REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Trys lietuviai, sausio 5 dieną startuosiantys prestižiniame Dakaro ralyje Pietų Amerikoje, kelia skirtingus tikslus. Debiutantai Benediktas Vanagas ir Saulius Jurgelėnas automobilių įskaitoje viliasi kirsti finišo liniją, o antrus metus iš eilės motociklu ralio maratoną įveikti pasiryžęs Gintautas Igaris – pagerinti pernykštį rezultatą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Vilniuje vykusioje spaudos konferencijoje B. Vanagas ir S. Jurgelėnas pristatė savo iki šio niekur nerodytą, išskirtiniu dizainu papuoštą automobilį „OSCar 03“, kuris po susitikimo bus siunčiamas į Prancūzijos „Le Havre“ uostą. Iš ten lapkričio 22-23 dienomis „OSCar O3“ ir lietuvių automobilį Dakaro ralyje lydėsiantis sunkvežimis išplauks į Pietų Amerikos žemyną.

REKLAMA

Primins pasauliui apie Lietuvą

„Prisigalvoja žmogus visko“, – paklaustas, kaip kilo mintis apie Dakaro ralį juokėsi B. Vanagas. Niekuomet geros nuotaikos nestokojantis lenktynininkas tvirtino, kad didžioji ralio dalis jau įveikta.

„Didžiąją Dakaro ralio dalį jau įveikėme. Pusę metų intensyviai dirbome po 14-16 valandų per parą, kad visa technika būtų parengta ir išsiųsta į Pietų Ameriką, - pasakojo B. Vanagas. – Laukia sudėtingas ir ilgai truksiantis iššūkis. Norime priminti, turime geros tautos genus.“

REKLAMA
REKLAMA

Pilotas žodžių į vatą nevyniojo – visi jo žodžiai patvirtinti ir puikiai įkomponuoti į automobilio dizainą. Jį puošia milžiniškas lietuviškasis vytis ir Vilniaus simbolis Šv. Kristoforas.

S. Jurgelėnas prisiminė, kad beveik prieš dešimtmetį pasvajodavo apie Dakaro ralį, bet dabar tai jau ne svajonė, o darbas. „Ką veikia šturmanas? Jei Benediktas spaudžia iki galo greičio pedalą, aš jam netrukdau. Jis sako, jei bijai – išlipk. Būna sekundžių, kai akys lipa iš orbitų, o adrenalinas – iš ausų. Iš tikrųjų šturmanas darbas prasideda dar prieš startą. Svarbiausiai komunikacija, susiklausymas ir klausymas. Kartu nuvažiavome daugiau nei 10 tūkst. kilometrų. Tai duos vaisių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per penkis metus – tarp penkių geriausių

Kol kas aukščiausiai iš lietuvių automobilių ekipažų Dakaro ralyje pavyko iššokti Aurelijui Petraičiui ir Antanui Juknevičiui. 2009 metais jie užėmė 25 vietą. B. Vanagas tvirtino, kad debiutuojant būtų neprotinga sakyti, kad „štai mes dabar parodysime.“

„Turime išsikovoję vardą Dakaro ralio serijos lenktynėse ir Šilko kelio ralyje. Jei fortūna nenusisuks ir nebus neplanuotų nesėkmių, tikimės patekti į dvidešimtuką. Tai būtų geriausias rezultatas Baltijos šalių istorijoje, - dėstė B. Vanagas. – Artimiausius penkis metus rinksime patirtį ir norėtume būti tarp penkių geriausiųjų. Tai mano ambicija.“

REKLAMA

Lenktynininkas prisipažino, kad jis lygiuojasi į Stephane‘ą Peterhanselį, kuris Dakaro ralį šešis kartus laimėjo motociklu ir keturis kartus automobiliu. Lietuvių ekipažas bus vienas mažiausių Pietų Amerikoje, jo branduolį sudarys penki žmonės. Trys mechanikai ir inžinieriai dienomis sunkvežimiu seks paskui „OSCar 03“, o naktimis tvarkys automobilį ir ruoš kitam ruožui.

Projekto kaina – virš 1,5 mln. litų

Kalbėdamas apie finansinę projekto dalį B. Vanagas teigė, kad ruoštis jie Dakaro raliui pradėjo dar prieš trejus metus: „Visas projektas kainavo virš 1,5 mln. litų. Vien startas ralyje kainuoja 250 tūkst. litų. Tuo tarpu motociklininkas G. Igaris tvirtino, kad jo biudžetas paprastesnis. „Čia du ratai. Projekto kaina priklauso nuo keliamų tikslų. Startas motociklininkui kainuoja 15 tūkst. eurų, o visas biudžetas dar nėra sudėliotas“, - kalbėjo jis. 

REKLAMA

Pernai motociklų įskaitoje 81-as iš 97-ių dalyvių finišavęs G. Igaris tvirtino, kad būti tarp 50 stipriausiųjų būtų didelė garbė.

Visiems Dakaro dalyviams Gintautas Babravičius įteikė sėkmę nešantį vėliavą su Vyčiu, o B. Vanago ir S. Jurgelėno ekipažo nariai padovanojo gintarinius pakabukus.

Vilniaus meras „užvedė“ „OSCar'ą“

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas turėjo progą ne tik atsisėsti į „OSCar 03“ piloto vietą, bet ir užvesti automobilį. „Griausmas įspūdingas. Tikiuosi šis automobilis griaudės ir kai kirs finišo liniją. Svarbiausia - saugus ir įdomus kelias", - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentas Gintaras Furmanavičius tvirtino, kad lietuviams lengva nebus: "Pirmiausiai įveikite save, o paskui Dakarą. Didelė garbė, kad tokiose prestižinėse lenktynėse turėsime net tris lietuvius."

Dakaro ralis rengiamas jau 34-ąjį kartą ir vyks 2013 metų sausio 5-20 dienomis. Penktą kartą rengiamas Pietų Amerikos žemyne Dakaras aprėps 8000 kilometrų maršrutą, kuris drieksis per tris valstybes: Argentiną, Čilę ir Peru.

TAIP PAT SKAITYKITE:

B. Vanagas: kiekvienam „benzingalviui“ Dakaro ralis – tikras iššūkis  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų