REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename iš Serbijos draustinių spaudžiamas ko gero brangiausias pasaulyje sūris. Jis gaminamas iš asilių pieno.

REKLAMA
REKLAMA

Zasavicą, vieną garsiausių Serbijos gamtos draustinių, iki šiol žinomą dėl gausios bebrų ir paukščių populiacijos, nuo šiol garsins ir sūris iš asilių pieno. Pasaulyje nėra kito ūkio, kuriame sūriai būtų gaminami iš šių gyvulių pieno, tik Zasavicoje. Kilogramas tokio sūrio gali kainuoti tūkstantį eurų.

REKLAMA

„Niekas nei Europoje, nei pasaulyje (bent jau mes neturime tokios  informacijos) daugiau negamina sūrio iš asilių pieno. Europoje jo kaina gali siekti ir 3000 ar net 5000 eurų už kilogramą, bet mes siūlome priimtinesnę kainą – 1000 eurų. Vis tiek tai brangiausias sūris pasaulyje“, – kalbėjo Zasavicos draustinio direktorius Slobodanas Simičius.

Draustinio fermoje gyvena apie 130 Balkanų veislės asilų. Patelės melžiamos tik rankomis, nes nėra melžimo įrenginių, skirtų būtent asilams. Asilo pienas labai sveikas, sako žinovai. Nesukelia alergijų, tik vieno procento riebumas, reikia gerti tik šviežią, nes pavirinus dingsta naudingos savybės. Esą vien vitamino C asilės piene dešimtis kartų daugiau negu karvės. Bet asilė duoda labai nedaug pieno, todėl jo litras kainuoja apie 40 eurų, o kilogramui sūrio reikia 25 litrų pieno.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes norime, kad šie gyvūnai neišnyktų. Mūsų regione jų likę nedaug. Gamindami sūrį stengiamės, kad žmonės atkreiptų dėmesį į asilus“, – kilnų tikslą įvardijo draustinio direktorius.

Draustinio direktorius tikisi, jog netrukus sūrį iš asilių pieno pradės eksportuoti į Jungtinę Karalystę, Vokietiją, kitas šalis. Jis labai brangus, todėl parduodamos mažos 50 gramų porcijos. Na o tiems, kas nemėgsta sūrio, draustinio vadovas primena legendą – Egipto karalienė Kleopatra maudydavosi asilės piene. Tiesa, dabar tokia grožio vonia kainuotų apie 5000 eurų.

Jolanta PAŠKEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų