REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du tvirti žingsniai į priekį. Juos jau septintus metus sėkmingai gyvuojantis projektas „Misija Sibiras'12“ vakar žengė atidarydamas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) organizuojamą tradicinį renginių ciklą, skirtą apžvelgti šių metų ekspedicijas į lietuvių tremties ir kalinimo vietas.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar dienos popietę Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse susirinkę buvę tremtiniai, įvairių organizacijų atstovai ir visi kiti, iš pirmų lūpų panorę išgirsti šių metų projekto „Misija Sibiras'12" dalyvių išgyvenimus, buvo ne tik supažindinti su daugiau nei dukart pradinius lūkesčius viršijusia jaunimo ekspedicija į tolimąją Chakasiją, tačiau taip pat tapo sutarties tarp LGGRTC ir šį projektą organizuojančio Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ pasirašymo liudininkais.

REKLAMA

„Per dešimtį metų tautiečių tremties vietas apaugo didžiulės žolės, suvešėjo medžiai ir išsikerojo brūzgynai. Sunkiausia atsidūrus tokioje vietoje buvo įsivaizduoti, kad čia ilsisi lietuvių tremtiniai. Net ir prabėgus trims mėnesiams po ekspedicijos pakelėje pamačius didžiulį medinį kryžių mintimis grįžti atgal“, - pristatydamas projektą „Misija Sibiras'12“ kalbėjo jo dalyvis Benediktas Raulušonis.

Tuo metu jo bendražygė Monika Kareniauskaitė lankydama lietuvių tremties vietas prisiminė supratusi, kaip negailestingai viską pasiglemžia laikas. „Nors ėmėme suvokti, kaip iš tiesų viskas laikina, tačiau nemažiau tvirtai supratome, kokią svarbią misiją atlikome būdami taip toli nuo Lietuvos“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad kasmet vis didesnio visuomenės susidomėjimo sulaukiančios jaunimo ekspedicijos turėtų tvirtesnį informacinį, istorinių duomenų pagrindą, LGGRTC generalinė direktorė Birutė Burauskaitė ir Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius Arnas Marcinkus pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

„Kuo nuoširdžiausiai norime pasidžiaugti tuo, kad jaunimas ten važiuoja ir į Lietuvą parsiveža išgyvenimus, kurių negalėtų patirti niekur kitur pasaulyje, o svarbiausia, sugrįžę perteikia sukauptą patirtį šalies jaunimui“, - pasirašydama bendradarbiavimo sutartį sakė B.Burauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai antrinantis projekto „Misija Sibiras“ organizuojančios organizacijos vadovas A.Marcinkus pažymėjo, kad LGGRTC sukaupti duomenys apie lietuvių tremties vietas itin pasitarnaus planuojant ateities ekspedicijas.

Visi norintys iš pirmų lūpų išgirsti ekspedicijos dalyvių už 5 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos patirtus įspūdžius, gali tai padaryti pasikviesdami juos į savo universitetą, mokyklą, organizaciją ar įmonę.

Nuo 2006-ųjų metų norą dalyvauti projekte pareiškė beveik 9000 jaunų žmonių, surengta jau 11 sėkmingų ekspedicijų, sutvarkyta apie 90 kapinių ir lietuvių laidojimo vietų Sibire.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų