REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės savivaldybės taryba svarsto kreiptis į Finansų ministeriją dėl 20 mln. litų paskolos, kad padengtų biudžeto deficitą, kuris susidarė dėl Seimo priimtų nekilnojamojo turto mokesčio pakeitimų. Šie pakeitimai lėmė, kad realus turto mokesčių surinkimas yra žymiai mažesnis nei prognozavo Finansų ministerija – Vilniaus savivaldybės biudžetui teks 32,3 mln. litų mažiau turto mokesčių nei 2011 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašte savivaldybei patvirtina Valstybinė mokesčių inspekcija, NT mokesčio surinkimas sumažėjo daugiausia dėl lizingo įmonių, kurios, pasikeitus įstatymui, faktiškai buvo atleistos nuo NT mokesčio mokėjimo, o šių įmokų neteko būtent savivaldybių biudžetai.

REKLAMA

VMI duomenimis, dėl turto mokesčių įstatymų pakeitimų ir patikslintų mokesčių deklaracijų Vilniaus savivaldybės biudžetas per pirmus devynis šių metų mėnesius gavo 32,3 mln. litų mažiau nei 2011 metais.

Iki 2011 metų galiojęs Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymas numatė, kad NT mokestį moka faktinis turto savininkas, išperkamosios nuomos atveju tai buvo pati lizingo bendrovė.

Tačiau Seimui priėmus įstatymo pakeitimą, dabar mokestį moka tas, kuris įsigyja turtą. Taip asmenys, lizingu įsigiję gyvenamosios, sodų, garažų, ūkio ir kitą nekilnojamąjį turtą, nebemoka nekilnojamojo turto mokesčio, nors realus turto savininkas išlieka finansinės nuomos (lizingo) įmonės. Fiziniai asmenys taip pat nebemoka mokesčio net jeigu naudoja turtą ekonominėje ar individualioje veikloje, dėl ko ateityje gali susidaryti dar didesnis šio mokesčio deficitas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Eurostato leidinyje „Apmokestinimo tendencijos Europos Sąjungoje“ pažymėta, jog Rumunijos ir Latvijos nekilnojamojo turto pajamų lygis yra artimas ES aritmetiniam vidurkiui apie 0,74 % BVP, kai Bulgarijos ir Lietuvos pajamų lygis iš šio mokesčio sudaro tik apie pusę ES vidurkio.

GPM pasiskirstymas tarp miestų

Lentelė (nuotr. Balsas.lt)

PASTABA. Kituose Lietuvos miestuose į savivaldybės biudžetą patenka 100 proc.

surenkamo GPM

Savivaldybių biudžetams skiriama GPM dalis, %

 

Lentelė (nuotr. Balsas.lt)

 

Šaltinis: LR Savivaldybių biudžeto pajamų nustatymo metodikos įstatymo priedėlis

 

Užs. nr. 1115

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų