REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gineso rekordininkas, triskart pasaulio dailiojo čiuožimo čempionas, dukart olimpinio sidabro laimėtojas kanadietis Elvis Stojko gruodį pirmą kartą atvyks į Lietuvą. Išskirtiniu čiuožimo stiliumi garsėjantis E.Stojko surengs pasirodymus ant „Liepsnojančio Kalėdų ledo“ keturiuose Lietuvos miestuose: gruodžio 23 d. „Šiaulių arenoje“, Šiauliuose, gruodžio 25 d. „Žalgirio“ arenoje Kaune, gruodžio 26 d. „Švyturio“ arenoje Klaipėdoje ir gruodžio 27 d. „Pramogų arenoje“ Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąjį olimpinį sidabrą E.Stojko iškovojo 1994-aisiais Lilehamerio žiemos olimpinių žaidynių vyrų vienetų varžybose, tais pačiais metais jis laimėjo pirmąjį auksą pasaulio čempionate Japonijoje ir buvo paskelbtas Kanados metų atletu. E.Stojko į Gineso rekordų knygą pateko kaip pirmasis čiuožėjas vyras pasaulyje, atlikęs ypatingo meistriškumo reikalaujančius keturgubus šuolius. Nagano olimpinėse žaidynėse E.Stojko laimėjo antrąjį sidabro medalį. Tačiau tuo metu tik jo artimiausi žmonės žinojo, kokiomis pastangomis jam tai pavyko pasiekti. Likus mėnesiui iki Olimpinių žaidynių, Elvis patyrė rimtą kirkšnies traumą, tačiau tai nesutrukdė jam toliau treniruotis ir siekti užsibrėžto rezultato. Lemiamą dieną jis čiuožė ne tik traumuotas, bet ir slegiamas ūmaus gripo. Aikštę Elvis paliko šlubuodamas. Nuo tada Kanados ir viso pasaulio dailiojo čiuožimo gerbėjai jį laiko tikru didvyriu.

REKLAMA

Išskirtinis E.Stojko čiuožimo stilius visada susilaukdavo kritikos iš standartinio stiliaus gerbėjų bei teisėjų. Nepaisydamas to, Elvis čiuožė taip, kaip jautėsi geriausiai išreiškiantis save. Aplenkianti laiką Bruce Lee programa, jungianti dailiojo čiuožimo ir kung fu elementus, padėjo jam laimėti pirmąjį Kanados čempionatą. Deja, Kanados dailiojo čiuožimo teisėjų paramos jis niekada nesulaukė. Visus pasaulio čempionų titulus jis laimėjo komisijose nedalyvaujant Kanados teisėjams. E.Stojko gerbėjai pamena, kad per 1994-ųjų olimpines žaidynes šis čiuožėjas tik per plauką netapo čempionu – penki teisėjai palaikė Rusijos sportininką, keturi – E. Stojko. Kanados teisėjo neigiamas verdiktas sportininkui „kainavo“ aukso medalį.

REKLAMA
REKLAMA

Kanadietis yra laikomas daugiausiai spaudimo patyrusiu čiuožėju pasaulyje. Tačiau tai E.Stojko tik užgrūdino ir pastūmėjo dar atkakliau kovoti. „Man visada buvo svarbu neleisti sistemai pakeisti manęs ir tos krypties, kuria norėjau eiti. Yra daugybė žmonių, kurie padeda savo tikėjimu. Likau tame kelyje, kuriame norėjau būti ir čiuožiau tokiu stiliumi, kokiu norėjau čiuožti“, − sako nepaprastu atkaklumu pasižymintis E.Stojko, motyvuojantis daugybę jaunų čiuožėjų.

E.Stojko yra ne tik dailiojo čiuožimo legenda, jis vadinamas visos Kanados pasididžiavimu ir nacionaliniu herojumi. Septyniskart Kanados dailiojo čiuožimo čempionas 2006 m. buvo įtrauktas į Kanados sporto šlovės alėją. Elvis taip pat yra aktyvus labdaringų projektų organizatorius – remia ir atstovauja įvairias vaikų ir suaugusiųjų labdaros organizacijas. Už savo veiklą ir aukštus moralinius standartus E.Stojko yra gavęs vieną iš aukščiausių Kanados vyriausybės apdovanojimų – Kanadai nusipelniusių žmonių ordiną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpa biografija. Elvis Stojko (pravardės: „terminatorius“, „ledo Elvis“) gimė 1972 m. kovo 22 d. Ontarijuje, Kanadoje. Tėvai vardą sūnui davė norėdami išreikšti pagarbą rock'n'rollo karaliui Elviui Presley. Dailiuoju čiuožimu jis susidomėjo būdamas vos dvejų su puse, stebėdamas čiuožėjų pasirodymus per televiziją. Sulaukęs ketverių Elvis jau lankė profesionalias treniruotes. E.Stojko pasiekė aukštų resultatų ne tik dailiajame čiuožime: sportininkas aktyviai domisi kung fu kovos menu. Būdamas 16-os laimėjo juodąjį diržą, o 2005 m. − tapo Kanados kung fu čempionato nugalėtoju. Kitas Elvio pomėgis – motokrosas, tapęs tikra jo aistra. Elvis sako, kad tai yra tik tramplinas į kitą etapą – jis svajoja lenktyniauti „Formulės-1“ varžybose. Elvis jau 10 metų kartu su žmona – Meksikos dailiojo čiuožimo čempione Gladys Orozco – gyvena Meksikoje. E.Stojko yra vienas iš geidžiamiausių čiuožėjų pasaulinio garso ledo šou. Jis rengia savo vardo ledo šou Kanadoje – „Elvio čempionų turą“. E.Stojko yra tikra garsenybė – dalyvauja TV projektuose, laidose, vaidina filmuose, komentuoja sporto varžybas ir kitus svarbius renginius, neseniai jis išleido solinį dainų albumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų