REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujovė Klaipėdos mokyklose. Visuomenės sveikatos biuro specialistai, nusižiūrėję į užsienio kolegas, įsigijo stiprų apsvaigimą nuo alkoholio imituojančius akinius ir taip bando prevenciškai jaunimą skatinti nevartoti svaiginančių gėrimų.

REKLAMA
REKLAMA

Akinius išbandę gimnazistai sako ilgai nebenorėsiantys dar kartą pajusti patirto jausmo, praneša LRT televizijos laida „Panorama“.

REKLAMA

Prieš kelerius metus atliktas tyrimas parodė, kad kasdien rūko apie trečdalis apklaustų Klaipėdos dešimtokų.  Pirmą cigaretę penktadalis apklaustų moksleivių prisipažino surūkę būdami vos 11-os ar dar jaunesni.

Apie trečdalis dešimtokų sako, kad dauguma jų draugų per pastarąjį mėnesį vartojo kanapių, hašišo ar marihuanos. Pastebima, kad daugėja ir vartojančių stiprius alkoholinius gėrimus. Pirmą kartą prisigėrę 15-os ar vyresni prisipažino trečdalis tyrime dalyvavusiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Ieškodami veiksmingesnių prevencijos priemonių, uostamiesčio visuomenės sveikatos specialistai įsigijo akinius. Pažiūrėjus – lyg ir nieko ypatingo, tačiau juos užsidėjęs žmogus pasijunta lyg būtų iškart stipriai apsvaigęs nuo alkoholio.

„Šita priemonė parodo, kaip žmogus jaučiasi apsvaigęs – ne po truputį kai svaiginasi, bet jau apsvaigęs iš karto,  kokia yra savijauta, kaip yra negerai. Kad vaikai tai suprastų ir darytų išvadas“, – kalbėjo Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistė Diana Butkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Girtumo požymiai – sutrikę rankų ir kojų judesiai, kai kuriems – pykinimas – sukeliami remiantis moksliniu optikos principu. Kampinių prizmių laužomi ir nukreipiami šviesos spinduliai priverčia smegenis skirtingai reaguoti į matomus dirgiklius.

Akinius išbandžiusios aštuoniolikmetės gimnazistės sako, kad jas šokiravo patirti pojūčiai.

„Nesijauti saugiai,  atrodo, kad ir kur dėsi koją, užkliūsi, bijai normaliai judėti. Man apsvaigo galva, kaip tikrai labai daug pavartojus alkoholio. Dabar, manau, ilgai nebesinorės to patirti“, – teigė moksleivė Gabrielė Malinauskytė.

REKLAMA

„Labai keistas jausmas. Atrodo, kad žmogus yra vienoje vietoje, bet tu bandai jį paliesti, o jis, pasirodo, visai kitoje vietoje“, – sakė moksleivė Alina Baltonytė.

Pasak visuomenės sveikatos specialistų, nauja alkoholio prevencijos priemonė moksleiviams įdomi, sukelia daug diskusijų, netikėtų reakcijų. Išbandyti girtumą imituojančius akinius siūloma visiems uostamiesčio moksleiviams, pradedant penktokais.

Asta KAŽUKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų