REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tremtinės palikuonys bandys prisiteisti iš Rusijos pusę milijono eurų už neteisėtą sovietinės valdžios persekiojimą ir šeimai padarytą žalą. Tai pirmoji tokia byla Lietuvos istorijoje, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Gulage kalėjusios moters sūnus, dukra ir anūkė Kauno apygardos teismui įteikė ieškinį, kuriuo bandys prisiteisti iš Rusijos 500 tūkst. eurų (1 mln. 725 tūkst. litų) už neteisėtą sovietinės valdžios persekiojimą ir šeimai padarytą žalą. Ieškinys ir kiti procesiniai bylos dokumentai Rusijos Federacijos ambasadai Lietuvoje bus įteikti per Užsienio reikalų ministeriją.

REKLAMA

Ieškovų atstovas Kęstutis Čilinskas teigė, kad visi nukentėję nuo Sovietų Sąjungos žmonės turi teisę prašyti už tai atlygio. „Tokių žmonių turėtų atsirasti ir daugiau“, - įsitikinęs jis. Teisininkų nuomone, žmonių iniciatyva paskatintų šią problemą spręsti abiejų valstybių politikus.

Į teismą kreipėsi jau mirusios tremtinės Onos Puskunigienės dukra Zofija Lipeikienė, sūnus Benediktas Puskunigis ir anūkė Auksė Poškuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal Lietuvos ir Rusijos sutartį abi šalys privalo vykdyti abiejų pusių teismo sprendimus“, - aiškino jiems atstovaujantis teisininkas K. Čilinskas.

Jei teisėjų sprendimas bus palankus tremtinės palikuonims, Rusijos teismų antstoliai privalės iš valstybės išieškoti priteistą sumą. „Jei mūsų teismo sprendimas nebus vykdomas, Rusija bus skundžiama Europos žmogaus teisių teismui“, - teigė K. Čilinskas.

Pasak jo, jau buvo atvejų, kai valstybės privalėjo atlyginti žalą nuo režimo nukentėjusiems žmonėms. „Po kelių tokių bylų Vokietijos valstybei teko steigti specialų fondą ir mokėti kompensacijas žmonėms, kurie kaip karo belaisviai turėjo dirbti šios šalies įmonėse per Antrąjį pasaulinį karą“, - aiškino K. Čilinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisininkas nurodė, kad Europos žmogaus teisių teismas vienoje byloje jau yra pripažinęs, kad Sovietų Sąjungos režimas okupuotose valstybėse padarė žalos jų gyventojams. „Neabejotina ir tai, kad Rusija yra Sovietų Sąjungos įsipareigojimų perėmėja, vadinasi, jai tenka ir atsakomybė už žmonėms padarytą žalą“, - teigė K. Čilinskas „Kauno dienai“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų