REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai išrinktas Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas turi 5 pavaduotojus.

(Papildyta 01:14 val.) Seimo pirmininko Vydo Gedvilo pirmuoju pavaduotoju paskirtas Vytautas Gapšys. Nors per pirmąjį balsavimą ir nesulaukęs didžiausio Seimo narių palaikymo,  jis atskiru balsavimu buvo patvirtintas pirmuoju Seimo pirmininko pavaduotoju.

REKLAMA
REKLAMA

V. Gapšio kandidatūra iššaukė konservatorių nepasitenkinimą. Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė piktinosi, kad Seimas esą tapo „nusikaltimais įtariamų asmenų slaptavietė“.

REKLAMA

Iš pradžių konservatoriai norėjo atidėti balsavimą dėl V. Gapšio paskyrimo pirmuoju pavaduotoju – siūlė jį nukelti iki kitos savaitės. Tačiau ši iniciatyva palaikymo nesulaukė – 65 parlamentarai balsavo prieš, 35 už ir 12 susilaikė – ir dėl pirmojo pavaduotojo skyrimo buvo balsuojama jau netrukus.

Į šias pareigas V. Gapšio kandidatūrą pasiūlė Seimo pirmininkas V. Gedvilas. „Tai gabus jaunas vaikinas, kuris gali puikiai atlikti šias pareigas“, – taip savo kolegą apibūdino V. Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį naktį už jo paskyrimą pirmuoju vicepirmininku balsavo 77 Seimo nariai, 26 buvo prieš, 3 parlamentarai susilaikė.

Atsisakyti šių pareigų, kol nėra pasibaigę teisminiai procesai, V. Gapšiui rekomendavo konservatorius Arvydas Anušauskas.

Pirmininkas V. Gedvilas, vicepirmininkas V. Gapšys ir likę keturi pavaduotojai sudarys naująją Seimo Valdybą. Už tokią Seimo vadovybės sudėtį balsavo 92 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 12.

Konservatorė Rasa Juknevičienė per posėdę pareiškė, kad būtent V. Gapšys, o ne V. Gedvilas bus „faktinis Seimo pirmininkas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 00:12 val.) Po visos dienos posėdžių, svarstymų ir balsavimų naujosios kadencijos Seimas vidurnaktį galiausiai paskelbė, ką išrinko pirmininko pavaduotojais.

Jais paskirti visi penki siūlyti kandidatai –  konservatorė Irena Degutienė, socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas, „darbietis“ Vytautas Gapšys ir „tvarkietis“ Kęstas Komskis.

Už A. Sysą balsavo 93 Seimo nariai, prieš buvo 38 parlamentarai. Už G. Kirkilą pasisakė 98, prieš 33 Seimo nariai. V. Gapšį palaikė 78 Seimo nariai, prieš buvo 50. Už K. Komskį balsavo 73, prieš – 56 parlamentarai.

REKLAMA

Daugiausia palaikymo sulaukė buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Už ją atiduota 112 balsų, prieš buvo 17.

Seimo vicepirmininkai buvo renkami slaptu balsavimu.

(Papildyta 22:52 val.) Prasidėjo balsavimas, kuriuo bus išrinktas naujosios kadencijos Seimo vicepirmininkas. Dėl kandidatų į balsuojama slaptai. Skelbti rezultatų Seimas rinksis po valandos.

(Papildyta 22:42 val.) Penktoji kandidatė į vicepirmininkus – buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Šį vakarą ji įvardijo, kaip pakankamai karštą ir susidaro įspūdis, kad politikai gali tik bartis ir nieko pozityvaus nematyti nei žmoguje, nei jo darbuose, nei politikoje.

REKLAMA

„Gal šiek tiek visi susivokime, kad nuo mūsų pačių priklauso, koks bus Seimo įvaizdis. Turime klausyti ir įsiklausyti“, – ragino ji.

I. Degutienė išreiškė viltį, kad kai opozicija bus teisiškai įforminta, jai bus pasiūlyta teikti ir dar vieną vicepirmininką. Ji pabrėžė, kad gerbia G. Kirkilo išsakytą mintį apie tai, kad demokratinėje valstybėje turi būti balansas tarp pozicijos ir opozicijos vardan teisingumo.

 

Irena Degutienė (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)Irena Degutienė (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)

(Papildyta 22:27 val.) Ketvirtasis kandidatas į Seimo vicepirmininkus – tvarkietis Kęstas Komskis, kalbėdamas prieš Seimą, užtikrino, kad niekada nesipyko su savo principais ir įsitikinimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Mantas Adomėnas bandė išprovokuoti K. Komskį ir teiravosi, ar jis, kaip ir kiti Seimo nariai, turintys nutraukti įvairius ryšius, įsipareigoja nutraukti ryšius su Pagėgių kontrabanda. Šis klausimas sukėlė kandidato į vicepirmininkus pasipiktinimą. „Jūs manipuliavote bendrapartietės Birutės Minevičiūtės kalbomis, kuri nuteista. Šiandien jums už šmeižimą reikėtų sėsti į kalėjimą“, – nevaldė emocijų jis. Po šio trumpo apsižodžiavimo, Seimo pirmininkas paprašė kolegų, kad šie replikuotų tada, kai jis tą leidžia.

REKLAMA

 

Kęstas Komskis (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Kęstas Komskis (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

(Papildyta 21:48 val.) Darbo partijos frakcijos siūlomas kandidatas į vicepirmininkus – Vytautas Gapšys. Ankščiau buvęs Darbo partijos (DP) frakcijos seniūnu ir sukaupęs nemažą vadovavimo patirtį, jis teigė, kad tikisi kolegų pasitikėjimo ir yra pasiruošęs atsakyti į klausimus.

 

Kęstutis Masiulis, kuris šiandien valdančiajai daugumai užduoda kandžiausius klausimus, teiravosi V. Gapšio, kaip jis planuoja derinti Seimo vicepirmininko pareigas su lakstymu po teismus. „Grafiką nustato Teismas ir aš jį gerbsiu“, – trumpai atsakė jis.

REKLAMA

Vilija Aleknaitė Abramikienė piktinosi, kad besiformuojanti dauguma demonstruoja teisinį nihilizmą ir apeliavo į tai, kad Algirdas Butkevičius dar visai neseniai teigė, kad neteiks kokiu nors nusikaltimu įtariamo asmens į aukštą postą. “Jūs geras teisininkas, jeigu prieš ketverius mūsų Seimo dauguma būtų pasiūliusi analogišką sprendimą – pateiktų asmenį, kurio byla yra baigiamojoje stadijoje, kaip reaguotumėte?“, – teiravosi ji.

V. Gapšys apeliavo į nekaltumo prezumpciją ir priminė, kad šiandien teisme buvo svarstoma byla, kurioje buvo teisiamas Lazdijų meras, konservatorius, kuris užėmė aukštą postą, būdamas įtariamuoju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 21:32 val.) Rasa Juknevičienė teigė, kad G. Kirkilas yra geriausias iš tų kandidatų, kuriuos gali pasiūlyti naujai susidariusi koalicija.

Tačiau ji išreiškė bendrą susijaudinimą dėl to, kad kandidatas į premjerus Algirdas Butkevičius Europai siunčia signalus apie Visagino AE, o Europos žiniasklaida rašo apie Darbo partijos bylą.

Ji piktinosi, kad „lakštingališki balsai“ girdimi iš tų pačių žmonių, kurie prieš ketverius metus tyčiojosi ir šaipėsi iš tuometinės valdančiosios daugumos. R. Juknevičienė apeliavo į tai, kad jaučiasi tarsi sovietmetyje, kur ilgas kalbas lydi plojimai, o užkulisiuose vyksta ES pinigų dalybos ir skleidžiamas melas rinkėjams.

REKLAMA

 

Gediminas Kirkilas. Piotro Romančiko (ELTA) nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Gediminas Kirkilas (nuotr. Elta)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Išrinktas naujas parlamento vadovas Vydas Gedvilas į Seimo vicepirmininkų pareigas pasiūlė 5 kandidatūras – „darbietį“ Vytautą Gapšį, konservatorę Ireną Degutienę, „tvarkietį“ Kęstą Komskį, socialdemokratus Gediminą Kirkilą ir Algirdą Sysą.

Vienas iš dviejų socialdemokratų kandidatų – Algirdas Sysas. Remigijaus Ačo paklaustas, ar ruošiasi ką nors daryti dėl to, kad Seimo koridoriais nevaikščiotų kanceliarijos darbuotojai, „tarsi iš senelių namų“, A. Sysas tikino, kad nesiruošia diskriminuoti darbuotojų pagal amžių, nes kiekvienas politikas pats pasirenka pavaduotojus ir padėjėjus, kurie atlieka savo funkcijas.

REKLAMA

 

Algirdas Sysas ir Algirdas Butkevičius (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)Algirdas Sysas ir Algirdas Butkevičius (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)

 

Loreta Graužinienė teiravosi kolegos, ar šis liks dirbti Socialinių reikalų ir darbo komitete, kuriame jis sukaupė didžiulę patirtį. A. Sysas tikino, kad neprieštarautų, jei tame komitete atsirastų jam vietos, tačiau norėtų save išbandyti ir kitose sferose, pavyzdžiui, biudžeto valdymo ar valstybės valdymo.

A. Sysas įvardijo svarbiausią, jo manymu, užduotį, kurią jis bandytų įgyvendinti būdamas vicepirmininku, - tai Seimo reitingų kėlimas. „Viso Seimo užduotis – kad nebūtume paskutinėje vietoje, reikėtų bent jau aplenkti Vyriausybę“.

REKLAMA
REKLAMA

Arimantas Dumčius klausė, ar A. Sysas ir toliau aršiai pasisakys apie socialinių teisių politiniams kaliniams atstatymą. Kandidatas į vicepirmininkus teigė, kad privaloma galvoti apie visus Lietuvos piliečius, o ne atskiras „grupeles“, kurioms plečiamos socialinės garantijos ir išmokos, kad sąlygos būtų visiems vienodai teisingos.

Kitas kandidatas į vicepirmininkus – Gediminas Kirkilas, kuris jau šeštą kartą išrinktas į Seimą. Jis pabrėžė, kad dalyvavęs įvairių komitetų darbe ir dirbęs įvairiose pareigose, norėtų priimti didžiausią iššūkį – pirmininkavimą EP. Jo manymu, po įstojimo į ES, šis pirmininkavimas yra antras pagal svarbą įvykis Lietuvoje, integruojantis į ES.

„Kviečiu visus šiam darbui nusiteikti rimtai. Įrodyti, kad mūsų šalis verta būti ES nare ir garbingai pirmininkauti“, - ragino jis.

Rasos Juknevičienės paklaustas, ar planuoja pratęsti praėjusioje kadencijoje įsigalėjusią demokratišką tradiciją Audito, Antikorupcijos bei Etikos ir procedūrų komisijoms paskirti vadovauti opozicines partijas, jis atsakė, kad tikrai pasisako už platesnį opozicijos dalyvavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų