REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jauninamosios procedūros: privalumai ir trūkumai

Oskaro Vaildo knygos herojus Dorianas Grėjus svajojo amžinai likti jaunas – jam turėjo padėti portretas, kuris, deja, tapo savotišku prakeiksmu. Šiuolaikinės grožio procedūros, kaip ir ta mistinė drobė, žada patikimai sergėti jūsų jaunystę ir grožį. Tik ar nemeluoja šie pažadai?

Oskaro Vaildo knygos herojus Dorianas Grėjus svajojo amžinai likti jaunas – jam turėjo padėti portretas, kuris, deja, tapo savotišku prakeiksmu. Šiuolaikinės grožio procedūros, kaip ir ta mistinė drobė, žada patikimai sergėti jūsų jaunystę ir grožį. Tik ar nemeluoja šie pažadai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis: kiekviena moteris norėtų šiek tiek pristabdyti išvaizdoje išryškėjusius laiko požymius. Kosmetologai tikina, kad šiuolaikinės procedūros padeda tai padaryti be jokių operacijų, bet kiekviena jų turi savų pliusų ir minusų.

REKLAMA

Botoksas

Botokso istorija prasidėjo visai ne nuo kosmetologijos – pirmieji jį pradėjo naudoti medikai. Pirmą kartą botulino toksiną panaudojo amerikiečių oftalmologas Alanas Skotas, aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. Jis pacientams į orbitinius akių raumenis suleido preparato gydydamas blefarospazmą. Vargu ar šis gydytojas bent įtarė, kad po kurio laiko prie jo kabineto durų išsirikiuos eilės moterų? Joms visai nereikės gydyti neurologinio defekto – klientės tenorės gauti savo „grožio porciją“.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjęs tirti preparatą, medikas išsiaiškino, kad botulotoksinas slopina nervinius impulsus, einančius nuo nervų sistemos prie raumenų skaidulų, todėl veido raumenys atsipalaiduoja, išsilygina smulkesnės ir gilesnės raukšlės. Nuo tada botoksas tvirtai įsitaisė jauninamųjų procedūrų Olimpe ir išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Privalumai: Botoksas – efektyvus preparatas koreguoti kaktos sričiai. Jis puikiai išlygina raukšles, o gautas rezultatas išlieka net šešetą mėnesių. Tiesa, tikriausiai visos esame mačiusios įžymybių nuotraukų, kai buvo akivaizdžiai persistengta: suleidus botokso, veidas lieka apmiręs, mimika tampa nenatūrali, tarsi lėlės. Kosmetologai guodžia, kad tinkamai atlikus procedūrą veidas nepasidarys sustingęs – jūs neprarasite galimybės mimika išreikšti savo jausmų ir emocijų. Procedūra nuolat tobulinama, pastaruoju metu linkstama mažinti suleidžiamo botulotoksino kiekį, taigi nejudrus lėlės veidas po injekcijų – veikiau išimtis, neprofesionalaus kosmetologo darbo rezultatas, o ne dėsnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trūkumai: Verta pagalvoti, ar jums reikia botokso, jei norite atsikratyti vadinamųjų žąsų kojelių ties akių kampučiais. Preparatas puikiai panaikina šias raukšles, bet kartu atpalaiduoja prie akių esančius raumenis: jums vis dėlto reikės mirksėti, todėl ši procedūra gali išprovokuoti kitą defektą – raukšleles ties vidiniais akių kampais. Laimė, taip nutinka tik kai kuriems žmonėms, bet vis dėlto neįmanoma iš anksto numatyti, ar taip nenutiks ir jums. Botoksas į apatinę veido dalį leidžiamas itin atsargiai, šiai procedūrai svarbu išsirinkti labai gerą specialistą – dėl tam tikrų anatominių ypatumų, šioje zonoje botokso išsidėstymas sunkiai prognozuojamas. Botulino injekcijomis naudokitės itin atsargiai, jei jūsų veidas linkęs tinti – botoksas dar labiau sulėtins skysčių apykaitą šioje srityje, taigi problema gali paūmėti.

REKLAMA

Raukšlių užpildai

Vis populiaresnės darosi grožio procedūros be chirurginės intervencijos – jos užima mažiau laiko, yra ne tokios skausmingos ir odą tausoja kur kas labiau nei plastikos chirurgija. Raukšlių užpildai – tai stabilizuotos hialurono rūgšties injekcijos, suleidžiamos po oda siekiant išlyginti raukšles ir modeliuoti veidą. Šios procedūros užuomazgos siekia dar XIX amžių. Tada matomų veido defektų korekcijoms naudotas parafinas. XX a pradžioje imta naudoti žmogaus riebalus, o šeštajame dešimtmetyje pradėti eksperimentai su silikonu. Šiuolaikiniai užpildai, sukurti hialurono rūgšties pagrindu, atsirado ne taip jau seniai – 1990-ųjų metų pradžioje. Kosmetologijos pasaulyje jie tapo tikra revoliucija.

REKLAMA

Privalumai: Raukšlių užpildai leidžia atlikti nepriekaištingą veido kontūrinę plastiką, o tai ypač aktualu norint atsikratyti su amžiumi atsirandančių pakitimų. Organizmui senstant vyksta poodinių riebalų ląstelių atrofija, t.y. jų sluoksnis ant veido sumažėja, oda suglemba. Tokiu atveju užpildai padeda atkurti prarasta poodinių riebalų ląstelių apimtį ir grąžina jaunatviškus veido apvalumus. Norint užpildais galima pakoreguoti nosies ar smakro formą. Efektas išlieka pastebimas 4–12 mėnesių.

Trūkumai: Atliekant procedūrą labai svarbu preciziškas tikslumas. Jei hialurono rūgšties bus vos vos padauginta, veide gali atsirasti tinimų, nes ši rūgštis sulaiko drėgmę. Blogiausia, kad šie patinimai gali išlikti pakankamai ilgai. Taip pat vertėtų iš anksto sužinoti, kokie preparatai naudojami atliekant procedūrą. Labai svarbu, kad jie nebūtų sintetiniai, rinkoje pasirodę mažiausiai prieš penkerius metus. Visos naujovės, atsiradusios vos prieš metus, paprastai būna nepakankamai ištirtos, todėl ilgalaikės reakcijos tiesiog nežinomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biorevitalizacija

Biorevitalizacija – tai odos atgaivinimas biologiniu būdu, gyvybės odai grąžinimas. Tai nechirurginis, labai plačiai estetinėje medicinoje taikomas būdas kovai su odos senėjimu ir įvairiomis odos problemomis. Norint išsaugoti stangrią ir jauną odą, joje neturi netrūkti ne tik naujų kolageno skaidulų, bet ir drėgmės. Nė vienas kremas negali idealiai aprūpinti odos drėgme, būtent todėl yra taikomas tobulesnis odos drėkinimo metodas – biorevitalizacija, kurios metu į dermą (vidurinį odos sluoksnį) mažomis injekcijomis suleidžiama stabili hialurono rūgštis.

REKLAMA

Privalumai: Procedūra gausiai drėkina odą, nes hialurono rūgštis sulaiko odoje drėgmę. Ji taip pat stimuliuoja kolageno sintezę, todėl išsilygina smulkios raukšlelės – aplink akis, ties lūpų kampučiais. Biorevitalizacija rekomenduojama esant pirmiesiems senėjimo požymiams, 30–35 metų amžiaus žmonėms. Jau po pirmos procedūros matomas puikus rezultatas, o po 2–3 procedūrų oda švyti kaip po ilgiausių, puikiausių atostogų.

Trūkumai: Palygintu su kitomis jauninamosiomis procedūromis, biorevitalizacijos efektas trumpalaikis, todėl ją tenka dažniau kartoti.

REKLAMA

Mezoterapija

Procedūra atliekama mechaniškai veikiant odą adatomis ir suleidžiant po oda specialius mezoterapinius mišinius. Priklausomai nuo veikliųjų medžiagų, kurių asortimentas mezoterapijoje išties didelis, procedūrą galima naudoti įvairiais tikslais: lyginti raukšlėms, patempti odą, gydyti jaunatvinius spuogus, šalinti tamsius ratilus po akimis, mažinti pagurklį ir kt. Po mezoterapijos procedūrų kurso oda tampa stangresnė, lygesnė, išsilygina nedidelės raukšlelės, oda tiesiog švyti.

Privalumai: Mažučių adatų dūriais išbadyta oda šiek tiek patinsta, o gyjant audiniams pasireiškia ir tempimo efektas. Procedūra stimuliuoja riebalų skaidymo procesą, gerėja kraujotaka, medžiagų apykaitos procesai ląstelių viduje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trūkumai: Jei mezoterapiją renkatės norėdamos patempti veidą, nepamirškite, kad efektas bus trumpalaikis. Be to, mezoterapiniai mišiniai gali sukelti alerginę reakciją: jei esate alergiška kokioms nors medžiagoms – būtinai prašykite kosmetologo paminėti visas į priemonių sudėtį įeinančias medžiagas.

Frakselis

Procedūra savo specifika šiek tiek primena mezoterapiją, tik oda veikiama ne adatėlėmis, o lazeriu ir nenaudojami jokie mišiniai.

Privalumai: Kitaip nei taikant mezoterapiją, oda labiau pažeidžiama, t.y. ši procedūra sukelia aktyvų odos regeneracijos procesą, organizmas siekia užgydyti skylutes, todėl išsiplečia kraujagyslės, per kurias traumuotų zonų link veržiasi fibroblastai ir trombocitai. Vykstant tokiems aktyviems „remonto darbams“ oda patempiama.

REKLAMA

Trūkumai: Po procedūros gali suaktyvėti odos pigmentacija, todėl rekomenduojama saugotis tiesioginių saulės spindulių.

Odos stangrinimas kraujo plazma

Tai estetinė procedūra, kurios metu panaudojamas paciento kraujo gydomasis potencialas atjauninant odos ląsteles biostimuliacijai. Procedūra atliekama ryte. Kosmetologas paima kraujo iš venos, įdeda į specialią centrifugą, kur atskiriama kraujo plazma, kuri vėliau suleidžiama po oda.

Privalumai: Trombocitai, kurių gausu kraujo plazmoje, stimuliuoja naujų kraujagyslių formavimąsi, kolageno sintezę, geriau maitinama oda. Plazma puikiai atjauninama rankų, kaklo, iškirptės srities oda, lyginamos smulkios raukšlės.

REKLAMA

Trūkumai: Galimi patinimai, hematomos. Tiesa, kaip ir po bet kurios injekcinės procedūros, tokia reakcija gana greitai praeina.

Produktai, kurie jaunina

Alyvuogių aliejus. Jei jūsų oda sausa, vartokite daugiau alyvuogių aliejaus. Jame gausu riebiųjų rūgščių bei vitaminų B ir E.

Avokadas. Šiame vaisiuje gausu eterinio aliejaus, avokadas puikiai maitina odą.

Granatas. Suteikia odai elastingumo. Valgant granatus, oda greičiau atsigauna po traumų.

Sūris. Šis produktas prisotintas vitamino E ir seleno, kuris aktyviai kovoja su senėjimu.

Jogurtas. Jame gausu kaulus stiprinančio kalcio ir žarnyno veiklą gerinančių gerųjų bakterijų. Taigi organizmas lengviau šalins toksinus, kaulai bus tvirtesni, o sąnariai – lankstesni.

REKLAMA
REKLAMA

Viso grūdo duona. Tokia duona šalina iš organizmo toksinus, joje gausu vitaminų ir silicio oksido, kuris atjaunina odą.

Raudonos ir oranžinės spalvos daržovės (morkos, paprikos, pomidorai). Šiuose produktuose gausu beta karoteno, kuris būtinas atsinaujinant odos ląstelėms.

Riebi žuvis (sardinė, silkė, lašiša). Žuvis gerina kraujotaką, dėl joje esančių vitaminų A, D ir omega-3.

Riešutai. Juose yra vitamino E ir kofermento Q10, kuris maitina odos ląsteles. Vitaminas E padeda apsaugoti odą nuo saulės ir toksinų.

Rūgščios uogos ir vaisiai (citrinos, raudonieji serbentai, apelsinai, kiviai). Juose gausu vitamino C, kuris kovoja su senėjimu.

Šokoladas. Gabalėlis juodojo šokolado kasdien – puikus būdas atitolinti senėjimo procesus. Organizmą aprūpinsite antioksidantais, o smegenis – svarbiomis maistinėmis medžiagomis, skatinančiomis mąstymą ir protinę veiklą.

Žalioji arbata. Arbatoje esantys antioksidantai sumažina veido patinimą ir po akimis esančius maišelius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų