REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikai gandrų sutiktuvėms jau pasirengė. Kovo 25 – ąją, minint Gandrų sugrįžimo dieną, į gimtinę parskrendančių sparnuočių pamėgtose vietose laukia naujos ir saugios lizdavietės.

REKLAMA
REKLAMA

Akcinė bendrovė „VST“ praėjusiais metais bendrovei priklausančioje Vakarų Lietuvos teritorijoje ant specialiai sumontuotų stovų, nuo elektros stulpų, perkėlė per 300 gandralizdžių. Intensyvūs gandralizdžių perkėlimo darbai (kol į lizdavietes sugrįš paukščiai) vyksta ir šį pavasarį. Energetikai neabejoja, kad triūsia ne veltui - gandrai greitai pripras prie naujųjų namų ir jau šią vasarą įrengtuose lizduose klegės gandrų jaunikliai.

REKLAMA

Didžioji Lietuvoje apsistojančių sparnuočių dalis atskrenda į Vakarų Lietuvos teritoriją, todėl šį pavasarį VST bendrovė jau yra numačiusi saugiai iškelti per pustrečio šimto gandralizdžių. Intensyviausiai darbai jau vyksta Klaipėdos regione, čia šį pavasarį planuojama perkelti 96 gandralizdžių. Kauno regione ant metalinių stovų bus perkeltas 61 gandralizdis, Šiaulių regione iš pačių pavojingiausių vietų VST ketina iškelti apie 50 gandrų lizdų. Daugiausia saugių lizdaviečių ketinama įrengti Kaišiadorių, Šilutės bei Šilalės rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA

Akcinė bendrovė „VST“ savo lėšomis gandralizdžių perkėlimo darbus vykdo jau ne vieneri metai. Kiekvieną rudenį ir ankstyvą pavasarį, išlydėjus ir laukiant sugrįžtant gandrų, pavojingiausiose vietose virš elektros stulpų iškeliami specialūs metaliniai stovai, ant kurių paukščiai vėliau suka savo lizdus. Tokios lizdavietės saugios ne tik aplinkiniams, bet ir patiems paukščiams. Mat pasitaiko atvejų, kai nuo iškrovos suliepsnojus gandralizdžiams, paukščių jauniklius tenka gelbėti ne tik ugniagesiams, bet ir patiems elektrikams.

Masyvūs, ant elektros stulpų susukti gandralizdžiai – didžiulis rūpestis elektros tiekimo bendrovėms, privalančioms užtikrinti saugų elektros energijos tiekimą. „VST“ Elektros tinklo tarnybos direktoriaus Ryčio Borkio teigimu, lizdas ant elektros stulpo gadina elektros įrangą ir kelia pavojų aplinkiniams. „Savo praktikoje jau esame turėję įvykį, kai dėl masyvaus gandralizdžio nutrūko elektros laidai ir įtampa užmušė arklį. Tuomet tik per plauką išvengta nelaimės, galėjusios pareikalauti žmogaus gyvybės. Privalome padaryti viską, kad tokie atvejai nebepasikartotų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų