REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liustracijos komisija nutarė, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius nebendradarbiavo su KGB, pranešė Lietuvos radijas.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos atstovai žurnalistams pareiškė, kad negavo pakankami įrodymų, patvirtinančių tokią prielaidą.

REKLAMA

"Jokių tą patvirtinančių dokumentų mes neturime. Iš VSD pateiktų dokumentų tik aišku, kad buvo KGB bandymų ištirti šitą žmogų", - po posėdžio BNS sakė Liustracijos komisijos pirmininkė Dalia Kuodytė.

Liustracijos komisijos nario Antano Kulakausko teigimu, KBG vykdė įvairią su A.Matulevičiumi susijusią veiklą.

"Buvo surenkama apie jį informacija, bandoma su juo kontaktuoti, po to yra teikiama pažyma, ar jis tinkamas. Tokia pažyma apie A.Matulevičių yra, joje sakoma, kad dėl savo charakterio savybių jis netinka būti agentu, bet patikimo asmens veiklai gali būti panaudotas. Ar panaudotas buvo, duomenų nėra", - aiškino istorikas A.Kulakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

A.Matulevičius sakė neabejojęs, jog komisijos sprendimas toks ir turėjo būti, tačiau pripažino, jog jaudinosi, kad nebūtų falsifikuojami įrodymai, kurie esą įrodytų jo ryšius su sovietų saugumu.

"Aš žinojau, kad aš nekaltas, bet Lietuvoje visko gali atsitikti, kai bandoma susidoroti su pareigūnais, kai iš aukštų tribūnų metami tokie kaltinimai, buvo baisu, kad įrodymai nebūtų sufabrikuoti. Bet komisija vienbalsiai pasakė pagal visus punktus - nėra jokių įrodymų", - penktadienį BNS sakė A.Matulevičius.

Jis neprognozavo, koks, Liustracijos komisijai paskelbus savo išvadą, bus Seimo pirmininko Viktoro Muntiano sprendimas dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) prašymo atimti jam leidimą dirbti su slapta informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš nežinau, reikia jo klausti. Jei aš būčiau Seimo pirmininkas, žinau, kaip elgčiausi, šitas kaltinimas, kad aš nuslėpiau biografijos faktus, niekinis", - sakė NSGK vadovas.

Liustracijos komisija vertino ketvirtadienį VSD perduotą medžiagą dėl galimo A.Matulevičiaus bendradarbiavimo su SSRS Valstybės saugumo komitetu.

VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius, praėjusią savaitę kalbėdamas Seime, pareiškė, esą surinkta pakankamai medžiagos, patvirtinančios, jo teigimu, Seimo Nacionalinio ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko A.Matulevičiaus praeities ryšius su sovietiniu saugumu.

REKLAMA

Antradienį VSD kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Muntianą su siūlymu panaikinti parlamentaro teisę dirbti su slapta informacija, tvirtindamas, jog A.Matulevičius, pildydamas anketą gauti tokį leidimą, nuslėpė savo biografijos faktus. Sprendimo tikimasi kitą savaitę.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas BNS sakė, kad Liustracijos komisijos išvada pati savaime nepadaro nepagrįstu prašymo atimti iš A.Matulevičiaus teisę dirbti su įslaptinta informacija. Pasak jo, VSD nesiekė įrodyti, kad A.Matulevičius sąmoningai bendradarbiavo su KGB, nes tai yra minėtos komisijos kompetencijoje, o atkreipė dėmesį, kad jis nuslėpė savo kontaktus su šia okupacinės valstybės represine struktūra, kai pildė anketą dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

REKLAMA

Jeigu A.Matulevičius netektų tokio leidimo, jis nebegalėtų dirbti NSGK.

A.Matulevičius neigia bendradarbiavęs su KGB ir apskundė teismui VSD vadovą A.Pocių, kaltindamas jį šmeižtu ir reikalaudamas 100 tūkst. litų kompensacijos už neturtinę žalą.

A.Matulevičius, kuris yra vienas aršiausių A.Pociaus kritikų, vadovavo NSGK atliktam VSD veiklos tyrimui. Pernai gruodį paskelbtos tyrimo išvados buvo nepalankios dabartinei VSD vadovybei.

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų