REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad naujai išrinkta valdžia privalo ir toliau plėtoti strateginius energetikos projektus. Gyventojai nepritartų, jei naujoji Vyriausybė atsisakytų tikslo siekti energetinės nepriklausomybės.

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad naujai išrinkta valdžia privalo ir toliau plėtoti strateginius energetikos projektus. Gyventojai nepritartų, jei naujoji Vyriausybė atsisakytų tikslo siekti energetinės nepriklausomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa parodė, kad daugiau nei du trečdaliai (68 proc.) apklaustų Lietuvos gyventojų mano, kad po spalį įvykusių Seimo rinkimų naujai išrinkta valdžia privalo tęsti strateginių energetikos projektų plėtrą. Strateginių energetikos projektų tęstinumui labiausiai pritarė jauniausi (18-25 m.) tyrimo dalyviai ir didesnes pajamas turintys apklaustieji. Šiam tikslui nepritarė 23 proc. respondentų, o 9 proc. apklaustųjų neturėjo nuomonės.

REKLAMA

Paprašyti įvadinti, kurių energetikos projektus Lietuvai įgyvendinti yra svarbiausia, gyventojai pirmiausiai išskyrė suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje (33 proc. respondentų), elektros jungtį su Švedija „NordBalt“ (26 proc.),  Visagino atominės elektrinės  bei elektros jungties su Lenkija „LitPol Link“ (po 15 proc.) projektus. Tik kas dešimtam apklaustajam atrodė, kad nė vieno iš minėtų projektų nereiktų plėtoti.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai neigiamai įvertintų naujosios valdžios politiką apskritai atsisakyti energetinės nepriklausomybės krypties – net 75 proc. apklaustųjų nepritartų tokiam sprendimui. Tik 19 proc. respondentų tokį naujosios valdžios energetikos politikos posūkį vertintų palankiai.

„Pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodo nemažai įvairių ir net prieštaringų komentarų dėl Lietuvos energetikos krypčių, dėl strateginių energetikos projektų ateities. Nors Seimo rinkimuose didžioji dalis gyventojų savo balsą atidavė opozicinėms partijoms, tačiau akivaizdu, kad piliečiai nenori, kad būsimoji valdžia iš esmės keistų energetinės nepriklausomybės kursą“, - apklausos rezultatus komentavo bendrovės  „Spinter tyrimai“ vadovas sociologas Ignas Zokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gyventojai mano, kad jei naujoji Vyriausybė sustabdytų strateginius energetikos projektus, šalis ir toliau išliktų itin priklausoma nuo Rusijos energetinių šaltinių – šią grėsmę įžvelgė 37 proc. apklaustųjų. Taip pat gyventojai išskyrė kitus pavojus – negauti papildomos ekonominės naudos, kurią atneštų energetikos objektų statyba (užsakymai verslui, naujos darbo vietos, daugiau mokesčių į valstybės biudžetą), prarastas galimybes užsitikrinti mažesnes elektros ir gamtinių dujų kainas, suprastėjusį Lietuvos vertinimą tarp užsienio investuotojų.

REKLAMA

Daugumos gyventojų nuomone, ateinanti Vyriausybė energetikoje pirmiausia turėtų susitelkti į šilumos sektoriaus problemas. Beveik pusė (49 proc.) gyventojų pasisakė, kad prioritetinis tikslas – šilumos energijos taupymas, dar 37 proc. įvardijo siekį didinti atsinaujinančių energijos šaltinių dalį elektros ir šilumos sektoriuose.

Taip pat gyventojams reikšmingas atrodo tikslas Lietuvos elektros energetikos sistemą sujungti su Vakarų Europos energetikos tinklais (36 proc.), konkurencijos skatinimas gamtinių dujų sektoriuje (32 proc.) ir konkurencijos bei rinkos sąlygų įvedimas šilumos sektoriuje (31 proc.).

Reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą „Spinter tyrimai“ atliko 2012 m. spalio 18-24 dienomis. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Iš viso buvo apklausti 1009 respondentai. Naudotas daugiapakopės stratifikuotos tikimybinės atrankos metodas. Tyrimų rezultatų paklaida neviršija  3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų