REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apygardos teismas pradėjo nagrinėti genocido bylą, kurioje buvęs KGB leitenantas Ilja Vorobjovas kaltinamas 1956 metais dalyvavęs suimant Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą ir jo žmoną.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nagrinėjimas gali užstrigti, nes I. Vorobjovo advokatas pasiūlė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl genocido sąvokos išaiškinimo. Partizano dukra neatmeta, kad taip gynėjas vilkina bylą, praneša LTR televizijos naujienų tarnyba.

REKLAMA

Kauno apygardos teismas, ir šeštajame posėdyje nesulaukęs vienos iš dviejų kaltinamųjų Jadvygos Kuprėnienės – advokato teigimu, moters sveikata itin prasta – nutarė jos bylą išskirti į atskirą.

Taip nuo praėjusių metų rudens teisme įstrigusioje byloje liko vienas kaltinamasis – buvęs KGB leitenantas I. Vorobjovas.

Pradėjus nagrinėti bylą, jo gynėjas paprašė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Baudžiamajame kodekse apibrėžtos genocido sąvokos ir jos atitikties Konstitucijai. Esą dėl to į Konstitucinį Teismą jau kreipėsi ir Seimo narių grupė, Lietuvos apeliacinis bei Panevėžio apygardos teismai. I. Vorobjovo advokatas įsitikinęs, kad jo ginamojo kaltę įrodyti sunku.

REKLAMA
REKLAMA

„Bandydami analizuoti, ar yra nusikalstama veika pagal netgi dabartinę tą sąvoką, tikrai nerastume nieko, nes, visų pirma, nusikaltimą reikia įrodyti – tiek tai, kad jis tyčia siekė sunaikinti tą visą partizaninį judėjimo dalį, kad jo asmeninis siekis toks buvo, tiek ir pagaliau atliktus veiksmus“, – kalbėjo I. Vorobjovo advokatas Vytautas Sviderskis.

Nukentėjusiąja byloje pripažinta Ramanauskų dukra – sulaikant tėvus mergaitei buvo aštuoneri metukai – sako, kad taip I. Vorobjovo advokatas vilkina bylos nagrinėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra įstatymas, kurį reikia vykdyti, tačiau yra procesiniai dalykai ir jais pasinaudojus tiesiog vengiama atsakomybės už padarytus veiksmus, už nusikalstamus veiksmus“, – sako A. Ramanausko-Vanago duktė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Ar Kauno apygardos teismas kreipsis į Konstitucinį Teismą, turėtų paaiškėti penktadienį.

Lietuvos partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą ir jo žmoną Birutę KGB sulaikė 1956-ųjų spalio 12-ąją Kauno Žaliakalnyje, kai juos išdavė buvęs bendramokslis. Suimti partizanai išvežti į KGB kalėjimą. A. Ramanauskas-Vanagas itin žiauriai kankintas metus, 1957 metų lapkritį sušaudytas, kur palaidotas – nežinia iki šiol. Jo žmona po tardymų ir kankinimų ištremta į Kemerovo sritį.

Jūratė ANILIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų