REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marijampolėje, minint tarpukario prezidento Kazio Griniaus, ministrų ir Seimo narių Mykolo Krupavičiaus ir Jono Prano Aleksos Pilietinės drąsos memorandumo septyniasdešimtmetį, diskutuota apie mūsų tautos savigarbą ir pilietinę drąsą bei demokratijos svarbą.

REKLAMA
REKLAMA

Memorandume, kurį prieš 70 metų nacių okupuotoje Lietuvoje pasirašė trečiasis Lietuvos prezidentas K. Grinius, buvę Ministrai Pirmininkai, Seimo nariai prelatas Mykolas Krupavičius ir profesorius Jonas Pranas Aleksa, protestuojama prieš Lietuvos kolonizavimą ir šalies gyventojų žudymą.

REKLAMA

Memorandumą Kaune įteikus vokiečių generaliniam komisarui, šio įsakymu visi trys lietuviai buvo uždaryti į kalėjimą.

„Trys iškilūs žmonės išdrįso pasipriešinti naciams. Ką tai reiškė? Tai reiškė sušaudymą arba pasiuntimą koncentracijos stovyklą. Ir dar įdomus atvejis – K. Grinius kairysis buvo, M.  Krupavičius – katalikų bažnyčios atstovas, J. P. Aleksa – dešinysis. Jie tada pagal V. Kudirkos himną vieningai stojo už Lietuvą. Šiuo metu ta vienybė mums labai reikalinga“, – kalbėjo prezidento K. Griniaus memorialinio muziejaus direktorius Vytautas Grinius.

REKLAMA
REKLAMA

„Juos vienijo bendra idėja –meilė Lietuvai, savo tautai ir kraštui, už ką jie kovojo. Ir tas solidarumas, sugebėjimas surasti darbo galimybę, tarsi peržengti savas žmogiškąsias ambicijas galėtų pamokyti šiandien ne vieną žmogų, kaip vardan tėvynės, savo krašto dirbti“, – įsitikinęs Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas prof. dr. Kęstutis Žemaitis.

Apie tautos vienybę konferencijoje kalbėjo kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus.

„Gal simboliška, kad šiandien dabartiniai mūsų politikai rado bendrą sutarimą atversti naują puslapį Lietuvos valstybinėje struktūroje, būtent Seimo rinkimuose, ir rasti protingą sprendimą, padaryti naują pradžią, kuri ne šį kartą atsisuktų į ką tik užsibaigusį periodą, kuriuo, aš prisipažinsiu, neturiu kuo didžiuotis, ir kad tos klaidos šiandieną yra padarytos nesiremiant vertybėmis ar valstybės vizijos ateitimi ar žmonių gerove, naujajam Seimui bus kelrodės. Tad žvelkime į vertybes, o ne į siauras arba asmenines užgaidas, ar žiūrint kokios tai naudos sau“, – kalbėjo V. Adamkus.

Pasak jo, ir prieš 70 metų, ir dabar tenka kovoti už Lietuvos ateitį, todėl iš istorijos pamokų pasimokyti verta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų