REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrai kadencijai perrinkto JAV prezidento Baracko Obamos laukia sudėtingi uždaviniai. Tačiau santykiai su Lietuva keistis neturėtų.

Antrai kadencijai perrinkto JAV prezidento Baracko Obamos laukia sudėtingi uždaviniai. Tačiau santykiai su Lietuva keistis neturėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus amžiaus mūšiu vadintiems JAV prezidento rinkimams, į „Balsas.lt savaitės“ klausimus atsakė filosofas ir politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

REKLAMA

Geruoliai prieš blogiukus

Kaip vertinate rinkimų rezultatus? Ar tokių jų tikėjotės?

Tikėjausi, nes apklausas stebintys ir analizuojantys specialistai dar prieš rinkimus sakė, kad tikimybė, jog Mittas Romney laimės, yra tik 10 proc. Buvo aišku, kad skirtumas nebus didelis, tačiau pakankamas, kad būtų galima numatyti B. Obamos pergalę. Rezultatai manęs nenustebino.

Kaip vertinate rinkimų kampaniją? Ar buvo kokių nors netikėtumų, naujovių?

Šiokių tokių naujovių atsirado. Pirmą kartą nebuvo ribojamas finansavimas. Abi partijos išleido daugiau nei milijardą dolerių. Tai milžiniška suma. Antras dalykas – neigiamas kampanijos atspalvis. Abu kandidatai daugiau stengėsi ne pristatyti, ką ketina daryti, kokie yra jų siekiai, bet juodinti vienas kitą. Prieš 4 metus kandidatuodamas į prezidento postą B. Obama sakė: „Mes galime„, „Mes pajėgsime“, „Mes suvienysime amerikiečius“. Šįkart jis aiškiai nurodė, kas yra geruoliai, o kas blogiukai, ir pabrėžė, kad pats atstovauja pirmiesiems.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas gana įdomus aspektas buvo tai, kad žiniasklaidos ir žmonių spaudimas kandidatus privertė teikti daugiau informacijos apie save. Pavyzdžiui, buvo ilgai kovota, kad M. Romney atskleistų, kiek moka mokesčių. Tiesa, jis pareiškė, kad paskelbs tik dvejų metų duomenis, o ne 10–12. Išlaikyti savo poziciją M. Romney pavyko.

Amerikiečiai pavargo

Kodėl rinkimų kampanijos metu tiek daug dėmesio skirta JAV vidaus reikalams, o užsienio politikos lygmuo buvo ignoruojamas?

JAV yra pavargusios po dviejų karų. Žmonės nori ramybės. Respublikonai yra kovingesni. Jie labiausiai kovojo su komunistais, lėmusiais Irako puolimą ir panašiai. Juos remia amerikiečiai, kuriems labai svarbu, kad JAV liktų galingiausia valstybė. M. Romney ne kartą yra teigęs, kad B. Obama „vadovauja iš paskos" ir nėra pakankamai ryžtingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apklausos parodė, kad žmonės patenkinti B. Obamos pastangomis užbaigti tiek Irako, tiek Afganistano karą. Be to, jie džiaugiasi, kad amerikiečiams pavyko sumedžioti Osamą bin Ladeną. Tai įrodė žmonėms, kad demokratai irgi geba būti ryžtingi ir kovoti su terorizmu. Tad respublikonams nebuvo prie ko prikibti. Jie neturėjo progos pabrėžti, kad demokratų prezidentas yra nevykęs.

Be to, pats M. Romney parodė, kad nieko nesusigaudo apie užsienio politiką. Kalbėdamas šia tema jis privėlė klaidų. Manau, kad patarėjai jam pasakė, jog tai ne jo sritis, ir patarė kalbėti tik apie ekonomiką. Respublikonai norėjo pabrėžti, kad šie rinkimai  turi būti sukoncentruoti į ūkį, nes jo padėtis prasta, ir stengėsi nuolat apie tai priminti.

REKLAMA

Kokios buvo esminės M. Romney klaidos, lėmusios pralaimėjimą?

Nemanau, kad pralaimėjimą lėmė klaidos. Demokratai turėjo laimėti, nes atstovauja platesniam rinkėjų spektrui. Respublikonų partija yra tapusi turtingesnių baltaodžių vyrų partija. Šie žmonės sudaro ketvirtadalį elektorato. Tad respublikonams reikia sutelkti rinkėjus iš kur nors kitur. Tačiau jei nori tapti Respublikonų partijos kandidatu, iš esmės turi užimti kraštutines pozicijas, nes pirminiuose rinkimuose dalyvauja tik svarbiausi entuziastai.

M. Romney iki pat paskutinio mėnesio daugiau ar mažiau laikėsi gana atgrasios standartinės Respublikonų partijos pozicijos. Paskutinį mėnesį jis to atsisakė, ėmė stengtis įtikti ir nepriklausomam rinkėjui, nutolo nuo partijos pozicijos. M. Romney populiarumas pradėjo staigiai kilti. Tačiau buvo per vėlu. Jei jis tai būtų pradėjęs daryti likus 2 mėnesiams iki rinkimų, būtų galėjęs laimėti.

REKLAMA

Amerika nevaldoma

Kokie pagrindiniai iššūkiai laukia B. Obamos antrosios kadencijos metu?

Jis turi vieną milžinišką iššūkį. Amerika yra tapusi nevaldoma šalimi, negalinčia patvirtinti biudžeto. Rimtai ginčijamasi dėl valstybės įsiskolinimo, mokesčių politikos ir kitų esminių dalykų. Per pastaruosius dvejus metus Amerikos politika buvo pato būklėje. Jokių esminių problemų sprendimų nebuvo priimta.

Pagal įstatymus B. Obama turės priimti sunkius sprendimus iki ateinančių metų sausio vidurio. Jei jam nepasiseks, ūkis gali patirti didelį nuosmukį, biudžetas bus kertamas, o kai kurie mokesčiai pakils. B. Obama dabar turi atlikti labai svarbią užduotį – rasti bendrą kalbą su respublikonais. Dialogo tarp demokratų ir respublikonų per pastaruosius dvejus metus nebuvo. Yra šiokia tokia viltis, kad patyrę pralaimėjimą respublikonai suvoks, jog turi elgtis kitaip – siekti kompromiso, o ne vien ginti ideologinę savo skaistybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija nepavojinga

Kokią įtaką šie rinkimai ir B. Obamos pergalė turės Europai ir Lietuvai?

Didelio skirtumo nėra. Net jei prezidento rinkimus būtų laimėjęs M. Romney, Amerikos dėmesys būtų sutelktas į Artimuosius Rytus, į Rytų Aziją.Mažesnis dėmesys Europai ir Rytų Europai jokiu būdu nereiškia abejingumo. Tiesiog reikalai čia yra gana normalūs. JAV nelaiko Rusijos pavojinga ar grėsminga galybe. Kai turi ribotus išteklius, skiri juos tam, kas svarbiausia.

Lietuvos atžvilgiu niekas neturėtų keistis?

Niekas nesikeis. Nors daug kas kritikuoja B. Obamą, reikia prisiminti, kad būtent jo kadencijos metu į NATO gynybos planus pagaliau buvo įtraukta Lietuva bei kitos Baltijos šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų