REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentei, po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, nepanaikinus rinkimų rezultatų,  gresia izoliacija, - mano Politikos analizės ir tyrimų instituto vadovas Marius Ulozas.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas dėsningas

„KT išvadą galima pasveikinti, nes jis nepasidavė dabartinės valdančiosios daugumos vadovų spaudimui pripažinti Seimo rinkimų rezultatus neteisėtais.

REKLAMA

Manau, kad Prezidentės veiksmus šių Seimo rinkimų periodu galima vadinti politikavimu, kuris balansuoja ties teisėtumo riba, kita vertus, tie veiksmai įnešė nemažai sąmyšio į valstybės gyvenimą,“ – portalui balsas.lt sakė M. Ulozas.

Žvelgiant pozityviai, anot M. Ulozo, reikia tikėtis, kad bus įnešta skaidrumo į būsimus rinkimus, nes akivaizdu, jog reikia užkirsti kelius balsų pirkimui bei balsų skaičiavimo manipuciacijoms, taip pat – peržiūrėti Vyriausiosios rinkimų komisijos funkcijas bei veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar jau beveik nebeliko kliūčių patvirtinti Seimo rinkimų rezultatus, bei toliau formalizuoti susiformavusią daugumą, trijų partijų koaliciją. Kol kas socdemų vadovas A.Butkevičius stengėsi ieškoti kompromisų su prezidente, bet į tai mažai buvo atsižvelgiama. Galima manyti, kad įtampa tarp prezidentūros ir koalicijos tik augs, ir ilgainiui gali baigtis Prezidentės izoliacija,“ – aiškina politologas.

Galima, anot M. Ulozo, tikėtis, kad toliau tęsis puolimas per teisėsaugos institucijas prieš Darbo Partijai, neatmestina, kad atsiras naujų įtarimų kitiems galimos koalicijos partneriams - socdemams bei Tvarkai ir Teisingumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek prieš rinkimus, tiek per juos ir po jų, pasak M. Ulozo, pastebimos karštligiškos pastangos išlaikyti konservatorius valdžioje. „Neatmesčiau galimybės, kad artimu metu bus pradėta analizuoti, kokios priežastys lėmė tokius aktyvius ir netikėtus prezidentūros veiksmus. Ir manau, kad VRK jau artimiausiu metu atsistatydins in corpore,“ – mano M. Ulozas. Prezidentė ir toliau rėkaus?

Prezidentė toliau rėkaus?

„Prezidentė ir toliau, manau, rėkaus, kaip rėkavo ir prieš Arūno Valinsko dalyvavimą koalicijoje, bet dirbo ir niekur nesidėjo,“ – kalbėdamas apie D. Grybauskaitės ir Darbo partijos tolesnius santykius sakė politikos apžvalgininkas Giedrius Kiaulakis.

REKLAMA

Anot G. Kiaulakio, KT sprendimas buvo visiškai prognozuotinas. „Aurora" iššovė, bet revoliucija neįvyko. KT posėdžiauja asmenys, kurie vertina konstitucinį stabilumą - patys neblogai gyvena jo dėka. Be  to ir tauta neparodė jokių ženklų, kad laiko save apgauta, kad balsavo ne taip, kad negali patikėti rezultatais. Jokių protestų nematėme,“ – šaipėsi jis.

Vajus įtartinas?

KT sprendimas - gerbtinas ir paisytinas. Normalu, kad rinkimų rezultatai daugiamandatėje apygardoje nepaskelbti naikintinais, mano politologas Vladimiras Laučius.

REKLAMA

„ Apskritai visas šis vajus dėl rinkimų teisėtumo - labai įtartinas, panašus į kažkieno norą pasiekti, kad valdžioje kaip nors liktų konservatoriai. O Dalios Grybauskaitės santykiai su naująja koalicija gali būti arba konstruktyvūs ir grįsti noru bendrdarbiauti, arba šalti ir net priešiški. Pastaruoju atveju situacija nieko gera nežada Prezidentei, nes Seimo galios Lietuvoje yra didesnės nei Prezidento,“- teigia V. Laučius.

KT šeštadienį paskelbė išvadą, pagal kurią, dėl rinkėjų papirkinėjimo ir kitų pažeidimų naikinami rezultatai vienoje vienmandatėje apygardoje, Darbo partijos sąrašo daugiamandatėje apygardoje reitingavimas (eliminuojant atskirus kandidatus), tačiau ne visi rinkimų rezultatai šalyje. Spalio mėnesį įvykusius Seimo rinkimus laimėjo opozicinės partijos, kurios jau yra pasirašiusios koalicinę sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų