REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos futbolo čempionato organizacija ir žaidimo lygis, anot ekspertų, grimzta gilyn į duobę, o vienintelė paguoda – atsiradusi intriga kovoje dėl šalies čempiono vardo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus A lygos sezonui dėliojami paskutiniai taškai – Panevėžio „Ekranas“ penktus metus iš eilės ir aštuntą kartą klubo istorijoje iškovojo Lietuvos futbolo čempionų vardus. Titulą apginti šįmet panevėžiečiams buvo itin sunku – tik po paskutinių rungtynių tapo aišku, kad tašku atsilikęs VMFD „Žalgiris“ liks antras.

REKLAMA

„Balsas.lt Savaitės“ kalbintas legendinis Lietuvos futbolininkas Valdas Ivanauskas pažėrė aštrios kritikos.

„Vienintelis pasibaigusio sezono privalumas – dvi komandos realiai iki paskutinės minutės kovojo dėl Lietuvos čempiono vardo, nors norėjosi, kad tokių būtų daugiau, – teigė jis. – Nuvylė viso čempionato organizacija, Vilniaus „REO“ išėjimas, trijų komandų –„Dainavos“, „Tauro“ ir „Atlanto“ – atsidūrimas prie bankroto ribos. Nuvylė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) veiksmai prieš REO ir kitas komandas. Čempionato lygis kritęs, išskyrus tas dvi stipriausias komandas, kurios buvo vertas iškovotų vietų. Stagnacija – baisiame lygmenyje ir nesimato jokių perspektyvų.“

REKLAMA
REKLAMA

 

„Žalgiris“ – „Ekranas“ dvikova (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)„Žalgiris“ – „Ekranas“ dvikova (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)

 

– Esate nusivylęs futbolu Lietuvoje?

– Per daug gerai žinau visą virtuvę, kas dedasi, koks lygis žaidėjų ir klubų. Nėra lengva dabartinėje situacijoje, sunku pritraukti naujus rėmėjus, verslininkus ir idėjas. Yra federacija, kuri turi visas galimybes ir privalėjo tą situaciją ištaisyti ir išeiti pakelta galva. Visa kaltė krenta ant LFF, kuri Lietuvos čempionatą privedė iki tokio lygmens, kur žemiau kristi daugiau nėra kur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip taisyti situaciją?

– Yra priemonių. Kelias nelengvas. Kiekvienais metais tas lygis krenta. Lietuvos futbolo federacijos ir Lietuvos futbolo įvaizdis kaskart prastėja. Jį pakelti galima. Reikalingi nauji vėjai ir nauji veidai. Jei liks tos pačios pavardės, stovėsime toje pačioje vietoje ir klimpsime dar giliau. Buvo klubų, kurie nebuvo verti žaisti A lygoje. Tai turėjo sutvarkyti federacija pačioje pradžioje, licencijavimo sistemoje. Gyrėsi, kad aukštai pakėlė tą lygį, bet vėl eilinis čempionatas ir vėl viena komanda iš čempionato krenta. Viskas prasidėjo dar su „Kaunu“ ir „Vėtra“. Šios komandos buvo vienos iš lyderių Lietuvos pirmenybėse. Jų nebeliko. Idėjų yra, bet negaliu programą dėstyti, nes tam dienos neužteks. Afišuoti neketinu, nes federacija turi savo galvas ir tegu tvarkosi.

REKLAMA

– Tikėjotės, kad ekranas išsilaikys ir apgins titulą?

– Iš pastarųjų penkerių metų šiemet situacija Panevėžio ekipai buvo sudėtingiausia. Dažnai bendrauju su Valdu Urbonu, teko kartu dirbti. Tai specialistas, nusipelnęs titulo. Žinojau finansinę situaciją, kokie žaidėjai sezono viduryje paliko komandą. Valdas iš tos situacijos išspaudė maksimumą ir tai pagirtina. Rezultatas – ilgas penkerių metų „Ekrano“ karaliavimo A lygoje darbas. Sukurta infrastruktūra, sistema, pradedant nuo vaikų mokyklos. Turėdamas didžiausias finansines galimybes ir kitas paramas „Žalgiris“ nesugebėjo laimėti titulą. Tai – didžiausia gėda. Sveikinu „Ekraną“. Pelnyta pergalė.

REKLAMA

 

 Panevėžio „Ekrano“ futbolininkai penktą kartą iš eilės tapo Lietuvos čempionais (nuotr. Organizatorių) Panevėžio „Ekrano“ futbolininkai penktą kartą iš eilės tapo Lietuvos čempionais (nuotr. Organizatorių)

 

„Ekranas“ titulo nepaleis

Iš esmės V. Ivanauskui pritarė ir buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas. Anot jo, didžiausia problema – lėšų stygius. „Nieko nebus, kol nebus ekonominio pagerėjimo. Kai kurie klubai galo su galu nesuduria. Problema, kai negali žaidėjams mokėti algų. Kitas dalykas – treniruočių bazių trūkumas. Vilniuje šimtai vaikų norėtų žaisti futbolą, bet turime tik vieną maniežą. O reikėtų mažiausiai keturių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertindamas intrigą dėl čempiono titulo treneris teigė tikėjęs, kad „Ekranas“ apgins geriausiųjų vardą: „Tai - patyrusi komanda, treneris, štabas, vadovai. Tapimas čempionais ne tik garbė, bet ir pinigai iš Europos. Manau, kad ir ateityje panevėžiečiai savo pozicijos niekam neužleis.“

Kalbėdamas apie A lygą A. Liubinskas tvirtino, kad džiūgauti nėra ko. „Jei lyginsime su kaimynais – pralaimėjome ir latviams, ir estams, ko anksčiau nebūdavo. Vienas „Ekranas“ iki UEFA Čempionų lygos atrankos trečio turo pašoko. Daugiau Europos niekuo nenustebinome, - tikino jis.

REKLAMA

Specialisto nuomone, šį sezoną buvo rungtynių, kurios prilygo Baltarusijos čempionatui, tačiau buvo ir tokių, kurių nesinorėjo žiūrėti.

 

 Panevėžio „Ekrano“ futbolininkai penktą kartą iš eilės tapo Lietuvos čempionais (nuotr. Organizatorių) Panevėžio „Ekrano“ futbolininkai penktą kartą iš eilės tapo Lietuvos čempionais (nuotr. Organizatorių)

 

KOMENTARAS

„Ekrano" vyriausiasis treneris V. Urbonas:

„Šį sezoną persvara prieš Žalgirį vienu metu buvo pasiekusi aštuonis taškus. Bet sunku išlaikyti tokį tempą, turėjome daug rungtynių Europos taurėse. Metai buvo ypatingai sudėtingi visom prasmėmis. Turėjome sunkumų, bet žinojome, kad privalome laimėti nežiūrint į pokyčius sudėtyje, finansinę padėtį. Dėl to ši pergalė vertingesnė. Išlaikėme kantrybę, atsidavimą futbolui. Džiugu, kad žaidėjai persismelkę pergalių dvasia. Per visą sezoną neturėjome didesnių duobių ir išlaikėme tą tempą, kurį pasirinkome.“

REKLAMA

 

 Panevėžio „Ekrano“ futbolininkai penktą kartą iš eilės tapo Lietuvos čempionais (nuotr. Organizatorių) Panevėžio „Ekrano“ futbolininkai penktą kartą iš eilės tapo Lietuvos čempionais (nuotr. Organizatorių)

 

2012 metų A lygos turnyro lentelė

(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įmušti įvarčiai, praleisti įvarčiai, įvarčių skirtumas, taškai)

1. Panevėžio „Ekranas“ 36 27 7                         2 83 25 +58 88

2. Vilniaus MFD „Žalgiris“ 36  27 6 3 80 22 +58 87

3. Marijampolės „Sūduva“ 36 21 7 8 77 37 +40 70

4. Pakruojo „Kruoja“ 36 20 5 11 56 31 +25 65

5. Šiaulių „Šiauliai“ 36 17 4 15 79 57 +22 55

6. Gargždų „Banga“ 36 13 8 15 43 41 +2 47

7. Alytaus „Dainava“ 36 9 5 22 42 71 -29 32

8. Klaipėdos „Atlantas“ 36 7 6 23 33 92 -59 27

9. Tauragės „Tauras“ 36 7 2 27 35 97 -62 23

10. Vilniaus „Reo“ 36 5 4 27 26 81 -55 19

TIK FAKTAI

Rezultatyviausios čempionato komandos įmušė daugiau nei septyniasdešimt įvarčių - Panevėžio „Ekranas“ 77, Šiaulių „Šiauliai“ 76, VMFD „Žalgiris“ 74, Marijampolės „Sūduva“ 71.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rezultatyviausi futbolininkai – Artūras Rimkevičius („Šiauliai“) – 35 įvarčiai.  Jis pagerino 56 metus gyvavusį Algimanto Liucinavičiaus 1956 metais pasiektą 28 įvarčių rekordą. Rafaelis Ledesma (Marijampolės „Sūduva“) – 21 įvartis, Arsenijus Buiniskis (Panevėžio „Ekranas“) – 1  įvarčių.

Tiksliausiai perdavimus skirstė „Žalgirio“ (83% tikslumas) ir „Ekrano“ (81%) futbolininkai. Prasčiausiai tai sekėsi daryti „Dainavos“ ir „Atlanto“ žaidėjams (75%).

Priešininkus pražangomis dažniausiai stabdė „Banga“ (vidutiniškai 20 kartų per susitikimą, iš viso 71 geltona ir 5 raudonos kortelės), „Atlantas“ (19 pražangų, 80 geltonų ir 3 raudonos kortelės), „Kruoja“ (19, 75 ir 2), „Tauras“ (18, 75 ir 9).

REKLAMA

Kamuolį ilgiausiai kontroliuodavo sostinės ekipa. Per kiekvienas rungtynes žaliai balti juo disponuodavo vidutiniškai 56.7% susitikimo laiko. Panevėžio „Ekranas“ 55%, Pakruojo „Kruoja“ 53.3%, Marijampolės „Sūduva“ 51.7%, Gargždų „Banga“ 50.6%.

Tarp daugiausia rezultatyvių perdavimų 2012 m. A lygos pirmenybėse atlikusių futbolininkų pateko du žalgiriečiai - Ramūnas Radavičius ir Tomislavas Pekas. Reprezentacinės sostinės ekipos garbę ginantys saugai komandos draugams padalino po 9 rezultatyvius perdavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų