REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis sako, kad Konstitucinio Teismas (KT), skelbdamas išvadą dėl Seimo rinkimų rezultatų teisėtumo, pasirinko kompromisinį variantą: rinkimų rezultatų pripažinimas negaliojančiais būtų visiškai sukrėtęs politinę sistemą, bet ir dabar pasirinkta pakankamai aiški ir neigiama būtent Darbo partijos atžvilgiu pozicija.

REKLAMA
REKLAMA

„Teismo išvada manęs nenustebino. Buvo pasirinktas, sakyčiau, toks tarpinis variantas. Visiškas politinės sistemos sukrėtimas būtų, jeigu būtų pripažinęs negaliojančiais daugiamandatės apygardos rezultatus. Kita vertus, galėjo pasakyti, kad viskas visiškai gerai ir palaiminti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą. Bet šiuo atveju labai aiškiai išskirta viena partija – būtent Darbo partija, parodyta, kad jos sąraše yra būtent tie žmonės, kurie dabar jau negalės atsisėsti į parlamentaro kėdę. Tai buvo gal ir ne smūgis, bet vis tiek neigiamas veiksmas Darbo partijos atžvilgiu“, – šeštadienį naujienų agentūrai ELTA sakė politologas.

REKLAMA

M. Jastramskio nuomone, aiškiai įvardindamas Darbo partijos narius kaip neteisėtai patekusius į Seimą, be to, panaikindamas rezultatus Biržų-Kupiškio apygardoje, kurioje pažeidimai taip pat buvo sieti su Darbo partija, teismas Darbo partijos ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės konflikte iš dalies stojo Prezidentės pusėn.

„Paradoksalu, vienintelė partija, kuri mandatų prasme nukentėjo, yra socialdemokratai, dėl to, kad jie prarado vieną mandatą. Darbo partija nenukenčia taip konkrečiai, bet šiaip, jeigu teismo sprendimą kaip politinį vertintume, tai iš dalies teismas stojo į Prezidentės pusę“, – teigė M. Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstydamas, kokia galėtų būti tolesnė naujosios valdančiosios koalicijos ateitis, politologas pažymėjo, kad Prezidentės vaidmens nuvertinti negalima. M. Jastramskis teigė, kad ji gali netgi nuspręsti siūlyti Premjeru skirti ne Algirdą Butkevičių, o kitą politiką.

„Socialdemokratų viršūnės puikiai supranta, kad jie gali kažkaip bandyti stumti, bet Prezidentas šiuo atveju Vyriausybės formavime formaliai pagal Konstituciją turi galią blokuoti Premjerą“, – teigė politologas.

M. Jastramskis sakė, kad jei Prezidentė, kas, anot jo, labai tikėtina, išliks kategoriška, būtent socialdemokratų vadovybės sprendimai bus svarbiausi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku pasakyti, kas toliau bus daroma, bet kad Dalia Grybauskaitė nesitrauks, aš manau, čia yra daugiau šansų, dėl to, kad ji atkaklią poziciją išreiškė jau ne kartą. Pagrindinis iš tikrųjų veiksnys šitoje vietoje yra būtent socialdemokratų vadovybė. Būtent ji priima sprendimus, ne vienas A. Butkevičius. Galbūt šiaip A. Butkevičius ir eitų į koaliciją su konservatoriais, bet jų partijoje tikrai yra tokių žmonių, kurie blokuoja šitą apsisprendimą“, – svarstė politologas.

M. Jastramskis pažymėjo, kad dėl Prezidentės aktyvaus veikimo formuojant Vyriausybę stebėtis nederėtų, nes jai tokią teisę suteikia Konstitucija.

REKLAMA

„Lietuva formaliai, pagal Konstituciją, yra pusiau prezidentinė šalis, dėl to, kad mes turime tiesiogiai renkamą Prezidentą, kuris nėra tik ceremoninis, nėra tik simbolinis. Jis turi, nors ne kažkokias absoliučias, bet pakankamai stiprias galias, ir viena iš tų galių pagal Konstituciją yra Vyriausybės formavimas. Todėl esant tokiai Prezidento institucijos rolei, nieko keisto, kad žmogus, kuris tiesiogiai buvo išrinktas, turi pakankamai didelį rinkėjų pasitikėjimo reitingą, veikia formuojant Vyriausybę“, – teigė politologas.

REKLAMA

M. Jastramskis taip pat sakė, kad po KT sprendimo Vyriausioji rinkimų komisija turėtų atsistatydinti.

„Ką VRK visa, jau nekalbant apie pirmininką, turėtų padaryti dabar, tai atsistatydinti, ypač tie žmonės, kurie balsavo už tai, kad būtų patvirtinta Biržų-Kupiškio apygarda. Tam tikra prasme Konstitucinis Teismas parodė, kad jie savo darbo neatliko gerai. Ir būtent VRK performavimas ir jos stuburo stiprinimas – viena iš krypčių, kuri galėtų padėti, kad tokių problemų būtų išvengta“, – teigė politologas.

M. Jastramskis taip pat pažymėjo, kad labai gerai yra tai, jog balsų pirkimo problema sulaukė tokio didelio dėmesio. Anot jo, ypač savivaldos rinkimuose iki šiol balsų papirkinėjimo ir neteisėto resursų naudojimo ir iki šiol būdavo daug, ir VRK apie tai žinojo, bet trūko aiškių įrodymų, filmuotos medžiagos ir problema buvo ignoruojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad apskritai visa šita istorija, ir Konstitucinio Teismo pozicija, ne radikali, bet aiški pozicija, parodė, kad balsų pirkimas yra problema ir kai kuriems asmenimis perkant pirmumo balsus, ir atskirose apygardose. Tai reikėjo pastebėti, ir kažko blogo demokratijai aš čia neįžvelgiu“, – sakė politologas.

„Dabar svarbiausia – žiūrėti į ateitį. Ateinančiuose savivaldos ir Prezidento rinkimuose sąžiningais demokratiniais rinkimais suinteresuota visuomenės dalis, gal ir pilietinės organizacijos, turėtų būti dar aktyvesni, ir institucijos veikti efektyviau“ , – teigė M. Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų