REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Galbūt apleistų bažnyčių ryšys su antgamtinėmis jėgomis nulemia, kad jos yra tokios kraupios. O galbūt senoviški plyšiai ir užkampiai taip dirgina vaizduotę. Kad ir kokios būtų priežastys, daugelį žmonių traukia tyrinėti apleistas mažas kaimo bažnyčias ir didžiąsias akmenines katedras. Bažnyčių apleidimo priežastys skiriasi. Pastatams padaryta žala arba nykstančios parapijos yra tik dvi priežastys. Verta paminėti, kad kai kuriais atvejais pastatai turėtų būti perimti ir vėliau naudojami kaip gyvenamosios patalpos ar parduotuvės. Visos šiame sąraše pateikiamos bažnyčios yra nenaudojamos, griūvančios ir tiesiog nuostabiai šiurpulingos, kas jas paverčia puikiu taikiniu objektyvui.

REKLAMA
REKLAMA

7. Kristaus atsimainymo bažnyčia Niujorkas (JAV)

„Žavinga, apleista bažnyčia Buffalo’s East Side atskleidžia pramonės smukimą ir po jos ateinantį populiacijos mažėjimą kadaise klestėjusiame mieste,“ – pasakoja fotografas Scottas Haefneris. Nors dabar bažnyčia griūva ir yra labai nejauki, galima lengvai suprasti, kad kadaise tai buvo įspūdingas statinys.

REKLAMA

Ši bažnyčia buvo suplanuota 1893 metais pirmiausiai tenkinant lenkų imigrantų poreikius Buffalo’s East Side. Ji buvo pradėta statyti kaip medinis pastatas, tačiau paskui perstatyta naudojant raudonas plytas ir laikantis gotikinės tradicijos. Galbūt būtent šis derinys ir padaro bažnyčią siek tiek kraupoka. Ši bažnyčios versija buvo baigta statyti 1897 metais.

Ši nuotrauka leidžia mums pastebėti nuostabias senos bažnyčios lubų dekoracijų detales ir vitražinius langus. Deja, grobstymas, be abejonės, padarė didžiulę žalą šiai bažnyčiai. „Tą dieną, kai lankėmės bažnyčioje, plėšikai vogė metalo likučius tiesiog dienos šviesoje; ir, atrodo, niekam tai nerūpi.“ – sakė Haefneris. Dabar šią bažnyčią, kuri buvo uždaryta tik 1991 metais, yra numatyta renovuoti.

REKLAMA
REKLAMA

6. Šv. Bonifacijaus bažnyčia Čikaga (JAV)

Ši stulbinanti romaniškojo atgimimo stiliaus bažnyčia buvo pastatyta 1904 metais, kad pakeistų ankstesnįjį mažesnį statinį, pabaigtą 1865 metais. Parapija buvo sukurta vokiečių imigrantams, tad ir bažnyčia pavadinta vokiečių šventojo vardu. Įspūdingas pastatas buvo suprojektuotas Henry‘o J. Schlackso, kuris tapo žinomas kaip „katalikų bažnyčių architektūros Čikagoje meistras“.

Kaip galima pastebėti iš besilupančios panelės, Šv. Bonifaco bažnyčia jau kurį laiką yra apleista. Pirmą kartą bažnyčia buvo uždaryta 1990 metais. 1999 metais protestuotojai sugebėjo sustabdyti planuojamą bažnyčios nugriovimą, kadangi tai buvo visai bendruomenei istoriškai svarbus pastatas. Ši vieta buvo tapusi prieglauda žmonėms, praradusiems pastogę per didįjį Čikagos gaisrą 1871 metais, o bėgant laikui pastatytoji bažnyčia tapo neatskiriama įvairių imigrantų gyvenimo dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors romaniškasis stilius buvo pasirinktas dėl finansinių motyvų, niekas negalėtų ginčyti šios bažnyčios grožio. Jos architektas buvo vertinamas už gabumus derinti tradicinę architektūrą su senesnių stilių kombinacijomis.

5. Pirmoji metodistų bažnyčia Gary (JAV)

Jei jums nuo šios fotografijos per nugarą nubėga šiurpuliukai, taip gali būti dėl to, kad prisimenate šią bažnyčią iš 2010 metų filmo „Košmaras Guobų gatvėje“, kuris čia buvo filmuojamas. Kai filmavimo kompanija ieškojo šiurpą keliančių vietų, juos patraukė ši bažnyčia ir mes aiškiai suprantame kodėl. Nėra sunku įsivaizduoti Freddį Kruegerį besiruošiantį išlįsti iš už vienos iš šių kolonų.

REKLAMA

Ši šoninių kambarių fotografija, parodanti bažnyčios pirmąjį aukštą, irgi nekelia gerų jausmų. Fotografas Scottas Haefneris nušvietė aplinką naudodamasis tiek natūralia, tiek ir blykstės šviesa, o rezultatas gavosi baisokas. Mes tikrai nenorėtume sužinoti, kas yra viduje.

Štai dar viena grėsmingai atrodanti bažnyčios dalis, vadinama mokslo fligeliu. „Ši bažnyčia kaip ansamblis puikavosi ne tik katedra, bet ir bendruomenės centru su klasėmis, auditorijomis, svečių sale, virtuve, susitikimų sale ir netgi sodu,“ – pasakojo fotografas. Deja, bažnyčios gyvenimas buvo neigiamai paveiktas vietinės plieno pramonė, iš kurios gaudavo paramą, silpnėjimo.

REKLAMA

4. Young‘o koplyčios metodistų bažnyčia Rebecca (JAV)

Kaip parodo šios nuotraukos, apleistos bažnyčios, kad būtų kraupios, nebūtinai turi būti didžiuliai plytų ar akmens statiniai. Young‘o koplyčios metodistų bažnyčia pirmiausiai tapo šluotų pavėsinė, kur parapijos žmonės rinkdavosi 1875 metais. Maždaug po metų parapijiečiai persikraustė į šį pastatą.

Nebedaug tėra likę iš kampe stovinčio pianino, bet ji galima lengvai įsivaizduoti skleidžiant melodijas, pagal kurias dainavo visa parapija. Lyg praeities vaiduokliai vis dar būtų čia. Bažnytėlės pavadinimas kilo nuo vietinės Youngų šeimos, kuri buvo glaudžiai susijusi su bažnyčia. Tai prasidėjo nuo Johno Thomaso Youngo, kuris padovanojo žemę, ant kurios buvo pastatyta bažnyčia. Kita Youngų šeimos narė, Emma, daugelį metų šioje bažnyčioje grojo pianinu; o daugybė kitų šeimos narių buvo parapijiečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kažkas šiose senose bažnyčiose ramina dvasią. Aš nežinau, kas tai yra, ir negaliu to išreikšti žodžiais. Šios apleistos bažnyčios yra nuostabi mūsų praeities dalis“. Ši bažnyčia buvo uždaryta 1974 metais, kuomet buvo likę tik 8 parapijos nariai.

3. Šv. Stephen‘o bažnyčia Čikaga (JAV) Ši nuotrauka daryta kadaise karališkoje Šv. Stephen‘o bažnyčioje, Hyde parke, Čikagoje. Net ištuštėjusi ir griūnanti ji tebeatrodo labai įspūdingai, tad galime tik įsivaizduoti, kokia ji buvo savo populiarumo dienomis. Vienas žurnalistas teigė, kad ši bažnyčia yra pirminis miesto nykimo simbolis. Pastatas yra tuščias nuo 1990-ųjų, kuomet privatus asmuo ją nusipirko norėdamas paversti vila. Planas buvo atmestas po to, kai kaimynai pareiškė susirūpinimą dėl mašinų statymo. Ir nuo tada prasidėjo diskusijos, kaip būtų geriau panaudoti erdvę, tačiau kol kas nieko nebuvo nuspręsta. Kol kas tai žavingas atradimas miestų tyrinėtojams, kuriuos vilioja šios bažnyčios byrantis tinkas ir paslaptinga atmosfera.

REKLAMA

 

2. Šv. Joseph‘o bažnyčia San Franciskas (JAV)

Ši apleista bažnyčia San Francisco‘e iš beveik 110-metės garbinimo vietos lengvai galėtų būti paverčiama įmonės ofisu ar parduotuve. Čia matome varpinės vidų. Įdomu tai, kad šios bažnyčios uždarymą nulėmė 1989 metais įvykęs žemės drebėjimas, kuris smarkiai apgadino pastatą. Nors bažnyčios išorė atrodo beveik nepaliesta, bažnyčios vidus per ilgus metus buvo prišiukšlintas laikinų gyventojų ir narkomanų. Tačiau nepaisant to išlieka šios bažnyčios architektūros bruožai ir po atitinkamo restauracijos ir renovacijos proceso tikimasi šį statinį paversti patrauklia vieta.

REKLAMA

Žemės drebėjimo padaryta žala yra aiškiai matoma šioje fotografijoje, kurioje matyto lubose žiojinti skylė, griuvimo požymiai ir ant laiptų pabirusios nuolaužos. Kai bažnyčia buvo pastatyta, jos paskirtis buvo patenkinti airių bendruomenės poreikius, tačiau nuo 1980-ųjų pagrindinę parapijiečių dalį sudarė filipiniečiai. Tikėkimės, kad netrukus šis San Francisco pastatas bus renovuotas ir panaudotas, nors ir pagal kitą paskirtį.

1. XVII amžiaus bažnyčia Quintanello Vigone (Italija)

Esanti Quintanello, Vigone savivaldybėje (Italijoje), ši stulbinanti apleista bažnyčia yra žavingas barokinės architektūros pavyzdys. Pastatyta XVII amžiuje, ši bažnyčia turėjo būti labai graži pamaldų vieta. Nors šios bažnyčios tikintieji jau seniai išnykę, bažnyčia vis dar žavi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip galima pastebėti, statinio vidus yra taip pat apleistas kaip ir išorė. Viduje nukritę medinės sijos ir įsiviešpataujanti gamta. Nors dažų beveik nebematyti, galima pastebėti vos vos rausvą sieną ir geltoną durų rėmą. Klausimas: ar pasiryžtumėte šios bažnyčios viduje naktį ieškoti nuotykių?

Čia dar viena nuotrauka, parodanti bažnyčios išorę ir demonstruojanti, kad bažnyčioje net auga medžiai. Senosios bažnyčios viršūnė vos matyti pro šakas. Šios senos bažnyčios yra nuostabūs jų laikmečio architektūros pavyzdžiai. Tikimės, kad jums patiko jas tyrinėti kartu su mumis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų