REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išardytais bėgiais NA­TO kro­vi­niai nerieda

Per Šiau­lius ga­lė­tų bū­ti ga­be­na­mi NA­TO kro­vi­niai, bet pel­nin­gas san­do­ris nu­plau­kė į Lat­vi­ją. Ry­gos oro ir jū­rų uos­tai – gre­ta, o Šiau­lių oro uos­tas ne­su­jung­tas su ge­le­žin­ke­liu. Trūks­ta be­veik sep­ty­nių ki­lo­met­rų vė­žės. Bė­giai bu­vo išar­dy­ti ir neats­ta­ty­ti. Da­bar sva­jo­ja­ma apie pa­sau­li­nį ope­ra­to­rių, ku­ris čia dė­tų auk­si­nius kiau­ši­nius.

REKLAMA
REKLAMA

Rei­kia įti­kin­ti dar­bo gru­pę

Ket­vir­ta­die­nį į Šiau­lius su­si­tik­ti su mies­to ir oro uos­to va­do­vais at­vyks­ta dar­bo gru­pė, ren­gian­ti pa­siū­ly­mus dėl Lie­tu­vos trans­por­to ir lo­gis­ti­kos įmo­nių pa­nau­do­ji­mo Tarp­tau­ti­nių sau­gu­mo pa­ra­mos pa­jė­gų (ISAF) ope­ra­ci­joms skir­tų ne ka­ri­nių kro­vi­nių tran­zi­tui per Lie­tu­vą į Af­ga­nis­ta­ną ir iš jo ga­ben­ti.

REKLAMA

Dar­bo gru­pei va­do­vau­ja už­sie­nio rei­ka­lų vi­ce­mi­nist­ras Eval­das Ig­na­ta­vi­čius. Šiau­liuo­se šį­kart dau­giau­sia dė­me­sio bus skir­ta 6,9 ki­lo­met­ro ge­le­žin­ke­lio at­ša­kai, ku­ri bu­vo de­mon­tuo­ta, o da­bar sie­kia­ma at­sta­ty­ti.

Ši at­ša­ka su­jung­tų vie­šą­jį lo­gis­ti­kos cent­rą su ge­le­žin­ke­lio bė­giais. Jais NA­TO at­skrai­din­ti kro­vi­niai iš Šiau­lių oro uos­to ge­le­žin­ke­liu ga­lė­tų bū­ti nu­ga­be­na­mi iki Klai­pė­dos jū­rų uos­to ir pluk­do­mi lai­vais.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar­bo gru­pė yra su­da­ry­ta tam, kad įti­kin­tų NA­TO, jog kro­vi­nius ge­riau­sia ga­ben­ti per Lie­tu­vą. O Šiau­liai tu­ri įti­kin­ti dar­bo gru­pę“, – sa­ko Šiau­lių me­ras Jus­ti­nas Sar­taus­kas.

Pi­ni­gų ti­ki­ma­si ir iš vals­ty­bės

Stra­te­gi­nia­me Šiau­lių mies­to plėt­ros pla­ne bu­vo nu­ma­ty­ta, kad trūks­ta­ma 6,9 ki­lo­met­ro ge­le­žin­ke­lio vė­žė tu­rė­jo bū­ti at­sta­ty­ta 2010 – 2011 me­tais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Trū­ko pi­ni­gų. To­dėl šią at­ša­ką da­ry­si­me kar­tu su lo­gis­ti­kos cent­ru“, – paaiš­ki­no Sa­vi­val­dy­bės In­ves­ti­ci­jų ir mies­to plėt­ros sky­riaus ve­dė­ja Ais­tė Ža­le­vi­čie­nė.

„Lė­šas Lo­gis­ti­kos cent­rui drau­ge su rei­ka­lin­ga ge­le­žin­ke­lio at­ša­ka – 50 mi­li­jo­nų li­tų – kaip ir tu­ri­me, bet yra pa­ki­bęs klau­si­mas dėl 15 pro­cen­tų Sa­vi­val­dy­bės da­lies“, – skai­čia­vo A. Ža­le­vi­čie­nė.

REKLAMA

50 mi­li­jo­nų yra sky­ru­si Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­ja iš Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nių fon­dų.

„Nuo 50 mi­li­jo­nų li­tų PVM yra apie 10 mi­li­jo­nų li­tų, ku­riuos gau­tų vals­ty­bė. Pra­šy­si­me, kad bent šia da­li­mi bū­tų su­ma­žin­tas Sa­vi­val­dy­bės in­dė­lis, nors ke­lis mi­li­jo­nus in­dė­lio mies­tas tu­rės paieš­ko­ti“, – sa­kė me­ras J. Sar­taus­kas.

REKLAMA

Sa­vi­val­dy­bė jau tu­ri pa­ren­gu­si Lo­gis­ti­kos cent­ro ir trūks­ta­mos ge­le­žin­ke­lio at­ša­kos tech­ni­nius pro­jek­tus, lei­di­mus sta­ty­bai.

Lo­gis­ti­kos cent­ras – kro­vi­nių per­kro­vi­mo ter­mi­na­las, ku­ria­me tu­ri bū­ti ir jung­tis su ge­le­žin­ke­liu, ir per­kro­vi­mo ter­mi­na­las – oži­niai kra­nai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­sau­li­nis ly­gis

Šiau­lių oro uos­to va­do­vas Ro­mas Mik­šys ti­ki­no, kad Šiau­liams iš NA­TO kro­vi­nių bū­tų ne tik eko­no­mi­nė nau­da.

„Jei­gu vyk­tų NA­TO kro­vi­nių per­dis­lo­ka­vi­mas per Šiau­lių trans­por­to maz­gą, ga­li­ma įsi­vaiz­duo­ti, ko­kia nau­da bū­tų. Apie tai kal­bė­tų „Eu­ro­news“ ar­ba CNN ži­nio­se. Bū­tu­me ži­no­mi vi­sam pa­sau­liui“, – sa­kė R. Mik­šys.

REKLAMA

Pi­ni­gi­nė nau­da, pa­sak R. Mik­šio, pri­klau­sy­tų nuo per­krau­tų kro­vi­nių kie­kio ir kiek grei­tai pa­vyk­tų pa­sta­ty­ti trūks­ta­mą ge­le­žin­ke­lio at­ša­ką.

Per Šiau­lių oro uos­tą šiuo me­tu yra ga­be­na­mi tik NA­TO Lie­tu­vos mi­si­jos kro­vi­niai, o pa­sta­čius at­ša­ką bū­tų ga­li­my­bė ga­ben­ti ki­tų NA­TO ša­lių, to­kių kaip JAV, mi­si­jų kro­vi­nius.

REKLAMA

Kro­vi­nių, me­ro J. Sar­taus­ko tei­gi­mu, ypač pa­dau­gė­tų, kai mi­si­ja Af­ga­nis­ta­ne bus bai­gia­ma ir NA­TO pa­jė­goms iš šios ša­lies teks kraus­ty­tis.

„Lie­tu­va, no­rė­da­ma, kad bū­tent per Šiau­lių oro uos­tą bū­tų ga­be­na­mi kro­vi­niai, iš­loš­tų il­gam. Rei­kė­tų ieš­ko­ti pa­sau­li­nio ope­ra­to­riaus, ku­ris val­dy­tų ir Šiau­lių pra­mo­ni­nį par­ką, ir vie­šą­jį lo­gis­ti­kos cent­rą. Kai baig­sis mi­si­jos Af­ga­nis­ta­ne, pa­sau­li­nio ly­gio ope­ra­to­riai ga­lės su­ktis dėl ki­tų tarp­tau­ti­nių kro­vi­nių“, – sa­kė J. Sar­taus­kas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiau­liai lau­kia, Ry­ga – ve­ža

Mi­nist­ro Pir­mi­nin­ko su­da­ry­tos dar­bo gru­pės na­rys Klai­pė­dos vals­ty­bi­nio jū­rų uos­to rin­ko­da­ros ir ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Ar­tū­ras Drun­gi­las „Šiau­lių kraš­tui“ tei­gė, kad NA­TO sa­vo kro­vi­niams ga­ben­ti iš Af­ga­nis­ta­no ir į jį da­bar yra pa­si­rin­ku­si Ry­gą, nes Ry­go­je jū­rų ir oro uos­tai yra ša­lia.

REKLAMA

Lie­tu­va NA­TO no­ri pa­siū­ly­ti Šiau­lių oro uos­tą, ta­čiau iki jū­rų uos­to Klai­pė­do­je kro­vi­niams nu­ga­ben­ti rei­kia ge­le­žin­ke­lio.

„Lie­tu­vai yra svar­bu paim­ti iš Ry­gos kro­vi­nių srau­tą, nes tai la­bai di­de­li pi­ni­gai mies­tui ir Šiau­lių oro uos­tui“, – sa­kė A. Ža­le­vi­čie­nė.

Ki­tas Šiau­lių kon­ku­ren­tas – Pa­lan­gos oro uos­tas, ku­ris yra ar­ti Klai­pė­dos jū­rų uos­to. „Ta­čiau Pa­lan­gos oro uos­tas ne­tu­ri to­kio ge­ro nu­si­lei­di­mo ta­ko ir vi­sai ne­tu­ri ge­le­žin­ke­lio. Šiau­lių oro uos­to nu­si­lei­di­mo ta­kai yra ge­riau­si Bal­ti­jos ša­ly­se“, – tvir­ti­no Šiau­lių me­ras J. Sar­taus­kas.

REKLAMA

Jei­gu Lie­tu­vai pa­vyks įro­dy­ti, kad NA­TO kro­vi­nius ge­riau­sia ga­ben­ti per Šiau­lius, jau pa­va­sa­rį pra­si­dė­tų ge­le­žin­ke­lio at­ša­kos at­sta­ty­mas, ku­ris už­truks apie pu­sę me­tų.

„Bū­tų nuo­dė­mė Lie­tu­vai, Šiau­liams ne­pa­si­nau­do­ti to­kia pel­nin­ga ga­li­my­be“, – sa­kė Sa­vi­val­dy­bės In­ves­ti­ci­jų ir mies­to plėt­ros sky­riaus ve­dė­ja A. Ža­le­vi­čie­nė.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų