REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygiai prieš trisdešimt metų, 1982 metų lapkričio 10 dieną mirė tuometinės Sovietų Sąjungos lyderis, Sovietų sąjungos komunistų partijos generalinis sekretorius  Leonidas Iljičius Brežnevas. Jis poste išbuvo nuo 1964 metų, kai per rūmų perversmą buvo nušalintas jo pirmtakas Nikita Chruščiovas. Palyginimui – per jo valdymo laiką pasikeitė 4 JAV prezidentai.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija šiandien mini buvusio vado mirties metines, šalies nacionalinė televizija rodys vaidybinį filmą apie paskutinius vadovo valdymo metus.

REKLAMA

L. Brežnevas gimė carinės Rusijos Kamenskojės miestelyje (dabartinis Dnieprodzeržinskas, Ukraina), darbininkų šeimoje. 1923 m. įstojo į komjaunimą, 1931 m. – į Komunistų partiją. 1935 – 1936 m. tarnavo armijoje. 1939 m. tapo Dniepropetrovsko partijos sekretoriumi, atsakingu už miesto gynybinę pramonę.

Jo valdymo epocha apibūdinama kaip „sąstingis“. Jos pabaiga pasižymėjo vartojimo prekių deficitu ir augančia korupcija.

REKLAMA
REKLAMA

Silpnėjančios sveikatos, nuo migdomųjų priklausomas „gensekas“ galiausiai tapo tiek pašaipos, tiek gailesčio objektu, tačiau jo valandų trukmės kalbos dažnai pakeisdavo tiek sąjungines, tiek respublikines televizijos ir radijo programas. Dėl jų nepasirodydavo sporto transliacijos, vaidybiniai filmai ir vaikams skirta animacija. Laidojant L. Brežnevą buvo atšaukti vieši renginiai ir net pamokos mokyklose.

 

Leonido Brežnevo laidotuvės (nuotr. RIA Novosti) (nuotr. Balsas.lt)Leonido Brežnevo laidotuvės (nuotr. RIA Novosti) (nuotr. Balsas.lt)

****

 

Keletas anekdotų, kuriuos pasakodavo L. Brežnevo laikais:

– Kas bus jei Brežnevą prarys krokodilas?

– Jis dvi savaites tuštinsis ordinais.

– Žmogus pasakė, kad Brežnevas kvailys ir buvo nuteistas 25 metams lagerio. 1 metai už įžeidimą, kiti 24 už valstybės paslapties paviešinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Atsirado naujas tortas: „Leonidas'. Tai tas pats „Napoleonas“ tik be kiaušinių.

– Brežnevo kalba televizijoje: – Maskvoje pasklido melagingi gandai, esą, vietoje manęs mašinoje vežioja kaliausę. Su visa atsakomybe pareiškiu: tai įžūlus, Vakarų imperialistų paskleistas šmeižtas! Iš tikrųjų vietoje kaliausės vežioja mane.

– Brežnevas pasikviečia Kosyginą ir klausia: skaitei mano knygą? – Taip, – sako Kosyginas, – ji nuostabi. Pasikviečia Brežnevas Suslovą ir klausia: skaitei mano knygą? – Taip, Leonidai Iljičiau, skaičiau. Ji nepakartojama, – atsako Suslovas. – Ką gi – reiks ir man paskaityti, – sako Brežnevas.

 

L. Brežnevo ir E. Honeckerio bučinys. Grafitis Berlyne (nuotr. SCANPIX)L. Brežnevo ir E. Honeckerio bučinys. Grafitis Berlyne (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų