REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui kilo abejonių dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktos medžiagos, kuria argumentuojamas prašymas panaikinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Algimanto Matulevičiaus teisę dirbti su slapta informacija, pagrįstumo.

REKLAMA
REKLAMA

Abejones Seimo pirmininkui, anksčiau prasitarusiam, jog VSD, argumentuojant esą A. Matulevičiaus nuslėptais kontaktais su KGB, pateikus motyvuotą prašymą jis neturi kitos galimybės, kaip tik atimti tokį leidimą, sukėlė pokalbis su Liustracijos komisijos vadove Dalia Kuodyte.

REKLAMA

"Dėl motyvacijos pateiktos medžiagos abejonių kilo po D. Kuodytės paaiškinimo. Abejonės, ar buvo iš tikrųjų tas kontaktas, kuris įvardijamas kaip nuslėptas", - po susitikimo su D. Kuodyte pirmadienį žurnalistams sakė V.Muntianas.

VSD kaltinimus A. Matulevičiui nuslėpus kontaktus su KGB grindė, remdamasis be kita ko ir vieno buvusio KGB pareigūno liudijimu.

Seimo pirmininkas užsiminė, jog Liustracijos komisijos vadovės gavo informacijos ir apie kitokius liudijimus, prieštaraujančius departamento pateiktam.

REKLAMA
REKLAMA

"Yra tam tikri prieštaravimai, kadangi kontaktas, iš tos medžiagos, kuri (VSD - BNS) pateikta man, įrodomas vieno liudijimo pagrindu. Pasirodo, yra ir kiti liudijimai, kurie man tam tikrų abejonių sukelia", - sakė V. Muntianas

Praėjusį penktadienį posėdžiavusi Liustracijos komisija nustatė, jog įrodymų, patvirtinančių prielaidą, jog A. Matulevičius bendradarbiavo su KGB nėra, yra tik medžiagos, patvirtinančios sovietų saugumo bandymus ištirti tokią galimybę.

Žurnalistų paklausta, ar iš turimos medžiagos galima daryti prielaidą, jog A. Matulevičius nuslėpė kontaktus su KGB, kaip teigia saugumo departamentas, D. Kuodytė sakė, jog tai įrodyti "būtų sunku".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liustracijos komisija vertino VSD Seimo pirmininkui perduotą medžiagą dėl galimo A. Matulevičiaus bendradarbiavimo praeityje su SSRS Valstybės saugumo komitetu.

"Iš dokumentų galima spręsti tik apie tai, kad KGB tyrė tik galimybę dirbti su A. Matulevičiumi, bet jokių patvirtinančių tą darbą ar tolesnius veiksmus faktų nėra.

Dokumentai bendradarbiavimo fakto neįrodo, liudijimai prieštarauja vieni kitiems, to paties liudininko du paliudijimai vieną kartą yra vienokie, kitą kartą kitokie, apie bendradarbiavimą kalbėti nėra jokių galimybių ir reikia rimtai svarstyti kitus klausimus", - po susitikimo su Seimo pirmininku sakė D. Kuodytė.

REKLAMA

VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius prieš porą savaičių Seime pareiškė, esą surinkta pakankamai medžiagos, patvirtinančios, jo teigimu, Seimo Nacionalinio ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko A.Matulevičiaus praeities ryšius su sovietiniu saugumu.

VSD kreipėsi į Seimo pirmininką V. Muntianą su siūlymu panaikinti parlamentaro teisę dirbti su slapta informacija, tvirtindamas, jog A. Matulevičius, pildydamas anketą gauti tokį leidimą, nuslėpė savo biografijos faktus.

Jeigu A. Matulevičius netektų tokio leidimo, jis nebegalėtų dirbti NSGK.

Sprendimą Seimo pirmininkas V.Muntianas sako priimsiąs ne anksčiau kaip trečiadienį, kuomet minėtas klausimas bus aptariamas Seimo valdyboje.

REKLAMA

"Aš dar pavedimą daviau ekspertų komisijai, kad jie pateiktų vertinimą ir išvadas dėl prašymo (panaikinti leidimą - BNS), trečiadienį dar turėsiu galimybę pateikti informaciją Seimo valdybai ir išklausysiu jų nuomonę", - sakė V. Muntianas.

A. Matulevičius neigia kontaktus su KGB ir apskundė teismui VSD vadovą A. Pocių, kaltindamas jį šmeižtu ir reikalaudamas 100 tūkst. litų kompensacijos už neturtinę žalą.

A. Matulevičius vadovavo NSGK atliktam VSD veiklos tyrimui, kurio išvados buvo nepalankios dabartinei VSD vadovybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų