REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pirmasis naujai išrinkto Seimo posėdis užbaigė malonesniąją dalį. Buvo prisaikdinti 139 Seimo nariai. Po ilgos ir ganėtinai varginančios ceremonijos naujųjų Seimo narių laukia dar didesnis ir kur kas rimtesnis iššūkis – pasidalinti Seimo postus. Pagrindinis iš jų – Seimo pirmininko postas, į kurį buvo pasiūlytas Vydas Gedvilas.

Pirmasis naujai išrinkto Seimo posėdis užbaigė malonesniąją dalį. Buvo prisaikdinti 139 Seimo nariai. Po ilgos ir ganėtinai varginančios ceremonijos naujųjų Seimo narių laukia dar didesnis ir kur kas rimtesnis iššūkis – pasidalinti Seimo postus. Pagrindinis iš jų – Seimo pirmininko postas, į kurį buvo pasiūlytas Vydas Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 19:49] Išėjęs į Seimo tribūną V. Gedvilas dėkojo Darbo partijai, kuri pasiūlė jį kaip kandidatą į Seimo pirmininkus, koalicijos partneriams už palaikymą ir opozicijai už konstruktyvią kritiką.

REKLAMA

Jis linkėjo Seimui daugiau tolerancijos, supratimo, meilės vienas kitam, daugiau džiaugsmo, gerų darbų ir nuotaikos. „Būsiu visiems vienodai teisingas, mano kabinetas bus atviras visiems, galima kalbėti bet kokiu klausimu, galima formuoti bendrą nuomonę nebūtinai posėdžio salėje“, - sakė jis.

Priėjusi Seimo pirmininko pasveikinti Vida Marija Čigriejienė apgailestavo, kad jis nebus Mokslo ir švietimo ministras.

„Gimdymas vyko sklandžiai, be nukritimo“, - balsavimo eigą komentavo ji. Iš viso buvo išduoti 135 balsavimo biuleteniai, du iš jų buvo sugadinti. 84 Seimo nariai palaikė V. Gedvilą, 49 - prieš.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 19:36] V. Gedvilas, tapęs Seimo pirmininku, neslėpė džiaugsmo. Žurnalistams jis prasitarė, kad neskriaus opozicijos ir duos jai pakankamai postų. Į vicepirmininkės postą bus siūloma kadenciją baigusio Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Tapti LR Seimo pirmininku yra didžiulė garbė ir tuo pačiu didžiulė atsakomybė, todėl jaučiuosi labai atsakingai. Pats suprantu, kokį iššūkį man metė gyvenimas. Dabar noriu pasakyti, kad bandysiu padaryti pirmuosius žingsnius Seime, t.y. suformuoti visą valdymo struktūrą, turi būti dabar išrinkti Seimo pirmininko pavaduotojai, galbūt ne visi“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gedvilas teigė, kad opozicijai bus duota pakankamai postų: anot jo, šiandien galbūt bus išrinktas vienas vicepirmininkas – nuo opozicijos į šį postą bus siūloma Irena Degutienė. Vėliau bus renkamas opozicijos lyderis, o galbūt vėliau bus išrinktas ir antrasis vicepirmininkas.

[papildyta 19:27] Vienas iš komisijos narių naujienų portalui Balsas.lt slaptai pranešė, kad už V. Gedvilo kandidatūrą į Seimo pirmininko postą balsavo 84 Seimo nariai, 49 balsavo prieš.  Apie tai posėdyje turėtų būti pranešta 19:40.

REKLAMA

[papildyta 19:12] Seimo nariai baigė balsuoti dėl Seimo pirmininko posto. Komisija, į kurią įeina po vieną narį iš kiekvienos partijos, pradėjo skaičiuoti balsus.

Į komisiją įeina tvarkietis Remigijus Ačas, socialdemokratas Povilas Vytenis Andriukaitis, konservatorius Mantas Adomėnas, liberalas Petras Auštrevičius, jauniausias Seimo narys – darbietis – Viktoras Fiodorovas, Drąsos kelio atstovas Povilas Gilys bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok.

Oficialiai rezultatai turėtų būti paskelbti 19:40.

[papildyta 18:40] Seimo nariai balsuoja dėl Seimo pirmininko.


[Papildyta 18:27] J. Razma Seimo pirmininkui siūlo stabdyti narystę partijoje

Jurgis Razma kalbėjo, kad būtų gerai, jei V. Gedvilas sušvelnintų ir drįstų nubrėžti takoskyras, pažadėdamas, kad eidamas Seimo pirmininko pareigas, jis sustabdys ne tik savo narystę DP frakcijoje, bet ir visoje partijoje. Jis apgailestavo, kad buvo skelbiama, jog kandidatas nurungė kitus potencialius DP kandidatus dėl paklusnumo partijos vadovui. Taip pat kritiškai vertinami V. Gedvilo pasisakymai žiniasklaidoje, kad spręsdamas DP narių imuniteto klausimą jis balsuos taip, kaip lieps DP frakcija.

REKLAMA

J. Razma dar akcentavo tai, kad valstybei ir Seimui itin svarbūs geri vadovybės santykiai su respublikos prezidente, o jie geri būti negalės, nes Seimo pirmininku tampa partijos atstovas, kurios dalyvavimo valdančiosios koalicijos formavime nepageidavo prezidentė, gindama moralios politikos principus.

[Papildyta 18:10] Nuomonės išsiskyrė

Tvarkietis Valentinas Mazuronis pabrėžė, kad V. Gedvilas parodė, kad gali dirbti, ieškoti sprendimų ir turėti nuomonę. „Jo charakteris geras, priimtinas. Seimo pirmininkas, nesvarbu, kad jį kelia valdančioji dauguma ir aprems, vis tiek yra viso Seimo pirmininkas. Reikia pripažinti, kad Irena Degutienė, būdama Seimo pirmininke, ir buvo viso Seimo pirmininke. Seimas yra savotiška komanda, kuri sudėlitoa iš įvairių gabaliukų ir asmenybių. Kas geriau sutelks komandą į vieną junginį negu geras patyręs treneris?“,  - klausė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas pabrėžė, kad geresnio už V. Gedvilą trenerio nėtra, juk jo vadovaujama moterų krepšinio komanda tapo Europos krepšinio čempione, todėl jis neabejoja, kad šis kandidatas sugebės iš skirtingų pozicijų sutelkti Seimą ir nuvesti visus į pergalę, kad Lietuvoje kas nors iš esmės keistųsi.

„Nusivylėm nesulaukę Viktoro Uspaskicho kandidatūros“,  – pareiškė Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis. Jis tvirtino, kad V. Gedvilo atsakymai į seimūnų klausimus nebuvo pakankamai išsamūs.  Jo manymu, V. Gedvilui gali pritrūkti vertybinio pagrindo: „Labai svarbu, kiek jis išliks principingas, nepriklausomas, telkiantis. Labai svarbu, kiek jis išliks savarankiškas ir objektyvus.“ Jis palinkėjo V. Gedvilui užmiršti Darbo partiją, jei jis nori tapti gerbiamu Seimo pirmininku.

REKLAMA

K. Masiuliui V. Gedvilas „per minkštas“

Socialdemokratas Juozas Olekas prisidėjo prie raginimų balsuoti už V. Gedvylą: „Tai žmogus, kuris sugeba išgirsti, sugeba išklausyti, apginti savo nuomonę, bet sugeba ir surasti kompromisą. Aš manau, kad tokio Seimo pirmininko mums ir reikia.“ J. Olekas paprašė, šiuo klausimu nesidalinti į poziciją ir opoziciją.

„Darnus Seimo darbas turi būti styguojamas nuo Seimo pirmininko kabineto“, - pridūrė J. Olekas, paragindamas balsuoti už V. Gedvylo kandidatūrą.

Tuo tarpu Kęstutis Masiulis tvirtino, kad V. Gedvilas yra per daug minkštas. Jis tvirtino, kad Seimui reikia, kad pirmininkas ir toliau laikytųsi pakankamai aukštų moralinių standartų, kuriuos buvo iškėlusi Irena Degutienė. V. Gedvilas, pasak K. Masiulio, šių savybių neturi.  K. Masiulis baiminasi, kad V. Gedvilas, tapęs Seimo pirmininku, gali tapti savo partijos ir frakcijos įkaitu.

REKLAMA

Jam antrino ir Vytenis Povilas Andriukaitis, pažymėdamas, kad V. Gedvilas yra krepšinio treneris,  „o ne gražu žaisti, kai yra tik viena komanda“. Jis paragino pasiūlyti dar bent vieną kandidatą į Seimo pirmininko postą. „Renkame viso Seimo pirmininko, o ne pozicijos Seimo pirmininką“, - pridūrė socialdemokratas.

Virginija Baltraitienė pabrėžė, kad praėjusią kadenciją naujas Seimas rinko politiką, neturinti politinės patirties, o šis DP kandidatas – jau dvi kadencijas dirbantis Seime politikas.

Pasak jo, DP parinko V. Gedvilo kandidatūrą, nes kitąmet Lietuvai teks pirmininkauti ES, o jis gerai išmano ES virtuvę: nes buvo Europos reikalų komiteto pirmininkas ir yra gerai susipažinęs su Europos reikalais ne tik švietimo, kultūros, ekonomikos, žemės ūkio srityje, bet ir kitais bendrai Lietuvą su Europa siejančiais dalykais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimų banga

V .Gedvilas susilaukė klausimų bangos. Atsakydamas į seimūnų klausimus, V. Gedvilas taip pat pareiškė, kad ketina kovoti su rūkymu Seime: „Išgyvendinome iš Seimo alkoholį, galime tą patį padaryti ir su rūkymu.“ Tiesa, kandidatas į Seimo pirmininkus tvirtino, kad per prievartą „rūkymo taškų“ Seime nenaikins ir tarsis su visais rūkančiais politikais.

„Jei pavyks, visa Lietuva bus vieningesnė ir stipresnė“, - žadėjo kandidatas į Seimo pirmininko postą, kuris pridūrė, kad jei bus išrinktas Seimo pirmininku, pasitrauks iš Darbo partijos frakcijos.

REKLAMA

V. Gedvilas darbą Seime lygina su gyvenimo universitetu

Vydo Gedvilo paklausus, ar jis sutinka būti kandidatu į Seimo pirmininkus, atsakė, kad sutinka. Dabar politikas turi 30 minučių kalbėti ir atsakyti į Seimo narių klausimus.

Politikas tikino, kad gerai supranta Seimo pirmininko pareigų reikšmę ir svarbą ir viliasi, kad politikoje įgyta patirtis jam pravers, einant šias pareigas.

„Beveik aštuonerius metus man teko nemažai patirti, nuryti ne vieną nuoskaudą, kritiškai vertinti save, analizuoti klaidas, iš jų mokytis. Buvo ir džiugių akimirkų, kai pasisekdavo parengti tam tikrus įstatymų projektus ir sulaukti gerų atsiliepimų ir padėkų iš rinkėjų ar tam tikrų organizacijų“, - teigė jis iš Seimo tribūnos.

REKLAMA

Jo manymu, buvimas kelias kadencijas Seime prilygsta gyvenimo universitetui, kuris sukaupia daug patirties ir žinių, kurių sėmėsi iš kolegų.

„Gyvenime laikiau nemažai egzaminų, bet svarbiausias laukia šiandien. Tikiuosi, padėsite įveikti dar vieną ir leisite panaudoti žinias, įgyvendinti jas naujoje veiklos srityje, daug sudėtingesnėje. Tikiuosi pateisinti jūsų viltis, pasitikėjimą manimi“, - vylėsi V. Gedvilas ir pridūrė, kad turi daug darbo komandoje patirties.

Politikas akcentavo, kad nepaisant konfrontacijos politikoje, jis visuomet ieškojo santarvės, todėl nesiruošia būti kitoks ir Seimo pirmininko poste, jei jame atsidurs.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Gedvilo, svarbiausi darbai susiję su ekonomikos augimo skatinimu ir darbo vietų augimu, užimtumo didinimu. Taip pat jis pabrėžė, kad yra gyvybiškai svarbu formuoti kūrybinę visuomenę, ypatingas dėmesys turi būti skiriamas visuomenei, švietimui, mokslui ir kultūrai, nes investicijos į žmogų yra svarbiausios.

Gerins Seimo įvaizdį

Seimo narys taip pat pabrėžė, kad jam niekada nebuvo sunku rasti kalbą su kitų frakcijų nariais, turinčiais kitus įsitikinimus, todėl dabar jis pažadėjo siekti, kad būtų didesnis bendradarbiavimas tarp frakcijų, pozicijos ir opozicijos, kad būtų rengiamos diskusijos, susitikimai, kuriuose galėtų dalyvauti ir kiti visuomenės atstovai.

„Galima ir pasibarti, tik gerai viską apsvarsčius, to nebereikėtų daryti plenarinių posėdžių salėje“, - tikino jis.

V. Gedvilo nuomone, reikėtų geriau užtikrinti parlamentinę kontrolę, kad jis būtų užtikrinta besąlygiškai, nuo pradžios iki pabaigos, t.y. nuolat. Pasak jo, Seimas dažnai keičia įstatymus, o vėliau jie apsunkina žmonių gyvenimą ir verslo plėtrą, todėl verta atsargiau juos priiminėti. “Kviesčiau ateityje skirti tam daugiau dėmesio, laiko ir jėgų", - sakė jis.

REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį į ydingą praktiką dėl nepakeistų antikonstitucinių įstatymų ir liūdną statistiką – 2011-ais metais palyginus su 2010 metais jų padaugėjo trigubai. „Jie netaisomi, vilkinamas jų priėmimas, tempiama guma“, - pabrėžė jis.

Pasak pretendento į Seimo pirmininkus, jau ne vieną kadenciją Seimo reitingai nesuteikia didelės vilties, todėl būtina gerinti Seimo įvaizdį: „Turime susirūpinti, kaip darysime, kad visuomenė taptų iniciatyvesnė, atsakinga už savo šalį, turime rodyti pavyzdį, juk Seimas – tai visuomenės atspindys“.

V. Gedvilas pažadėjo kuo mažiau klysti, tesėti pažadus bei laikytis valstybės politiko elgesio kodekso reikalavimų, taip pat bandyti sugriežtinti atsakomybę už šio kodekso laužymą.

Pasak kandidato, Lietuvos laukia svarbus išbandymas – pirmininkavimas Europos Sąjungai (ES). “Tai puiki proga pristatyti Lietuvą ir susipažinti geriau su ES veikla.

„Lietuva turės įrodyti, kad geba palaikyti ES mechanizmą besisukantį“, - sakė jis. Anot jo, likus mažiau nei metams iki rinkimų į EP, Lietuvai reikės pasirūpinti, kad visos 27 vasltybės narės susitartų dėl nemažo kiekio komisijos siūlymų ir priimtų tinkamus įstatymus.

REKLAMA

„Stengsiuosi profesionaliai ir sąžiningai atlikti pareigas. Dirbsiu vardan Lietuvos“, - reziumavo savo kalbą jis.

Į pirmininkus - tik vienas kandidatas

Po prisaikdinimo naujieji Seimo nariai pradėjo spręsti pirmą rimtą kadencijos klausimą. Seimo nariai turi išrinkti naująjį Seimo pirmininką. Kandidatus į šį postą galęjo siūlyti ne mažiau nei 15 Seimo narių grupė.

Pirmasis į tribūną įžengęs Algirdas Butkevičius pristatė trečią kartą į Seimo patekusio Vydo Gedvilo kandidatūrą: „Žmogus yra parinktas su didžiule politine patirtimi, ne naujokas, biomedicinos mokslų daktaras, treneris, kuris neabejingas sportui ir šiandien. Bet svarbiausia, kad tai yra žmogus, pasižymintis labai geromis asmeninėmis savybėmis.“

A. Butkevičius pažymėjo, kad niekas niekada negirdėjo, kad iš V. Gedvilo lietųsi emocijos, pyktis, neapykanta. Pasak jo, V. Gedvilas pasižymėjo ir pasižymi aukšta politine kultūra, padorumu ir teisingumu: „Gaila kai tomis savybėmis nepasižymi kiti politikai. V. Gedvilas, tapęs Seimo pirmininku mus suburs eiti teisingu keliu, kūrybiniu keliu. Mums reikia kurti, šiandien mums nereikia kariauti.“

Pasiūlymą pasirašė 85 Seimo nariai. Be 82 daugumą sudarančių koalicijos Seimo narių, V. Gedvilą siūlyme savo parašais parėmė ir 3 kiti naujieji Seimo nariai - Drąsos kelio partijos atstivė Aurelija Stancikienė, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai Linas Balsys ir Rima Baškienė.

REKLAMA

Seimo pirmininkas renkamas visai Seimo kadencijai. Balsavimas yra slaptas.

***

Vėliau turėtų užvirti kova ir dėl Seimo vicepirmininko posto. Dėl jo gali kovoti socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys.

Taip pat skaitykite:

Seimo narių priesaikos duotos, intriga tęsiasi – kas kokį postą užims Seime?

Priesaika: kas bijo liesti Konstituciją?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų