REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu daug kalbama apie didžiulių tarptautinių kompanijų, veikiančių UK (Amazon, Google, Starbucks), mokesčių vengimą. Uždirbami bilijonai svarų sterlingų, o sumokama, palyginus, aguonos grūdo dalis – vos keli milijonai. Valdžia susigriebė ir puolė aiškintis, kur gi dingsta pinigai. Tuo tarpu šių mega kompanijų tikslas – sutaupyti dar daugiau pinigų verslą perkeliant už UK ribų.

REKLAMA
REKLAMA

Esant įtemptai ekonominei situacijai, visuomenė sureagavo gan aršiai – kaip tokie verslo gigantai gali sau tai leisti?! Valdžia nusprendė taupyti paprastų, dirbančiųjų žmonių sąskaita, o tuo tarpu milžinišką pelną uždirbančios kompanijos sugalvojo teisėtus būdus kaip atriekti kuo mažesnę riekę nuo didžiulio ir riebaus pelno pyrago.

REKLAMA

Starbucks, didžiausias pasaulyje kavinių tinklas, Jungtinei Karalystei nesumokėjo corporation mokesčių paskutinius tris metus. Per 13 metų ši kompanija UK uždirbo 3.1 bilijono svarų, o sumokėjo vos 8.6 milijono mokesčių. Amazon per metus UK biudžetą papildė mažiau nei milijonu svarų, kai uždirbo 7.2 bilijono pelno. Google per 2011 metus uždirbo 395 milijonus svarų – valstybei sumokėjo apgailėtinus 6 milijonus.

Kaip tai įmanoma? Šios didžiulės kompanijos nukreipia pardavimus per kitose šalyse, kuriose mažesni mokesčiai, esančius padalinius. Google ir Amazon negali atsižiaugti Airijos 12,5% corporation mokesčių tarifu. Jungtinėje Karalystėje jis kone dvigubai didesnis – 24%. Nieko nelegalaus, bet ir nieko moralaus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip, pasirinktos priemonės teisėtos, tačiau, anot politikų ir visuomenės, yra akiplėšiškos. Tai nesąžininga „švariai“ dirbančių įmonių ir visų mokesčių mokėtojų atžvilgiu. Šioje vietoje kompanija John Lewis nepraleido progos pasididžiuoti – jokio abejonės šešėlio dėl mokesčių nemokėjimo. Ateinančiomis dienomis Amazon, Google ir Starbucks kompanijų atstovai privalės atsakyti į begalę klausimų, susijusių su mokesčių vengimu. Valdžia, anot britų spaudos, šias kompanijas žada kaip reikiant „pačirškinti“.

Kai kurie straipsniai, ar internetinių komentatorių pasisakymai, ragina prieš Kalėdas „pamokyti“ taupiąsias kompanijas – vengti naudotis jų paslaugomis ar pirkti jų produktus. Pasaulio tai nepakeistų, bet naudos turėtų būti... Pavyzdžiui, jei visi tie, kurie kalėdines dovanas pirkdavo internetu per Amazon, šiais metais paieškotų kitų alternatyvų, tai būtų puikus įrodymas šiai kompanijai koks gi yra visuomenės požiūris. Boikoto galima tikėtis – britams svarbu pirkti produktus, naudotis paslaugomis tų kompanijų, kurios yra visiškai sąžiningos. Būtų nieko nuostabaus, jei greitu laiku atsirastu lipdukų ar ženklelių su šūkiais – „didžiuojuosi sąžiningai mokėdamas mokesčius“, „negeriu Starbucks kavos“ arba „mano kalėdinė dovana ne iš Amazon“...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų