REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš gausaus į užsienį plūstančių lietuvių būrio ne retas, žiūrėk, ima ir pasuka atgal, kuriasi gyventi ir dirbti gimtojoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Grįžusiesiems tenka vėl atgaivinti nutrūkusias pažintis, ryšius, įsipareigojimus.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Laura Nakrošienė primena, kad iš užsienio grįžusiems asmenims būtina pasirūpinti privalomuoju sveikatos draudimu. „Pamiršusieji tai padaryti gali likti be nemokamos medicinos pagalbos, o kai kuriais atvejais net ir be būtinosios“, – sako pavaduotoja.

REKLAMA

Per tris žingsnius

L. Nakrošienė sako, kad tik žengusieji tris svarbiausius žingsnius vėl taps apdrausti ir vėl galės naudotis nemokamomis sveikatos priežiūros įstaigų paslaugomis.

Asmenims, kurie išvykdami iš Lietuvos deklaravo gyvenamosios vietos pakeitimą, grįžus pirmiausia reikia deklaruoti gyvenamąją vietą. Tai padaryti galima internetu „Elektroninių valdžios vartų“ interneto svetainėje, savivaldybėje, seniūnijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Teisę į medicinos pagalbą kiekvienas įgyja atlikęs prievolę – sumokėjęs įmokas. Juk apdraustuoju laikomas tas, už kurį mokamos arba kuris pats moka nustatyto dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Tad antras grįžusiojo žingsnis – sumokėti reikalingas įmokas, padengti, jeigu tokia susidarė, skolą.

Pasak L. Nakrošienės, dažnas grįžusysis pamiršta žengti trečiąjį žingsnį – pasirinkti gydymo įstaigą ir joje prisirašyti. „Pas gydytoją nuėjęs žmogus stebisi, kodėl jo nenori priimti, pamiršęs, kad grįžęs jis neprisirašė prie poliklinikos“, – sako vedėjos pavaduotoja ir pataria prieš registruojantis įsitikinti, ar pasirinktoji gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su Teritorine ligonių kasa dėl pacientams teikiamų paslaugų apmokėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai visi šie reikalai bus sutvarkyti, asmuo bus garantuotas, jog jam nereikės mokėti už paslaugas, apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

Apie pasitaikančias mokamas paslaugas pacientą turi informuoti gydytojas. Mokamų paslaugų įkainiai turi būti skelbiami gydymo įstaigoje. „Jei abejojate, ar privalote mokėti, galite kreiptis į ligonių kasas“, – sako L. Nakrošienė.

Kai išvyko nepranešęs

Ne kiekvienas į užsienį dirbti važiuojantis žmogus oficialiai deklaruoja savo išvykimą. Laikantis įstatymo reikalavimų, gyvenamosios vietos pakeitimą deklaruoti reikia, kai išvykstama ilgesniam nei pusės metų laikotarpiui.

REKLAMA

„Šią pareigą pamiršusieji grįžę į Lietuvą susiduria su problema – jie privalo sumokėti sveikatos draudimo įmokas už tuos laikotarpius, kuriais faktiškai Lietuvoje negyveno. Mokesčius renkanti institucija nežinojo, kad asmuo išvykęs ir jam taikė prievolę mokėti sveikatos draudimo įmokas. Kol pinigai nebuvo mokami, kaupėsi skola“, – sako L. Nakrošienė ir pataria išvykstantiesiems deklaruoti išvykimą, o grįžus deklaruoti gyvenamąją vietą Lietuvoje, laiku sumokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Tik taip bus išsaugota teisė į valstybės laiduojamą medicinos pagalbą ir paslaugas susirgus.

REKLAMA

Lietuvos piliečiai, legaliai dirbantys ir mokantys mokesčius bet kurioje Europos Sąjungos ar Europos ekonominei erdvei priklausančioje šalyje ir toje šalyje apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, gauna tokias pat sveikatos priežiūros paslaugas, kaip ir tos šalies piliečiai.

„Planuojantiesiems pasisvečiuoti Lietuvoje reikėtų nepamiršti pasiimti Europos sveikatos draudimo kortelės, kurią išduoda sveikatos draudimo įstaiga. Ši kortelė pravers, jei Lietuvoje prireiktų būtinosios medicinos pagalbos. O jei asmuo nori gydytis Lietuvoje, jam reikia gauti iš tos šalies, kurioje dirba, pažymą, leidžiančią užsienio šalyje gauti planines asmens sveikatos priežiūros paslaugas“, – sako Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimą įskaitys

Sveikatos draudimo mokesčius Lietuvoje ketinantiesiems mokėti savarankiškai reikėtų nepamiršti atsivežti tos šalies, kurioje buvo apdrausti, valstybinės sveikatos draudimo įstaigos išduotą pažymą.

Joje turi būti patvirtinta, kad asmuo toje šalyje per pastaruosius tris mėnesius buvo apdraustas sveikatos draudimu. Šią pažymą teks pristatyti į teritorinę ligonių kasą Lietuvoje.

„Kai bus pažyma, kitoje šalyje įgytas sveikatos draudimas bus įskaitytas. Nereikės laukti trijų mėnesių, kol įsigalios lietuviškas. Tereikėtų toliau kas mėnesį savarankiškai sumokėti nustatytą šio draudimo įmoką“, – sako L. Nakrošienė.

REKLAMA

Lietuvoje legaliai dirbantys ir gaunantys su darbo santykiais susijusių pajamų asmenys laikomi apdraustaisiais nuo įsidarbinimo dienos. Valstybės lėšomis draudžiami asmenys laikomi apdraustaisiais nuo šio statuso įgijimo dienos iki jo netekimo dienos.

Savarankiškai mokantiems privalomojo sveikatos draudimo įmokas asmenims svarbu nepamiršti, kad įmoką už einamąjį mėnesį būtina sumokėti iki to mėnesio paskutinės dienos. Jei tai nepadaroma, privalomojo sveikatos draudimo galiojimas nutrūksta.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų