REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar teko plaukiant keltu iš Prancūzijos ar tiesiog pasiplaukiojant pietine Anglijos pakrante laivu atkreipti dėmesį į vaizdingą peizažą – kalkingą pakrantę ir aštuonias skirtingo aukščio kalvas? Jos vaizdingai pavadintos Septyneriomis seserimis. Taip taip, tai tos pačios kalkingosios uolos, kurios nuo 2009 metų vasaros tapo oficialiu Microsoft operacinės sistemos Windows 7 darbalaukio fonu “Jungtinės Karalystės" tema.Septynios Seserys (Seven Sisters) – serija kreidinių uolų prie Lamanšo sąsiaurio (English channel – kaži, kodėl britai su prancūzais negali apsistoti ties vienu sąsiaurio pavadinimu?). Seserys yra Rytų Sasekse (East Sussex), tarp Seafordo ir Istborno pietų Anglijoje. Be to, jeigu atidžiau skaičiuotume, pamatytume, kad iš tikrųjų kalvų yra ne septynios, o aštuonios. Greičiausiai kalkingosios kalvos buvo seserimis pavadintos metaforiškai, pasinaudojus vietine legenda apie tarp kalvų viename namų gyvenusias septynias seseris. Kuo ne Vėtrų kalnas, iš Emily Bronte garsaus kūrinio?

REKLAMA
REKLAMA

Kalkinga pakrantės lyguma staigiai užsibaigia ties jūra. Lyguma ant kalvų – banguojantys ariami laukai ir sausi slėniai, baisiai skurdžios ganyklos ant stačių šlaitų. O tarp kalvų galima pastebėti išsibarsčiusias mažas sodybėles ir kaimelius. Būtent šioje vietovėje galima iki šiol pamatyti dar romėnų nutiestus kelius. Apstu ir senovėje nutiestų kelių naminiams gyvuliams ginti. Šioje vietovėje rasite daugybę priešistorinių laikų palikimo – neolito ir bronzos amžiaus pilkapių, išlikusių ant kalvų išdėstytų geležies amžiaus fortų.

REKLAMA

Vaizdingos baltos uolos, kurios pasitinka visus iš Europos atvykstančius, sudarytos iš mažyčių jūrų gyvūnų kalkinių griaučių, kurie čia nusėdo sluoksniais drauge su kvarco dalelėmis, sudarančiomis titnagą. Visi šie sluoksniai per amžius, tūkstantmečius, milijonus metų deformavosi ir iškilo į paviršių dėl žemės plokščių poslinkų žemynų formavimosi periodu,  o vėliau, veikiami jūros korozijos, suformavo uolas.

REKLAMA
REKLAMA

Viena žinomiausių uolų, vadinama Beachy head kyšuliu, kurios pavadinimas kaip manoma kilo nuo prancūziškojo Beau chef (daili galva) – yra liūdnai pagarsėjusi tuo, kad savižudžiai nuo jos šoka į jūrą. Nuo šios vietos iki Cuckmere uosto per ilgus tūkstantmečius gamta suformavo skaisčiai baltas Septynias Seseris – Vakarų Kalvos kyšulį, Beilio kalvą, Vėliavos Stiebo viršūnę, Breno viršūnę, Gruoblėtąjį kyšulį, Trumpąjį kyšulį ir Uosto kyšulį. Seserys pasibaigai ties Cuckmere uostu ir upės delta. Pėsčiųjų takai nuo Beachy kyšulio veda kalvų viršūnėmis ir per Septynių Seserų grafystės parką.

Septynių Seserų uolos pakankamai dažnai naudojamos įvairių filmų ir televizinių projektų užsklandoms ar dekoracijoms. O štai nuo 2009-ųjų Septynios Seserys tapo oficialia Microsoft operacinės sistemos Windows 7 darbalaukio fonu “Jungtinės Karalystės" tematika. Tiesa, šis nepakartojamas grožis gali artimiausiu laiku pasikeisti ir išnykti amžiams – vos prieš mėnesį tūkstančiai tonų kalkakmenio pakrantėje prie Dover'io, paveikto erozijos, nuslinko žemyn į sąsiaurį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų