REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį Balturusijoje pasaulio kovinio sambo čemionato auksą trečią kartą karjeroje iškovojęs Sergejus Grečicho Lietuvos kovotojams skina kelią ir į prestižines mišrių kovų (MMA) arenas JAV. „Tai didelis įvertinimas ir pripažinimas“, - interviu Balsas.lt tikino 27 metų vilnietis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai jau vieša paslaptis – prieš mėnesį pasirašiau sutartį su viena didžiausių JAV organizacijų „Bellator“. Profesionaliose MMA varžybose ten svorio kategorijoje iki 61 kg kovoti pradėsiu jau nuo kitų metų sausio mėnesio, - pasakojo kovotojas.

REKLAMA

Kol kas S. Grečicho dar gyvena įspūdžiais iš Minske vykusio pasaulio sambo čempionato, kur svorio kategorijos iki 62 metų finale skausmingu kelio sąnario laužimu anksčiau laiko įveikė Azerbaidžano atstovą Imraną Džavadovą ir iš džiaugsmo paplūdo ašaromis.

„Šiais metais pasaulio čempionatas buvo kaip niekada sunkus. Pirmiausiai dėl to, kad pakeičiau svorio kategoriją – kovojau 62 kg kategorijoje, o anksčiau buvau 68 kg. Mano normalus svoris 73-74 kg. Teko mesti 12-13 kg. Tai labai daug“, - pasakojo jis.

REKLAMA
REKLAMA

– Kaip vyko pasirengimas?

– Teisingas maistas, dieta, prakaitavimas. Reikėjo mažinti maisto kiekį ir daug sportuoti. Teko suderinti, nes nėra daug energijos, turi prisiversti. Pasirengimo etapas buvo išties sunkus. Bėgiojau per septynias sporto sales su skirtingais treniruočių partneriais.

Apskritai pasirengimas vyksta visą gyvenimą. Kasdien turiu po dvi treniruotes – iš ryto ir vakare. Priklausomai nuo varžybų, derini ar daugiau kovų, ar intensyviau jos vyksta, bet treniruočių kiekis nesikeičia. Sunku papasakoti, koks sunkus tas kelias iki varžybų. Psichologiškai išvargina. Jaučiau atsakomybę, nes norėjosi revanšuotis už praėjusį pasaulio čempionatą, kuris vyko Lietuvoje ir man nepavyko pateisinti lūkesčių. Dabar pavyko reabilituotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

S. Grečicho ir Lietuvos sambo rinktinė (nuotr. asm. archyvo)S. Grečicho ir pasaulio čempionato prizininkai (nuotr. asm. archyvo)

 

– Kokios pirmos mintys aplankė pasiekus pergalę finale?

– Per vieną ar dvi sekundes prabėgo visas pasirengimo mėnuo ir darbas. Neišlaikiau, net ašaros pabiro. Neapsakomas jausmas.

– Varžovas finale buvo pakankamai pajėgus?

– Varžovas stiprus, nes kitaip jis nebūtų pasiekęs finalo. Pačiam taip pat teko įveikti kelis pasaulio čempionus. Galima sakyti, kad mano grupė buvo „mirtininkų“. Keli pasaulio čempionai ir su visais teko kovoti. Kita vertus, džiaugiuosi, kad – nugalėjau lyderius. Didžiuojuosi savimi, kad sugebėjau susitvarkyti psichologiškai.

REKLAMA

 

S. Grečicho pergalė pasaulio čempionato finale (nuotr. asm. archyvo)S. Grečicho pergalė pasaulio čempionato finale (nuotr. asm. archyvo)

 

– Ką pačiam reiškia trečias pasaulio čempiono titulas?

– Vieną kartą laimėti – normalu. Važiuoji, tavęs niekas nepažįsta, nėra atsakomybės. Kai laimi, užklumpa atsakomybė. Kai 2007 metais laimėjau pirmą kartą planetos pirmenybes, nesitikėjau, kad man kada pavyks tai pakartoti. Tačiau tai padariau dar kartą 2009 metais Graikijoje ir šiais metais Baltarusijoje. Džiugu, kad nesustoju ir tobulėju. Čia yra sėkmės, bet ir darbo. Įsivaizduokite, kad Rusijoje trys milijonai žmonių užsiiminėja sambo – tai daugiau nei visa Lietuva. Jie nesupranta, kaip tokios mažos šalies komanda rodo tokius aukštus rezultatus, įveikia tokius stiprius varžovus iš Rusijos. Pastarieji turi itin geras sąlygas – sporto bazes, treniruočių stovyklas užsienyje. Ne viskas nuo to priklauso. Ne tik pinigai lemia. Mes turime kovotojo dvasią, užsispyrimą, entuziazmą – tai gerokai svarbiau. Didelis noras, nuoširdus darbas ir rezultato siekimas.

REKLAMA

 

S. Grečicho - pasaulio čempionas (nuotr. asm. archyvo)S. Grečicho - pasaulio čempionas (nuotr. asm. archyvo)

 

– Kodėl pasirinkote ne sambo, o kovinį sambo?

– Vaikystėje pradėjau nuo sportinio sambo. Tai metimai ir skausmingi veiksmai. Koviniame sambo leidžiama visa smūginė technika. Smūgiai rankomis ir kojomis, galima smūgiuoti gulintį priešininką. Arsenalas veiksmų labai platus. Nuo vaikystės domėjausi visomis sporto šakomis. Kovinis sambo man buvo galimybė labiau pasireikšti. Tai ir smūgiavimas, ir imtynės. Nuo vaikystės buvau karštas kovinių filmų gerbėjas, kur vaidina ir Jeanas Claude'as Van Dammas, ir kiti. Tai taip pat turėjo įtakos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kokie mėgstamiausi paties veiksmai?

– Pirmiausiai skausmingi veiksmai, laužimai. Tai efektyvu – priešininkai varžybose vengia su manimi eiti į artimą kovą parteryje. 70 -80 proc. savo kovų laimiu parteryje smaugimo ar laužimo veiksmais. Šį čempionatą iš keturių kovų tris laimėjau anksčiau laiko skausmingais veiksmais – du smaugimo veiskmai, trikampis kojų smaugimas, o finalinėje kovoje atlikau kelio sąnario laužimą. Vieną kovą su pasaulio čempionu ukrainiečiu teko kovoti visą ir laimėjau taškais.

 

S. Grečicho - pasaulio čempionas (nuotr. asm. archyvo)S. Grečicho - pasaulio čempionas (nuotr. asm. archyvo)

 

– Dalyvaujate ir mišrių kovos menų (MMA) varžybose. Kaip ten sekasi?

– MMA kovose jau seniai dalyvauju. Pagal reitingus 2010 metais Europoje esu lyderis svorio kategorijoje iki 66 kg. Tai mano antra sporto šaka. MMA mažiau pristatoma visuomenei. Čia man sekasi ir neilgai trukus išvysite mane didžiojoje Amerikos arenoje. Pasirašiau kontraktą su viena didžiausių pasaulyje organizacijų ir nuo sausio startuosiu už Atlanto. Europoje MMA arenose kovoju nuo 18 metų. Kovinis sambo ir MMA – giminingos varžybos. Taisyklės gal skiriasi, bet galimi ir imtynių, ir smūgiavimo veiksmai.

REKLAMA

 

Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)

 

– Įmanoma išgyventi iš sporto? Ar turite darbą?

– Kūno kultūros akademijoje įgijau sporto ir turizmo specialybę, o dirbu Viešojo saugumo tarnyboje prie Vidaus  reikalų ministerijos. Esu pareigūnas. Sambo nėra komercinė sporto šaka. Nuvažiuojame į Europos ir pasaulio čempionatus, bet tai mėgėjų sportas. Turiu galvoje, kad tai profesionalus sportas, tačiau ten nemokami pinigai. Dėl to tenka dirbti ir derinti darbą su sportu. Sportas man malonumas, tik jis užima daug laisvalaikio. Tai galima jį priskirti ir prie darbo.

REKLAMA

– Turėjote minčių imtis kitų sporto šakų?

– Perėjau daug sporto šakų. Man rodos esu buvęs penkių ar šešių sporto šakų Lietuvos rinktinėse. Lietuvos laisvųjų imtynių jaunučių rinktinėje 2002 metais teko pabuvoti. Tik man ten veiksmų laisvės buvo per mažai ir pasirinkau kovinį sambo. Be to dalyvauju braziliško džiudžitsu varžybose Lietuvos rinktinėje, esu dukart pankrationo pasaulio čempionas. Sporto šakų arsenalas platus.

 

Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)

 

– Nesigailite, kad tai nėra olimpinės sporto šakos, kur galbūt labiau išgarsėtumėt?

– Apie tai niekas negalvoja paprastai. Tėvai atidavė sportuoti, kad būčiau užimtas. Aišku, kažkiek apmaudu, norėtųsi dalyvauti olimpiadoje ir ginti šalies garbę, bet man patinka tai, ką darau. Pripratau ir myliu šią sporto šaką. Save visiškai realizuoju. Matyt, taip turėjo būti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Turite svajonę ar tikslą?

– Visą laiką reikia tobulėti. Tikslų yra ne tik sporte, bet ir darbe, ir asmeniniame gyvenime. Stengiuosi visuomet judėti į priekį. Sporte norisi patekti į pačių geriausių pasaulyje MMA organizuojamų varžybų kovas. Norisi išpopuliarinti savo šalį ir parodyti, kad Lietuvoje yra gerų kovotojų.

 

Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)

 

– Viena iš svajonių – kovos Amerikoje?

– Taip. Viena svajonių jau išsipildė – ten patekau. Dabar kita svajonė – gerai startuoti. Ten į mėnesį dukart vyksta kovos. Vyksta konkreti kova su vienu varžovu, o būna ir „Grand prix“ turnyrai tam tikros svorio kategorijos po aštuonis sportininkus. Tai didelis įvertinimas ir pripažinimas. Jei gerai sukovosiu, praskinsiu kelią ateityje kitiems mūsų šalies kovotojams. Esu pradininkas šioje srityje.

REKLAMA

– Kiek trunka karjera jūsų sporte?

– Karjerą visuomet galima pratęsti ir veteranų varžybose, bet mano manymu, optimaliausias laikas – 37 metai. Tuomet jau reikia galvoti apie pensiją. Tai priklauso ir nuo traumų, sportinės formos. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad kasmet psichologija stiprėja ir požiūris į kovą keičiasi. Atsiranda patirties. Jei buvai jaunas karštakošis, su laiku darai viską protingiau, naudoji metodiką, pasirengimą, mokaisi iš klaidų.

 

Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)

 

– Ar karjeroje jau pasiekėte savo sportinės formos piką?

– Nežinau, kas bus ateityje. Šiuo momentu esu patenkintas savo sportine forma ir rezultatais. Pavasarį laimėjau Europos kovinio sambo čempionatą, dabar – pasaulio. MMA kovose gerai startavau. Iš tikrųjų bijau tokių momentų, nes būna atsipalaidavimas. Po eilės pergalių visuomet nerimauju, kad negaučiau skaudžios pamokos ir patirčiau nesėkmę. Karjeroje buvo, kad lipi į viršų ir staiga krenti. Taip nutiko ir pernai, kai po daugybės pergalių svarbiausiose varžybose – pasaulio čempionate – pralaimėjau pirmą kovą.

REKLAMA

 

Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)

 

KOMENTARAS

Eduardas Rudas, Sambo federacijos prezidentas:

„Laukėme medalių. Galbūt nustebino Karina Bičkutė, kuri pirmą kartą dalyvavo tokio rango varžybose. Šiaip lyderė buvo Santa Pakenyte, pernai pasaulio čempionate laimėjusi bronzos medalį ir šių metų Europos čempionato prizininkė.

Pasaulio čempionate visko būna. Pernai nusvilome – Lietuvoje vykusiame planetos čempionate S. Grečicho patyrė nesėkmę. Atsargiai planavome tuos apdovanojimus, negali nuspėti. Galvojome, kad vienas medalis Lietuvai ir tai būtų gerai. Dalyvavo 55 šalys. Sportininkai jau ne pirmą kartą dalyvauja tokio rango varžybose, todėl negalime sakyti, kad tai netikėtumas.

REKLAMA
REKLAMA

Kelio sąnario skausmingą veiksmą atliko, varžovas kiek galėjo, kentėjo, bet veiksmas tiek efektingas, kad vos galėjo atsistoti. Sergejus – aukščiausios klasės sportininkas. Jo grupėje buvo trys pasaulio čempionai – visus įveikė. Visas kovas jis stengėsi pabaigti anksčiau laiko. Labai retai būna, kai kovoja iki pabaigos. Džiaugsmo ašaros, pernai nepasisekė – irgi buvo ašarų.

Kiekvienais metais parodome aukštus rezultatus tarptautiniuose turnyruose, medalius iškovojame nuolat. Sambo mokyklos tradicijos, stiprūs kovotojai ir patyrę treneriai bei teisėjai – tai bendras rezultatas. Tai ne vienos dienos rezultatas.“

Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)Sergejus Grečicho MMA kovose (nuotr. asm. archyvo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų