REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaunas tampa kaubojų miestu. Atrodo, greitai čia nebeliks žmogaus, kuris išdrįs į gatvę išeiti be pistoleto ar revolverio. Tiesa, daugelis šių ginklų – ne koviniai, o dujiniai ar pneumatiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ginklavimosi tempą kauniečiai sparčiai lenkia kitų miestų gyventojus, pažymi „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

Antrojo pagal dydį šalies miesto gyventojai pernai nusipirko 5089 dujinius ir 6260 pneumatinių pistoletų.

Iki šių metų kovo 22-osios kauniečiai jau įsigijo per 5 tūkstančius tokių ginklų – 2845 dujinius ir 2429 pneumatinius pistoletus.

Nors teigiama, kad šie ginklai perkami savigynai, tačiau vis dažniau jais bauginami priešininkai ar plėšikaujama.

Kauno policijos vadovas Algirdas Kaminskas, vakar į Policijos departamentą, kur buvo aptariamas ir masinis kauniečių ginklavimasis, atvyko prastai nusiteikęs.

REKLAMA
REKLAMA

Išvakarėse du neblaivūs jo pavaldiniai tarsi patvirtino, kad incidentus geriausia spręsti šūviais.

Kriminalistai 30 metų Sigitas Baranauskas ir 28 metų Mindaugas Ripinskas įtariami kartu su 30 metų Viliumi Čiapu prie Vaišvydavos karjero užpuolę, sumušę ir apšaudę automobilį, kuriame sėdėjo du septyniolikmečiai ir devyniolikmetis.

Nukentėjusieji teigė apie 20 val. sėdėję automobilyje „Volkswagen Passat“, kai pro šalį pravažiavo taip pat „Volkswagen Passat“. Netrukus ši mašina grįžo. Iš jos išlipę vyrai prisistatė kriminalistais, parodė tarnybinius pažymėjimus ir paliepė sudėti daiktus bei pinigus. Kompanija nepakluso – tarp jos ir policininkų ekipažo įsiplieskė konfliktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo metu ne tik buvo sumuštas vienos mokyklos devintokas septyniolikmetis Mindaugas B. ir aštuonias klases tebaigęs jo bendraamžis Marijus B., bet ir griebtasi ginklų – apšaudytas automobilis. Kulkos smigo į valstybinį numerį, padangą, žibintus.

„Legaliai įsigyti kovinį ginklą nėra lengva ir ne kiekvienas tai gali padaryti. Todėl žmonės perka dujinius ar pneumatinius pistoletus, nes jiems įsigyti reikia tik turėti asmens dokumentą ir pinigų“, – „Lietuvos rytui“ nerimą keliančią situaciją pakomentavo Kauno vyriausiojo policijos komisariato viršininkas A.Kaminskas.

REKLAMA

Policijos vadovas mano, kad kauniečiai sparčiai ginkluojasi dėl įvairiausių priežasčių – vieni jaučiasi nesaugūs, kiti paprasčiausiai apsidraudžia, o dar kai kas, ypač jaunimas, tiesiog nenori atsilikti nuo draugų.

Dujinius ar pneumatinius pistoletus taip pat dažnai įsigyja taksistai, kioskų savininkai, turgaus prekeiviai. Šie žmonės teigia, kad dujų balionėlis jiems nesuteikia saugumo.

„Publikacijų antraštės ar televizijos reportažai apie nuolat Kaune aidinčius šūvius taip pat didina be leidimo parduodamų ginklų apyvartą“, – įsitikęs A.Kaminskas.

REKLAMA

Kaune šiais metais jau užregistruoti 35 atvejai, kai nusikaltimai buvo įvykdyti panaudojant ginklus. Pernai šaudyta ar grasinta nukentėjusiesiems vos 15 kartų.

Atskiros statistikos, kada buvo panaudoti koviniai, o kada dujiniai ar pneumatiniai ginklai, nėra, nes kartais, pavyzdžiui, taip ir lieka neaišku, kokiu pistoletu nusikaltėlis grasino aukai.

Iš kovinių ginklų dažniau šaudo kriminaliniai nusikaltėliai, nors ir jų konfliktuose kartais naudojami dujiniai pistoletai.

Iš perdirbto ginklo, kaip įtariama, praėjusį savaitgalį buvo peršautas Kauno nusikalstamo pasaulio autoriteto Algirdo Žemaičio, pravarde „Kukas“, septyniolikmetis sūnus Mindaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šūviais santykius Kaune dažnai aiškinasi neblaivus jaunimas, grasinant ginklais gatvėse atimami telefonai ir MP3 grotuvai, sprendžiami konfliktai tarp vairuotojų, vyrai auklėja sutuoktines.

Praėjusią savaitę didelio atgarsio sulaukė incidentas, kai trys kitų mokyklų moksleiviai siautėjo Kauno dailės gimnazijoje. Tarp jų buvo neblaivus septyniolikmetis, kuris gimnazijos darbuotojams ir moksleiviams grasino dujiniu pistoletu.

Kovo viduryje incidentas, kuriame panaudotas pneumatinis ginklas, įvyko vienoje Šilainių degalinėje – kompanija užpuolė BMW automobilį, ištraukė iš jo du dvidešimtmečius, juos sumušė ir apšaudė. Vaikinams guminėmis kulkomis buvo sužalota nugara ir kojos.

REKLAMA

Kovą policija sulaikė dviejų Kauno mokyklų 16 ir 17 metų moksleivius, kurie, ginkluoti dujiniu pistoletu, prie prekybos centrų, gatvėse ir net traukinyje užpuldinėjo bendraamžius. Užpuolikai ginklu ne tiktai grasino, bet ir šaudė nepaklusniesiems į veidą.

Sausio 20-ąją šūviais iš šratinio pistoleto „Blow Magnum“ konflikto metu buvo sužalotas devyniolikmetis. Vaikinas nukentėjo Vilijampolėje prie kebabinės – jam buvo peršauta nugara ir kairė ausis.

Šių metų pradžioje buvo sulaikytas 26 metų studentas, šūviais keršijęs 22 metų konkurentui dėl viliojamos buvusios jo merginos.

REKLAMA

Pirmąkart šratais jaunuolis buvo apšaudytas sausio 6-osios naktį – vos po kelių valandų, kai buvo nužudytas su „daktarų“ gauja siejamas Deivis Archipovas ir sužalotas Antanas Marma.

Meilės trikampio dalyvis buvo sužalotas į kojas. Antrą kartą vaikinas iš šratinio pistoleto buvo apšaudytas sausio 14-osios naktį.

Praėjusį gruodį Kauno rajono savivaldybės 47 metų budėtojas iš šratinio pistoleto „Alfa 620“ šeimyninio konflikto metu sugyventinės dukteriai peršovė kaklą.

Šratiniu pistoletu 26 metų kaunietis pernai Prienų rajone taip pat auklėjo nedrausmingą vairuotoją. Per incidentą buvo sužaloti net trys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Policija turi nedaug galimybių kontroliuoti be leidimo įsigyjamų ginklų panaudojimą“, – mano A.Kaminskas.

Dažniausiai tokie ginkluoti asmenys teisėsaugininkams į rankas patenka tiktai tada, kai įvyksta incidentas, arba reidų, kratų metu, todėl specialių policinių priemonių tik daugės.

Policijos vadovą ramina bent tai, kad, panaudojant šiuos ginklus, nepadaroma sunkių nusikaltimų.

A.Kaminskas teigė, kad numatoma dar daugiau dėmesio skirti viešajai tvarkai mieste užtikrinti – bus tikrinami, ar nėra ginkluoti, neblaivūs, kaimynų rimtį trikdantys asmenys, besibūriuojančios triukšmingos jaunimo kompanijos.

REKLAMA

„Situacija Kauno mieste iš tiesų kelia nerimą, – vakar po pasitarimo sakė generalinis policijos komisaras Vytautas Grigaravičius. – Nutarta, kad policija turi aktyviau bendradarbiauti su saugos tarnybomis, Šaulių sąjunga šiame mieste palaikant viešąją tvarką“.

Šiame pasitarime buvo diskutuojama, ar nereikėtų sugriežtinti ginklų pardavimo tvarkos, tačiau jokio konkretaus sprendimo nebuvo priimta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų