REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimčių milijonų litų verti limuzinai buvo dalis kolekcijos laikomos karinio transporto muziejuje į pietus nuo Maskvos nutolusiame Ryazano mieste. Po to, kai 2010 m. gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas 2010 m. uždarė muziejų automobiliai turėjo būti perkelti į sostinėje esančius valstybinius garažus kažkur elitiniame Rubliovkos priemiestyje. Kaip skelbia britų žiniasklaida, dabar paaiškėjo, kad bene 60 eksponatų pakeliui dingo, kaip spėjama buvo parduoti privatiems kolekcionieriams.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu ir tai, kad FSB tarnyba galimą vagystę išsiaiškino atlikdama platesnio masto korupcijos gynybos ministerijoje tyrimą, kurio rezultatai lėmė ir tai, kad su savo postu kiek anksčiau šį mėnesį teko atisveikinti ir A. Serdiukovui. Kaip pranešė prezidentas Vladimiras Putinas, ministrą nuo pareigų jis nušalino siekdamas užtikrinti skaidrų tyrimą pareiškimų, kad „Oboronservis“ saugumo kompanija, kuriai kadaise vadovavo buvęs gynybos ministras, neteisėtais būdais privatizavo karinius pastatus.

REKLAMA

Ryazano muziejus buvo atidarytas 1994 m. siekiant paminėti 50-ąsias sovietų pergalės Antrajame Pasauliniame kare metines. Karinės technikos kolekcijoje buvo tokie automobiliai kaip Sovietų Sąjungos generalinio sekretoriaus Chruščiovo „ZIS-110“ su šešių litrų darbo tūrio varikliu vertas iki 500 tūkst. svarų (2,15 mln. litų) ir „ZiL-117“, kuriuo Kubos lyderis Kastro buvo vežiojamas vizito Sovietų Sąjungoje metu 1972-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ekspozicijoje buvo ir „ZiL-111“ kabrioletas, kuriuo pirmuoju žmogumi kosmose tapęs kosmonautas Jurijus Gagarinas pompastiškai buvo pristatytas į raudonąją aikštę 1961 m. Pati „ZiL“ gamykla naujienų antraštėse pasirodė praėjusį mėnesi, po to, kai metų metus dulkes rinkusios gamyklos vartus išriedėjo specialus prezidentui V. Putinui skirtas limuzinas.

Kaip skelbia rusų laikraštis „Izvestja“, A. Serdiukodas muziejaus automobilių ekspozicija labai susidomėjo iškart po to, kai prieš penkerius metus buvo paskirtas gynybos ministru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sužinojęs, kad mes turime keletą retų automobilių A. Serdiukovas davė nurodymą paruošti jam keletą visų eksponatų albumų, nufotografuojant juos visais kampais“, − rusų dienraščiui sakė buvęs muziejaus vadovas Rudolfas Vanderis.

Kuomet vėliau muziejuje apsilankė pats gynybos ministras, kalbama, kad jį lydėjo jauna moteris, kuri jiems praeinant šalia garsiųjų modelių esą stuktelėjusi jam alkūne ir pasakiusi: „Mes negalime įsigyti tokio automobilio“. „Po to ir prasidėjo visos muziejaus problemos“, − sakė R. Vanderis.

REKLAMA

Papildomų klausimų kelia ir pačios „limuzinų aferos“ klausimo paviešinimo laikas. Pastaruoju metu su valstybe susijusiuose žiniasklaidos kanaluose kilo aktyvi kampanija, kuria siekiama diskredituoti A. Serdiukovą. Kaip kurie komentatoriai tvirtina, kad jis tapo „Oboronservis“ įtakos auka vien dėl savo kaip įtariama nesantuokinio romano su jauna moterimi, kuri šioje byloje yra viena iš įtariamųjų.

A. Serdiukovo uošvis yra Viktoras Zubkovas, įtakingas valstybinės energetikos giganto „Gazprom“ valdybos narys ir V. Putino sąjungininkas. Kalbama, kad jis nėra labai patenkintas tuo, kaip buvęs gynybos ministras elgiasi su jo dukra.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų