REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies bankų ir pramonės vadovų susitikime aptarti kreditavimo sąlygų ir kreditavimo teisinės aplinkos kaita bei finansų sektoriaus vystymas Lietuvoje.

Šalies bankų ir pramonės vadovų susitikime aptarti kreditavimo sąlygų ir kreditavimo teisinės aplinkos kaita bei finansų sektoriaus vystymas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas pusę metų daromoje apklausoje apie kreditavimo rinką dalyvavo apie 500 įmonių. Pagal surinktus duomenis, mažėjęs paskolų portfelis vasario-spalio mėnesiais augo apie 400 mln. litų. 2011 metais buvo matomas 0,5 mlrd. Paskolų portfelio susitraukimas. Tačiau, anot LB valdybos pirmininko Vito Vasiliausko, didėjimas nėra didelis, kurį lėmė palūkanų pokyčiai. Šiuo metu palūkanos siekia 4 proc. – tai yra mažiausios kada nors buvusios palūkanos.

REKLAMA

Kita priežastis – kreditavimo sąlygų gerinimas. 2013-ais metais planuojama, kad paskolų sąlygos išliks tokios pačios, t. y. Griežtinamos nebus. Pasak V. Vasiliausko, LB kreditavimo sąlygų sušvelnėjimą lemia ir konkurencija kreditavimo rinkoje.

2012 m. didėjo patenkintų paraiškų skaičius. Nepatenkintų arba dalinai patenkintų paraiškų dalis sudarė apie 30 proc. Taip pat gerėjo paskolų verslui kokybė. Neveiksnių paskolų dalis visame paskolų verslui portfelyje nuo 2010-ųjų sumažėjo apie 5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiai kredituojamos verslo sritys išlieka pramonė, gamyba, žemės ūkis bei transportas. Sunkiausiai paskolas gauna nekilnojamo turto įmonės. Lėčiausiai gerėja statybos ir NT verslų  finansinė būklė.

Planuojama, kad iki 2013 m. balandžio įmonių skolinimosi paklausa didės. Per ateinančius metus paskolų verslui portfelis gali didėti apie 3 proc. Planuojančių skolintis įmonių skaičius didėja – apie 14 proc. rinkos dalyvių ketina kreiptis dėl  kreditavimo. Šis skaičius auga nuosekliai, tačiau, anot V. Vasiliausko, verslo optimizmas vis dar labai atsargus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra dvi kryptys – paklausa ir pasiūla. Todėl LB veiksmai atitiks makro prognozes. Aš esu prieš staigų kilimą, todėl visos musų priemonės bus nukreiptos į tvarų augimą“, - sakė V. Vasiliauskas, paklaustas, kokių priemonių LB imsis verslo kreditavimo skatinimui.

Į klausimą, ar LB turi realias galimybes įtakoti šalies bankų veiksmus įmonių kreditavimo atžvilgiu, V. Vasiliauskas sakė: „Ateityje reikėtų vengti  tokių sprendimų, kai strimgalviais didiname paskolų portfelį, vėliau užtraukiame rankinį stabdį. Viskas priklauso nuo dialogo, kurio mums visiems reikia siekti. Faktas, kad yra 20 proc. blogų paskolų, parodo, kad ir iš skolininkų pusės nėra viskas gerai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų