REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jaunoji karta, ateityje tapsianti Lietuvos valstybės pamatu, šiandien linkusi rinktis ne patį tinkamiausią kelią. Peržvelgus praėjusių metų ir 2012-ųjų pirmųjų 10 mėnesių nepilnamečių padarytų nusikaltimų statistiką, galima pasidžiaugti tik dėl tam tikrų teigiamų pokyčių, tačiau yra sričių, kurios turėtų priversti griebtis už galvos.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiai kalba už save

Viena iš ryškesnių detalių – nepilnamečių padaryti nusikaltimai, kurie susiję su narkotinėmis medžiagomis. 2011 metais tokių nusikaltimų iš viso užregistruota 37, tuo tarpu per šių metų pirmuosius 10 mėnesių – net 94. Todėl pasibaigus metams, šis skaičius gali išaugti daugiau kaip trigubai lyginant su 2011-siais.

REKLAMA

Nors iki metų pabaigos liko dar šiek tiek mažiau kaip du mėnesiai, tačiau jau dabar galima drąsiai teigti, kad 2012-siais nepilnamečiai padarė daugiau viešosios tvarkos pažeidimų. 2011 metais iš viso viešąją tvarką pažeidė 287 nepilnamečiai, o šiemet tą spėjo padaryti jau 314 jaunuolių.

Taip pat yra nemažai nusikaltimų kategorijų, kuriose šių metų rezultatai jau beveik pasiekė praėjusiųjų (nors kalbant apie 2012-sius dar neįskaičiuoti net 2 mėnesiai). Tarkime, šiemet sunkius sveikatos sutrikdymus padarė 13 nepilnamečių (2011 m. – 14). Viešose vietose nusikalto 800 pilnametystės nesulaukusių asmenų, praėjusiais metais – 820. Neblaivūs nepilnamečiai šiemet padarė 321 nusikaltimą, o praėjusiais metais tokių užregistruota – 368.

REKLAMA
REKLAMA

Itin skaudžioje „Išžaginimų“ kategorijoje tendencijos išliko tos pačios. 2011-siais dėl šio pobūdžio nusikaltimų įkliuvo 15 nepilnamečių, o per šių metų pirmus 10 mėnesių – 12. Greičiausia metų pabaigoje bus galima tvirtinti, kad šiemet nepilnamečiai rečiau įkliuvo dėl plėšimų. Šiuo metu tokių atvejų užregistruota – 234, o 2011-siais – net 311.

Ir tik vienintelė nusikaltimų sritis, tačiau pati sunkiausia, turi akivaizdžią mažėjimo tendenciją. Dėl nužudymo praėjusiais metais buvo sulaikytą 15 nepilnamečių, tuo tarpu šiemet tokių įkliuvo šeši. Suprantama, kad sakyti „tik šeši“, kai padaromas nusikaltimas yra toks sunkus net nesiverčia liežuvis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimai lengvėja

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Smurtinių nusikaltimų tyrimų skyriaus vyriausioji tyrėja Jolita Justienė Balsas.lt pabrėžė, kad labai sunkių ir sunkių nusikaltimų, kurių padarymu įtariami nepilnamečiai asmenys, šiais metais (lyginant su praėjusiais) sumažėjo.

„Sunku įvardyti priežastis, kodėl taip nutiko. Gal pasikeitė jaunų žmonių mąstymas ir jie „pasitenkina“ padarydami lengvesnius nusikaltimus. Be jokios abejonės, tai yra geras poslinkis. Tačiau žiaurių nužudymų nepavyko išvengti iš šiais metais“, - pasakojo J. Justienė.

REKLAMA

Kalbant apie jaunų žmonių padaromus nusikaltimus, priežastys tiek sunkaus, tiek nesunkaus nusikaltimo atveju būna panašios. „Nepilnamečiai apie pasekmes iš viso negalvoja. Nebent tiriant nužudymų atvejus paaiškėja, kad jie turėjo tikslą tą padaryti. Nepilnamečiai aiškina, kad norėjo pamokyti, atkeršyti“, - teigė J. Justienė.

Išžaginimų statistika tiek šiemet, tiek praėjusiais metais išliko tokia pati. Anot Balsas.lt pašnekovės, tai galima paaiškinti tuo, kad šių dienų nepilnamečiai bręsta žymiai anksčiau: „Ypač problemiški taškai – socializacijos centrai, specialios paskirties mokymo įstaigos. Ten labai negeri dalykai vyksta. Naktį centre dažnai lieka vienas auklėtojas ar auklėtoja, kurie būna gana garbaus amžiaus. Todėl išgirstame paaiškinimus, kad suaugę nusikaltimus darantiems vaikams tiesiog bijo kažką pasakyti. Deja, galima tokius žmones suprasti.“

REKLAMA

Su įvairiomis problemomis susiduriama ir atliekant ikiteisminį tyrimą, kuriame figūruoja nepilnamečio įtariamojo ar nukentėjusiojo pavardė. „Policija nukentėjusį nepilnametį turi apklausti ne daugiau kaip vieną kartą. O pats procesas vyksta labai ilgai. Problema – psichiatrinės ekspertizės, kurios užtrunka labai ilgai.

Dėl nepilnamečių įtariamųjų, tai visą laiką apklausose turi dalyvauti jo tėvai, advokatas. Tam tikrais atvejais įtariamojo tėvų reikia gerokai paieškoti. Ypač kai gimdytojai būna išsiskyrę ir išvykę iš Lietuvos. Policija neturi tiek lėšų, kad galėtų nuskristi į Vokietiją ir atsivežti įtariamojo tėvo ar mamos. Be to, kol už vaiką galima gauti pajamų iš valstybės, tada jis būna mylimas, bet kai tik sužinoma, kad atžala prisivirė košės, tada atsukama nugara“, - pasakojo J. Justienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar du įtariamieji

Jau minėta, kad dėl nužudymų šiemet sulaikyti šeši nepilnamečiai. Tačiau prie jų dar reikėtų prijungti du lapkričio mėnesio pradžioje, kaip įtariama, vyrą nužudžiusius asmenis - 16-metį ir metais jaunesnę merginą.

Panevėžio apylinkės prokurorė Irena Pšalgauskienė ketina dėl 39 metų rokiškėno nužudymo įtarimus pateikti dviem nepilnamečiams – iš Pasvalio rajono kilusiam vaikinui ir jo bendrininkei rokiškėnei.

Lapkričio pradžioje šešiolikmetis jaunuolis, pastaruoju metu gyvenęs Biržų rajono Kučgalio vaikų socializacijos centre ir iš jo pabėgęs, buvo sulaikytas Rokiškio rajone kartu su 15-mete drauge.

REKLAMA

Balsas.lt primena, kad prieš dešimt dienų dingusio ir netoli gyvenamosios vietos (Kaštonų gatvės) – įmesto į tvenkinį Pandėlio gatvėje rokiškėno kūnas su kirstinėmis žaizdomis galvoje, kitomis smurto žymėmis rastas lapkričio 4-sios vakarą. Policijos pareigūnai tą patį vakarą sulaikė įtariamuosius, kurie prisipažino nužudę jų pažįstamą vyrą ir bandę slėpti įkalčius.

Už nusikaltimus žmogaus gyvybei baudžiama laisvės atėmimu nuo 7 iki 15, už gyvybės atėmimą sunkinančiomis aplinkybėmis nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos, tačiau nepilnamečiams griežčiausia laisvės atėmimo bausmė, kuri gali būti paskirta, – 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų