REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galingi biologiniai stimuliatoriai: česnakas ir imbieras

Valgomasis česnakas tūkstančius metų buvo naudojamas kaip vaistinis preparatas Indijoje, Egipte ir Kinijoje.

Valgomasis česnakas tūkstančius metų buvo naudojamas kaip vaistinis preparatas Indijoje, Egipte ir Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kam naudojamas?

Česnakas vadinamas natūraliu antibiotiku dėl akivaizdaus poveikio slopinant karščiavimą, gydant kosulį, gripą ir kitas infekcijas. Be to, kai kurie medikai tikina, kad jis padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.

REKLAMA

Kaip naudojamas?

Česnakas gali būti valgomas žalias ar termiškai apdorotas (virtas, keptas, konservuotas). Taip pat juo gali būti gydomos kai kurios odos infekcijos.

Moksliniai įrodymai

Ilgą laiką buvo aiškinamasi, kokį poveikį česnakas daro žmogaus organizmui. Kai kurie tyrimai rodo, kad jis trumpam sumažina kraujo riebalų (didinančių cholesterolio kiekį) ląstelių kiekį ir kraujospūdį, taip pat atlieka svarbų vaidmenį kraujo krešėjimo procesuose.

REKLAMA
REKLAMA

Nemažai natūralios bei netradicinės medicinos atstovų tiki, kas ši aitri daržovė skatina išsiskirti prakaitą, šlapimą, mažina karščiavimą, kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį, skystina kraują, malšina galvos skausmą, gerina miegą ir virškinimą. Netgi sakoma, kad česnakai užkerta kelią vėžiui, bet dėl poveikio vėžinėms ląstelėms atliekami tolimesni tyrimai.

Šalutinis poveikis:

-       Persivalgius česnako, gali atsirasti virškinamojo trakto sutrikimų, pykinti, pūsti vidurius, sutrikti kepenų veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-       Daug česnakų nereikėtų vartoti prieš operacijas, nes jie skystina kraują, tad yra rizika nukraujuoti.

-       Nederėtų valgyti daug česnako laukiantis ir žindant kūdikį, sergant inkstų ligomis, taip pat tada, jei vartojami kraujo krešėjimą mažinantys vaistai.

-       Česnakas gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir paveikti kai kurių preparatų, įskaitant vaistus nuo ŽIV bei vėžio, efektyvumą.

-       Išorinis česnako naudojimas gali sudirginti odą, sukelti nemalonius pojūčius.

REKLAMA

Ekspertų nuomonė:

Pasak „Southern Cross“ universiteto profesoriaus ir „Nat Med“ tyrimų vadovo Stepheno Myerso, česnako vaidmuo mažinant cholesterolio kiekį yra labai nežymus, o norint pasiekti akivaizdžių rezultatų, jį reikėtų naudoti ilgą laiką, gal net kelerius metus.

„Širdies Fondo“ atstovas – kardiologas, profesorius Davidas Colquhounas – remdamasis neseniai atliktais tyrimais sako, kad net ir ilgai vartojamas česnakas gali sumažinti cholesterolio kiekį ne daugiau kaip 5 procentais.

Dar vienas medikas, prof. Christopheris Bladinas, sako, kad nėra pakankamai įrodymų dėl česnako poveikio kraujo spaudimui.

REKLAMA

Imbieras nuo senų laikų naudojamas kaip maistas ir vaistas Indijoje, Kinijoje ir Graikijoje. Vėliau jis tapo populiarus gydant su virškinimu susijusias problemas.

Kam naudojamas?

Pykinimui, vėmimui, uždegimui slopinti, skrandžio, rėmens, bronchito ir artrito ligoms gydyti.

Kaip naudojamas?

Imbieras gali būti vartojamas šviežias ir džiovintas. Dažnai jis dedamas į arbatą, silpnus svaigiuosius gėrimus (pvz.: į alų), kepant duoną. Maltas imbieras gali būti naudojamas kaip prieskonis, ir jis yra intensyvesnio skonio nei šviežias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moksliniai įrodymai

Imbieras nuo seno buvo naudojamas skrandžio ir žarnyno ligoms gydyti. Jis padeda esant galvos svaigimui, silpnumo jausmui, šalina jūros ligos požymius. Šis vaistinis augalas taip pat yra efektyvi priemonė nuo pykinimo ir vėmimo nėštumo metu. Be to, jis neturi neigiamo poveikio vaisiui. Kaip nuskausminamoji, uždegimą slopinanti priemonė imbieras vartojamas sergant artritu. Manoma, kad iš dalies jis padeda gydyti artritą, osteoartritą ir nugaros skausmus, bet tyrimų rezultatai dar nėra visiškai tikslūs.

Šalutinis poveikis:

-       Suvalgius didesnį kiekį imbiero, retai pasitaiko lengvų virškinamosios sistemos sutrikimų: rėmuo, diarėja (viduriavimas), ar sudirginama burnos gleivinė. Atsargiai vartoti imbierą reikėtų žmonėms, turintiems tulžies akmenų ir skrandžio opų.

REKLAMA

-       Nereikėtų vartoti imbiero prieš operacijas, nes jis, kaip ir česnakas, skystina kraują, tad yra rizika nukraujuoti.

Atsižvelgiant į tai, kad dauguma vaistų nuo pykinimo pasižymi slopinamuoju poveikiu (kaip šalutinis nepageidaujamas poveikis), imbiero vartojimas nėštumo sukeltam pykinimui ir vėmimui yra saugi alternatyva. 2 gramus džiovintos imbiero šaknies gali vartoti kiekviena moteris, besilaukianti kūdikio.

Ekspertų nuomonė:

„Southern Cross“ universiteto vadovas, natūralios ir netradicinės medicinos mokslininkas, Hansas Wohlmuthas teigia iš pradžių manęs, kad imbieras gali sukelti abortą, tačiau paskutiniai tyrimai parodė, kad šį vaistinį augalą nėštumo metu naudoti visiškai saugu.

REKLAMA

„Imbieras slopina pykinimą ir vėmimą nėštumo metu. Jis taip pat veikia kaip antioksidantas ir naikina uždegimus“, - sako mokslininkas.

Karališkojo Australijos ir Naujosios Zelandijos akušerių ir ginekologų koledžo viceprezidentas, gydytojas Royʼus Watsonas sako, kad imbiero efektyvumas panašus į vitamino B6, kuris veiksmingai slopina nėštumo sukeliamą pykinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų