REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija kreipiasi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų iškeltas asmeninės atsakomybės klausimas už neteisėtai sudarytas milijonines bendrovės Visagino atominė elektrinė (VAE) sutartis perkant viešąsias paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar šių metų liepą LSDP frakcija, turėdama informacijos, kad VAE be konkurso perka viešąsias paslaugas, o valstybė dėl to gali patirti nuostolių, kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), Valstybės kontrolę bei Generalinę prokuratūrą, kad būtų iširta, ar nepažeidžiamas Viešųjų pirkimų įstatymas ir viešasis interesas.

REKLAMA

Atlikusi tyrimą VPT išvadose skelbia, jog papildomų teisinių paslaugų, verslo konsultavimo ir finansinio patarėjo paslaugų, žiniasklaidos planavimo, taip pat integruotos komunikacijos ir žiniasklaidos planavimo paslaugų viešuosius pirkimus 2011–2012 m. VAE vykdė neteisėtai, pasirinkusi pirkimo būdą – neskelbiamas derybas. Už šias paslaugas VAE paklojo beveik 30 mln. litų.

„Viešųjų ryšių agentūrai „BVRG“ už informavimo paslaugas iš pradžių sumokėta 300 tūkst. litų, tačiau po sprendimo rinkti parašus dėl referendumo, VAE sumanė per visuomenės informavimo priemones formuoti Lietuvos gyventojų nuomonę ir su viešųjų ryšių agentūra skubiai pasirašė dar vieną sutartį. Lietuvos gyventojams įkalti į galvą, kad Visagino atominė jėgainė yra būtina – bendrovė nepagailėjo 1,2 mln. litų. Agentūra pasirinkta be konkurso, nediskutuojant viešai, ar tos lėšos bus panaudotos efektyviai. Viešinimui mesti milijonai, prisidengiant juokingais argumentais – neva referendumo organizavimas grindžia poreikį ypatingai skubiai, neskelbiamų derybų būdu pirkti žiniasklaidos planavimo paslaugas“, – sako parlamentaras, socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės nuomonę pakreipti reikiama linkme negailima milijonų, nepaisant tos pačios visuomenės interesų. Tačiau, pasak LSDP lyderio, mūsų valstybėje galioja Viešųjų pirkimų įstatymas, jis privalomas visiems. VPT išvadose teigiama, kad VAE neteisėtai sudarytas sutartis ir su viešųjų ryšių agentūra, ir su tarptautine advokatų kontora „Herbet Smith“, ir su Didžiosios Britanijos investicijų banku „N M Rothschild & Sons Limited“ turėtų nutraukti.

„Tačiau nuostoliai jau padaryti, VPT skelbia, kad VAE pažeidė skaidrumo principus, todėl mes kreipiamės į Generalinę prokuratūrą, kad atsakomybę prisiimtų konkretūs asmenys, dėl kurių sprendimų valstybė galėjo patirti nuostolių“, – sako LSDP frakcijos narys A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų