujamai skanduoja apie artėjančią pasaulio pabaigą, kuri neva įvyks šių metų gruodžio 21-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Ir kadangi daugeliui žmonių dar sunku patikėti, kad tai gali įvykti iš tikrųjų, apokalipsės šalininkai sudarė bauginančios ateities vizijų, kurios kada nors buvo atvaizduotos literatūroje ar kine, dešimtuką.

REKLAMA

10. Beždžionių planeta (angl. Planet of the Apes)

1968 metų filmas „Beždžionių planeta“ pasakoja istoriją apie astronautą George’ą Taylor’ą, kurio laivas po ilgos kosminės kelionės patiria katastrofą ir atsiduria tolimoje planetoje. Netrukus astronautas supranta, kad ją valdo kalbančių ir mąstančių beždžionių gentis, kuri čia sukūrė sudėtingą civilizaciją. Joje viskas apversta aukštyn kojomis: žmonės yra primityvūs gyviai, laikomi uždaryti tarsi gyvuliai, tuo tarpu beždžionės – kalbančios ir protaujančios būtybės.

REKLAMA
REKLAMA

9. Pašėlęs Maksas (angl. Mad Max)

Pasibaigus naftos atsargoms, Australijos visuomenė patiria distopiją. Veiksmas vyksta 1979-aisiais metais, visas gyvenimas persikelia prie kelio magistralių. Tiems, kurie mėgsta filmus apie baikerių gaujas ir policininkus – pasisekė, mat 4-oji filmo „Pašėlęs Maksas“ dalis apie ateities pasaulį jau kuriama, o jos premjera numatoma 2013-ais metais.

8. Bafi – vampyrų žudikė (angl. Buffy the Vampire Slayers "The Wish")

Kultinio amerikiečių TV serialo "Bafi – vampyrų žudikė" personažas Buffy Summers per septynių sezonų filmavimą išgyveno mažiausiai 7 apokalipses. Devintas 3-iojo sezono epizodas leidžia žiūrovams pamatyti, kas atsitiktų, jeigu nebūtų Bafi. Kintamoje visatoje, Sunnydale mieste, Kalifornijoje, prisikelia žiaurus vampyras, vadinamas Master, ir vieną po kito naikina miesto gyventojus. Jo tikslas - pastatyti kraupias gamyklas, kuriose butų iščiulpiamas žmonių kraujas. Bet čia su savo pagalbininkais pasirodo Bafi, kuri išgelbsti pasaulį nuo blogio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Oriksė ir Griežlys (angl. Oryx and Crake)

Kanados rašytoja, poetė ir kritikė Margaret Atwood savo knygoje "Oriksė ir Griežlys" perkelia mus į netolimą ateitį, kurioje virusui sunaikinus futuristinio biotechnologijų pasaulio gyventojus išliko bene paskutinis žmonių rasės atstovas – Sniego žmogus. Jis ieško maisto, nakvoja medžiuose ir saugosi laboratorijose išvestų grobuonių. Jo istorija susijusi ne tiek su sąmone ar atmintimi, kiek su sugebėjimu pergudrauti hibridinius plėšrūnus, įveikti alkį ir skausmą, o galbūt net išgelbėti nuo išnykimo žmoniją.

REKLAMA

6. Bado žaidynės (angl. The Hunger Games)

Karas veda prie tautos išnykimo, ir tai puikiai atsiskleidžia Suzanne Collin knygoje "Bado žaidynės". Šiaurės Amerikos visuomenėje, kuri kilo iš smurto, valdžios rūmai kasmet iš 12 apygardų išrenka po vieną vaikiną ir merginą kautis iki mirties Bado žaidynėse, o jų kovos rodomos per televiziją visame pasaulyje.

5. Kelias (angl. The Road)

Cormac McCarthy romanas "Kelias" (2006 m.) vaizduoja niūrią ir pilką pasaulio pabaigą. Čia nėra jokių baikerių gaujų, šimpanzių, žmogėdrų ar dar kitų anomalijų, išskyrus jūra keliaujančius tėvą su sūnumi, kurių pagrindinis tikslas išgyventi.

REKLAMA

4. „There Will Come Soft Rains“

Tai turbūt vienas iš kraupiausių pasaulio pabaigos atvaizdavimų. Ray Bradbury savo romaną "There Will Come Soft Rains" pradeda technologijų stebuklais: namais, kurie savo šeimininkui paruošia pusryčius, išplauna indus ir patenkina visus jo poreikius. Vėliau paaiškėja, kad toji šeima tėra numanomos branduolinio karo aukos.

3. Keliautojo kosmostopu vadovas po galaktiką (angl. Hitchhiker's Guide to the Galaxy)

Didžiosios Britanijos rašytojo Douglas’o Adams’o bestseleris "Keliautojo kosmostopu vadovas po galaktiką" perteikia humoristinį požiūrį į pasaulio pabaigą. Pagrindinis knygos veikėjas Artūras Dentas atsikelia ir sužino, kad jo namai bus sugriauti, nes jie trukdo aplinkkelio tiesimui. Tačiau jis dar nesuvokia, kad iš tiesų planuojama sunaikinti visą planetą, vietoje kurios atsiras tarpžvaigždinis greitkelis. Deja, žmonija pasipriešinti paslaptingoms erdvėlaivių jėgoms paprasčiausiai negali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. 28 dienos po (angl. 28 Days Later)

2002 metais kino režisierius Danny Boyle pristatė apokaliptinį siaubo fantastinį filmą "28 dienos po". Filme pasakojama kaip greitai plintantis virusas, kurį paskleidė iš laboratorijos paleistos užkrėstos šimpanzės, apkrečia žmones ir paverčia juos negailestingais pamišėliais. Praėjus 28 dienoms po užkrato paplitimo, pagrindinis aktorius, atsibunda iš komos ir išėjęs iš ligoninės pamato apleistą tarsi iššluotą nuo žmonių po apokaliptinį Londono miestą.

1. Biblija

Krikščioniškosios pasaulio pabaigos numatymas buvo inscenizuotas daugelį kartų ir turbūt geriausiai ji pademonstruota Timo LaHaye ir Jerry Jenkinso romane "Palikti" (angl. Left Behind). Pasak apsireiškimo knygos, „saulė taps juoda kaip ašutinis maišas, o mėnulis lyg kraujas“, „žvaigždės ims kristi žemėn, o dangus susivynios kaip ritinys“. „Skėriai su liūto dantimis spiesis nuo pragariškos duobės gąsdindami apie artėjančią pabaigą netikinčiuosius, o tada, tarsi didysis raudonas drakonas, pasirodys Šėtonas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų