REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pedofilijos skandale skęstanti BBC sulaukė naujos pasipiktinimo bangos, kai nacionalinio transliuotojo generalinis direktorius George'as Entwistele'as pasitraukė iš pareigų ir drauge su savimi išsinešė solidžią išeitinę kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pažiūros tiek ir paprastiems bendrovių darbuotojams, tiek ir jų vadovams yra taikomi tie patys darbo santykius reguliuojantys teisės aktai, tačiau neapsigaukite. Vadovai palikdami buvusią darbovietę gali jausti kur kas stabilesnį pagrindą po kojomis.

REKLAMA

Įniršis dėl vadovų auksinių parašiutų suaktyvėjo finansų krizės metu, kuomet žlungančias finansų institucijas apleidžiantys vadovai pasiimdavo milžiniškas išeitines išmokas.

Tad kodėl bendrovės mieliau renkasi auksinių parašiutų kelią, o ne tradicinius atleidimo būdus?

BBC teigimu egzistuoja trys pagrindinės priežastys.

Visų pirma bendrovės savininkai siekia išvengti ilgos, varginančios ir brangios teisinės kovos su buvusiu vadovu. Auksiniais parašiutais pasinaudoja tie vadovai, kurie net ir nepadarę formalių pažeidimų praranda savininkų pasitikėjimą. Todėl tokį atleidimą vadovas galėtų ginčyti teisme. Auksinis parašiutas leidžia tyliai užglaistyti nesutarimus ir ramiai perleisti vadovavimą naujam lyderiui.

REKLAMA
REKLAMA

Antra, bet kuriai bendrovei neapibrėžtumas kelia didžiulį pavojų. Tokiai rizikai itin jautrios - listinguojamos bendrovės, kurių vertybiniais popieriais prekiaujama biržoje, todėl jos yra suinteresuotos kuo greičiau parodyti kas buvo kaltas dėl įmonės nesėkmių ir perleisti vadeles naujam vadovui. Vien tik pastarojo pasikeitimas gali įtikinti rinkas, esą bendrovės laukia pozityvūs pokyčiai.

Trečia, bendrovė gali būti suinteresuota, kad pasitraukiantis vadovas ir toliau tęstų bendradarbiavimą bei padėtų susidoroti su užduotimis kylančiomis pereinamuoju laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, privačių bendrovių kompensacijų politika yra jų privatus reikalas, tačiau kritikos dažniausiai sulaukia nevienareikšmiai precedentai, kuomet buvęs bendrovės vadovas pasitraukia gavęs riebią išmoką, o valstybė už mokesčių mokėtojų pinigus imasi įmonės gelbėjimo arba pradeda tyrimą dėl neteisėtos bendrovės veiklos. Tereikia prisiminti RBS ir „Barclays“ vadovų pasitraukimą.

Kiek uždirba?

Daugiametė praktika suformavo tradiciją, kad bendrovę paliekantis vadovas gauna maždaug vienerių metų atlyginimo dydžio išmoką.

REKLAMA

Vis dėlto konkrečios apskaičiavimo formulės nėra, todėl vieni vadovai gauna didesnes išmokas, o kiti mažesnes.

Privačios bendrovės akcininkai visada pasveria ar verta apmokėti vadovo auksinį parašiutą.

Tuo tarpu valstybinių įstaigų vadovų išeitinės išmokos gali kelti kur kas didesnę diskusiją, nes šie pinigai patenka į viešojo intereso akiratį ir nežinia ar tikrai visada tokių bendrovių vadovams verta suteikti auksinį parašiutą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų