REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui teikiamas Stasio Šedbaro ir Česlovo Juršėno parengto nutarimo „Dėl 2012 m. spalio 14 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų galutinių rezultatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje darbo partijos kandidatų sąraše“ projektas.

Seimui teikiamas Stasio Šedbaro ir Česlovo Juršėno parengto nutarimo „Dėl 2012 m. spalio 14 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų galutinių rezultatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje darbo partijos kandidatų sąraše“ projektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jame antrinama Konstitucinio Teismo (KT) išvadai. Pagal nutarimo projektą, kadangi nustatant Seimo rinkimuose daugiamandatėje rinkimų apygardoje galutines kandidatų į Seimo narius sąrašų eiles, galutinėje Darbo partijos kandidatų į Seimo narius sąrašo eilėje įrašius Živilę Pinskuvienę (Nr. 10), Jolantą Gaudutienę (Nr. 17), Joną Pinskų (Nr. 22), Vytautą Gricių (Nr. 35), Viačeslav Ždanovič (Nr. 48), buvo pažeista Seimo rinkimų įstatymo 51 straipsnio 1 dalis bei 90 straipsnis, o šie kandidatai negali įgyti Seimo nario mandato,  išbraukti šiuos asmenis iš Darbo partijos kandidatų sąrašo ir patvirtinti šią naują Darbo partijos kandidatų į Seimo narius sąrašo eilę.

REKLAMA

Pagal antrą nutarimo straipsnį  siūloma pripažinti, kad Živilė Pinskuvienė, Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus nėra išrinkti Seimo nariais daugiamandatėje rinkimų apygardoje, o pagal šio nutarimo 1 straipsniu patvirtintą galutinę Darbo partijos kandidatų į Seimo narius sąrašo eilę vietoje šių asmenų Seimo nariais yra išrinkti Vilija Filipovičienė, Gediminas Jakavonis, Larisa Dmitrijeva.

Egidijus Klumbys akcentavo nutarimo projekto spragas, kuriame nurodoma, kad išvardyti asmenys yra kandidatai ir turi būti išbraukti, tačiau, pasak jo, jie jau nebėra kandidatai, nes VRK jiems įteikė Seimo narių pažymėjimus ir jų statusas yra Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

S. Šedbaro teigimu, išrinktas, bet nedavęs priesaikos asmuo, dar nėra laikomas išrinktu tautos atstovu.

Konservatoriaus Jurgio Razmos teigimu, šis nutarimas turi kitokius pagrindus nei prieš tai nagrinėtas – prieš tai buvo taisoma padėtis dėl įvairių komisijų padarytų pažeidimų, dabar tenka svarstyti klausimą, už kurį atsakomybę turi prisiimti Darbo partija, kurios atstovai įsipainiojo į balsų pirkimo skandalą.

Egidijus Klumbys piktinosi, kad KT priėmė sprendimą remdamasis abejonėmis ir Seimui priėmus šį nutarimą, būtų sudarytas bjaurus precedentas. Jo manymu, jei patvirtina, kad balsus pirko DP narys Rimvydas Podolskis, dar nereiškia, kad tą darė ir nutarime išvardyti partijos nariai. „Suprantu, kad mes turime pritarti KT sprendimui. KT ne pirmą kartą priėmė sprendimą neįsigilinęs, nepatikslinęs, yra daug abejonių dėl to, ką jis padarė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kokia yra įrodyta J. Pinskaus, Ž. Pinskuvienės ir J. Gaudutienės kaltė perkant balsus?“, - klausė E. Klumbys. „Negalima balsuoti už tuos nutarimus, šiandien DP, rytoj bus kita partija ir mes paleidžiame baisų mechanizmą“, - tikino politikas.

Po pateikimo šiam nutarimo projektui buvo pritarta.

Vytautas Gapšys, savo ruožtu, apgailestavo, kad DP narys įsivėlė į situaciją, dėl kurios balsuojama, ir šis asmuo turės prisiimti visą atsakomybę, tačiau pabrėžė, kad kalbama apie žmogų, kuris Seimui teikiamame nutarime net nėra paminėtas.

REKLAMA

Diskusijos metu, E. Klumbys pabrėžė, kad KT nesiryžo panaikinti visų rinkimų rezultatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje, tačiau surado dvi atpirkimo aveles (Ž. Pinskuvienė ir J. Gaudutienė – Balsas.lt) lokalizavo problemą į keletą žmonių.

„Iš dviejų damų atimsime mandatus, ir kas iš to? <...> Iš tikrųjų tai negarbingas žaidimas ir jis nedaro jokios garbės KT, kuris tapo politinių žaidimų įrankiu. Tai nepadarys garbės Seimui, jei bus priimtas toks nutarimas, kuris mums pateiktas šiandien“, - konstatavo jis.

Remigijus Žemaitaitis KT sprendimą pavadino kabinetiniu ir stebėjosi, kad dmeokratinėje šalyje, kurioje turi galioti nekaltumo prezumpcija, KT nesant teismo sprendimui ar prokuroro išvadai sprendžia, kad pirko balsus ir eliminuoja iš sąrašo. Jis retoriškai klausė, ar balsuodami už tokį KT sprendimą, politikai netaps įkaitais?

„Šiandien džiną paleidžiame iš butelio, o nuo provokacijų nesame apsaugoti“, - pabrėžė jis.

Po svarstymo nutarimui buvo pritarta. 15 valandą Seimas svarstys, ar priimti šį nutarimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų