REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senovėje pirtys buvo kasamos kalvų šlaituose ir naudotos ne tik kaip kūno švaros palaikymo priemonė, bet ir kaip prieglobstis nuo šalčio žiemą. Kai kurie žmonės dėl romantikos tokias pirtis įsirengia ir dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Populiarios ir senovėje, ir dabar

Oloje esančiame ugniakure būdavo iki raudonumo kaitinami akmenys. Tam, kad pakiltų vidaus temperatūra, ant akmenų buvo pilama vandens. Tada patalpa prisipildydavo garų. Temperatūra pakildavo tiek, kad žmonės galėdavo nusivilkti drabužius. Vėliau būdavo statomos rąstinės dūminės pirtys, kurias reikėdavo labai ilgai kūrenti, po to vėdinti ir tik tada jose galima būdavo pertis. Didelis tokių pirčių privalumas buvo tas, kad dūmai dezinfekuodavo patalpas. Ne veltui moterys gimdydavo dūminėse pirtyse. Šiuolaikiškos pirtys nė kiek neprimena tų tamsių, suodinų ir drėgnų olų ar rąstinių namelių. Jos jaukios, patogios, apšviestos ir mėgstamos visame pasaulyje. Pastaruoju metu vis labiau populiarėja infraraudonųjų spindulių pirtys.

REKLAMA

Mažesnės energijos sąnaudos

7-ajame dešimtmetyje Vakaruose išpopuliarėjo infraraudonųjų spindulių pirtys. Lietuvoje tai įvyko maždaug prieš 10 metų. Infraraudonųjų spindulių pirtį išrado japonų gydytojas Tadaschi Ishikava. Mokslininkai patvirtino veiksmingą gydomąjį infraraudonųjų spindulių pirties poveikį žmogaus organizmui. Infraraudonųjų spindulių pirtyje sumontuoti prietaisai skleidžia 4,5–5,5 mikrono ilgio infraraudonąsias bangas, kurios prasiskverbia į kūną iki 4 cm. Jos įšildo raumenis, kaulus, sąnarius, pagreitina kraujo ir kitų organizmo skysčių apytaką.

REKLAMA
REKLAMA

„Infraraudonųjų spindulių pirties energijos sąnaudos net 10 kartų mažesnės nei įprastos suomiškos pirties, – sakė Vilmantas, vienos pirčių įranga prekiaujančios įmonės darbuotojas. – Taip yra todėl, kad 80 proc. spinduliuojamos energijos veikia kūną ir tik 20 proc. jos kaitina orą. Ilgųjų infraraudonųjų spindulių energiją absorbuoja žmogaus ląstelės, o tai sukelia fizinį reiškinį, vadinamą „rezonansu“. Taip ląstelių veikla suaktyvėja, todėl pagerėja kraujo apytaka, padaugėja deguonies kraujo ląstelėse, pagreitėja medžiagų apykaita – atsiranda daugiau energijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug privalumų

Nors maksimali temperatūra pirtyje, pasak pašnekovo, yra vos 65 ºC, tačiau, giliai prasiskverbus infraraudonųjų spindulių šilumai, daug intensyviau prakaituojama nei saunoje. Taigi infraraudonųjų spindulių pirtys puikiai tinka žmonėms, sunkiai pakeliantiems karštį ar jo nemėgstantiems, tačiau norintiems pasimėgauti pirties teikiamais malonumais. Temperatūra infraraudonųjų spindulių pirtyje yra gerokai žemesnė nei saunoje, todėl nesusiaurėja žmogaus kraujagyslės, jo organizmo apytakos sistema neapsunkinama. Didelis privalumas tas, kad infraraudonųjų spindulių pirtyje galima reguliuoti oro srautus, paduodant į patalpą vėsesnio oro. Tada žmogus lengviau kvėpuoja, tačiau ir toliau intensyviai prakaituoja. Dar vienas infraraudonųjų spindulių pirties pranašumas tas, kad ji paruošiama naudoti vos per 10 min., o saunai įkaitinti reikia apie 45–60 min.

REKLAMA

Lengvai montuojamos

Infraraudonųjų spindulių pirtys gali būti gaminamos iš kanadinės cūgos, baltosios pušies, kedro. Tokios pirtys kompaktiškos, paprastu valdomos ir patvarios. Jos itin lengvai montuojamos, o visa apdaila (net ir atraminės sienelės) padaryta taip, kad jas galima statyti bet kokiu kampu ir priderinti prie bet kokio interjero. Tokios pirtys skiriasi forma bei dydžiu, jose gali tilpti nuo 2 iki 5 žmonių. Infraraudonieji spinduliai primena saulės spindulių skleidžiamą šilumą, nors įdegio jie nesuteikia. Pirties įranga neskleidžia jokių elektromagnetinių bangų ir nesukelia pavojaus sveikatai; metalines groteles galima liesti net kaitinantis ir nesibaiminant nudegti.

REKLAMA

Tonizuoja, stiprina ir gražina odą

Mokslininkai, tirdami infraraudonųjų spindulių įtaką žmogaus organizmui, pripažino teigiamą jų poveikį sveikatai, grožiui. Beje, priešingai nei garinės pirtys, infraraudonųjų spindulių pirtys nesukelia mieguistumo ir tonizuoja. Taigi šia sauna rekomenduojama mėgautis ryte ir ne ilgiau kaip 30 min.

Infraraudonųjų spindulių pirtys – puiki priemonė išsaugoti gražią ir švelnią odą, nes šie spinduliai aktyviai ją veikia, padeda kovoti su celiulitu.

Reguliariai naudojantis infraraudonųjų spindulių pirties malonumais pagreitėja organizmo medžiagų apykaita. Toksinus ir kitas žalingas medžiagas organizmas pašalina gausiai prakaituodamas. Kinijos medicinoje oda laikoma trečiuoju inkstu, nes tikima, kad per ją pasišalina 30 proc. organizmo atliekų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medicininiai tyrimai patvirtina, kad šilumos vonios infraraudonųjų spindulių pirtyje teigiamai veikia širdies kraujagyslių veiklą.

Ką būtina žinoti prieš einant į infraraudonųjų spindulių pirtį

* Prieš apsilankymą infraraudonųjų spindulių pirtyje patartina nusiprausti po dušu, o po to sausai nusišluostyti.

* Optimaliausia seanso trukmė – 30 minučių.

* Nemaloniai pasijutus procedūrą reikia nutraukti.

* Seanso metu kūnas įšyla, bet neperkaista, todėl išėjus iš pirties kontrastingų vandens procedūrų atlikti nereikia. Pakanka nusiprausti po šiltu dušu.

REKLAMA

* Norint atkurti prarastus skysčius, galima išgerti mineralinio vandens ar arbatos, geriausia žaliosios.

* Prieš apsilankant infraraudonųjų spindulių pirtyje patartina pasitikrinti sveikatą, nes esant tam tikrų sveikatos problemų, po apsilankymo pirtyje jos gali dar labiau paūmėti.

* Tradicinėse pirtyse odos poros atsiveria geriau nei infraraudonųjų spindulių pirtyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų