REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus rudeniniam sandorių skaičiaus suaktyvėjimui nekilnojamojo turto (NT) rinkoje specialistai atkreipia dėmesį, kad sujudimas rinkoje – gerokai didesnis nei įprasta. O tai ateityje gali lemti ir kilsiančias kainas, bent jau didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Inreal valdymas“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovo Arnoldo Antanavičiaus, stebint NT kainų vidurkius Lietuvos miestuose netolimoje ateityje realiausia yra sulaukti stabilaus periodo. Esą jei kainų kritimas ir įmanomas, tai tik mažesniuose Lietuvos miestuose.

REKLAMA

„Bendras būsto kainų vidurkis gali labai nedaug pakristi vien dėl to, kad yra daug mažesnių miestelių ir periferinių zonų, kur NT rinka dar mažai aktyvi ir tai gali užsitęsti, nes mažėja populiacija. Ten būsto rinka toliau stagnuoja ir norint parduoti tenka mažinti kainą“, – pasakojo A. Antanavičius.

Didesniuose Lietuvos miestuose sandorių skaičius tradiciškai auga. Kiek netikėtas, pasak A. Antantavičiaus, yra sandorių skaičiaus augimas pajūrio regionuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinio sandorių kiekio kainos didėjimui pajūryje pakanka, bet viskas priklauso ir nuo pasiūlos, jei mažėja pasirinkimas ką galima įsigyti, tai gali ir padidinti kainas.“,- sakė pašnekovas.

Metų pradžioje ir viduryje matytos tendencijos, kad sostinėje ir kituose didžiuosiuose miestuose būstų buvo statoma daugiau nei nuperkama, pasak A. Antanavičiaus, jau stabilizuojasi – statybų tempus pristabdė patys NT vystytojai.

Paprašytas įvardinti esmines NT rinkos tendencijas didžiuosiuose Lietuvos miestuose pašnekovas aiškino, kad Vilnius išsiskiria sandorių gausa – čia sudaroma 4-5 kartus daugiau sandorių negu kituose didžiuosiuose miestuose. Kaune jau kuris laikas butų rinka mažai aktyvi, vis daugiau žmonių renkasi keltis į nuosavus namus, o Klaipėdoje esą nuosavų namų rinka taip pat gana aktyvi, tačiau čia žmonės renkasi nuosavus namus tik tuomet, jei yra gerai išplėtota infrastruktūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augimas netikėtas

„Ober – Haus“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis aiškino, kad dabartinę situaciją NT rinkoje reikėtų vertinti dvejopai – ji priklausys nuo to, kokia bus padėtis Europoje.

„Iš vienos pusės ekonomika lyg ir atsigauna, sandorių kiekis auga, tai iliustruoja, kad sandorių kiekis auga pakankamai įspūdingai ir netikėtai, nes kainos iš esmės stabilios, taip kad turime pozityvų atspalvį augti NT kainoms, – sakė specialistas. – O iš kitos pusės turime baubą – antrąją krizės bangą.“

REKLAMA

Pašnekovas pažymi, kad jei sandorių skaičius didėtų ir toliau, galiausiai galime sulaukti ir kainų augimo. Be to, esą augimui prielaidas sudaro ir kuris laikas stebimos mažos būsto palūkanos bankuose.

Apie teigiamus pokyčius signalizuoja ir JAV NT rinka – čia pirmą kartą po NT kainų burbulo sprogimo JAV investuotojai pagaliau pradeda įžvelgti ir pirmuosius rinkos atsigavimo ženklus. Šių metų antrą ketvirtį vidutinės JAV namų kainos išaugo pirmą kartą nuo 2007 metų, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų ketvirčiu.

Pasak S. Vagonio, šie ženklai –gali būti signalas apie pamažu atsigausiančią ekonomiką, o kartu ir NT rinką visame pasaulyje. „Jei tokie ženklai yra JAV, ateityje pozityvių pokyčių galime sulaukti ir pas mus“, – sakė specialistas.

Paulius GRINKEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų